ΕΞΟΔΟΣ

Τρώμε έξω: Τα πιάτα χωρίς κρέας που θέλουμε τώρα

Μια που φάγαμε αρκετό κρέας τις μέρες των γιορτών, είναι μια καλή ευκαιρία να στραφούμε σε πιάτα με  λαχανικά, όσπρια, ψάρι και θαλασσινά.

11.01.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τρώμε έξω: Τα πιάτα χωρίς κρέας που θέλουμε τώρα

Στην περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε για λίγο το κρέας, που το τελευταίο διάστημα και στο σπίτι και έξω το τιμήσαμε και με το παραπάνω, υπάρχουν πραγματικά πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές σνακ και φαγητού, σε κάθε τύπου μαγαζιά. Ιδού μερικές νόστιμες ιδέες –σούπες, σαλάτες, πιάτα με λαχανικά, όσπρια ή θαλασσινά που έχουμε ξεχωρίσει κατά καιρούς– που καλύπτουν όλες τις ώρες και τις διαθέσεις, από μια γρήγορη στάση για μεσημεριανό μέχρι βραδινή έξοδο με την οικογένεια ή τους φίλους.

Μια σούπα εξωτική και καθησυχαστική

Η Ιndian coconut soup / φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Στο Γη όλα φτιάχνονται με λαχανικά και φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και βότανα: σαλάτες, noodles, wraps, τάρτες, πίτσες, μπέργκερ – ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Στο άνετο plant-based εστιατόριο της Γλυφάδας, που έχει μπόλικο χρώμα και στη σάλα και στα πιάτα του, θα βρεις και μεσογειακές και πιο εξωτικές επιλογές. Αν θέλεις κάτι να σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει, προτείνουμε την ωραία Indian coconut soup της Άννας Χοχλάκη, που συνδυάζει σπιτικό γάλα καρύδας, ψιλοκομμένο σπανάκι και φρέσκο κρεμμυδάκι, μανιτάρια που τα έχουν βάλει νωρίτερα στον αφυγραντή, μείγμα μπαχαρικών garam masala και έξτρα κουρκουμά. Μερικές μαστιχωτές λωρίδες καρύδας, ανακατεμένες με όλα τα υπόλοιπα, της δίνουν έξτρα δάγκωμα. Γλυκοπικάντικη, πλούσια, μυρωδάτη, δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να την εκτιμήσεις. 
Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, Τ/210-96.48.512

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 διευθύνσεις για λαχταριστές (και χορταστικές) σαλάτες5 διευθύνσεις για λαχταριστές (και χορταστικές) σαλάτες

Μια χρωματιστή μανιταράδα

Το μe στο Κολωνάκι έχει πολλές ιδέες για ελαφρύ γεύμα ή δείπνο / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η μανιταράδα / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Η vegan Caesar salad / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Με τα πιάτα του μενού να σερβίρονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, τα λευκά τραπέζια του μe στο πεζοδρόμιο της Καψάλη, με τις σόμπες δίπλα για τις ώρες που πιάνει κρύο, γεμίζουν και αδειάζουν ασταμάτητα. Ο Ηλίας Σταυρόπουλος έχει πολλά να προτείνει σε αυτό το μοντέρνο, βολικό και νόστιμο καφέ-εστιατόριο, όπου μπορείς να καθίσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώσεις πως χρειάζεσαι μια μικρή επαναφόρτιση. Εμείς έχουμε αγαπήσει ιδιαίτερα τη μανιταράδα του με τα ψηλόλιγνα μανιτάρια shimeji, που έρχονται μπλεγμένα με τραγανές φουντίτσες από λευκό ή μοβ κουνουπίδι και καταπράσινο μπρόκολο, μαύρες σταφίδες, καβουρδισμένο κουκουνάρι, ξύσμα λεμονιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Γήινη, ξηροκαρπάτη, παίζει ωραία μεταξύ μαλακού και τραγανού. Αν πεινάς κομμάτι παραπάνω, βάζεις στο πλάι της και μια vegan Caesar με κέιλ, baby gem και διάφορα microgreens, χειροποίητη μαγιονέζα από κάσιους και κριτσανιστά ρεβύθια στη θέση των κρουτόν.

Καψάλη 10, Κολωνάκι, Τ/210-72.42.588

Ψάρι στα μέτρα σου

Η ανοικτή κουζίνα του εστιατορίου / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Ο Περικλής Κοσκινάς προτείνει ψάρι με πολλούς τρόπους

Το κρέας δεν λείπει από το μενού της Cookoovaya, αλλά η head to tail ψαρομαγειρική του Περικλή Κοσκινά σε τραβάει εύκολα προς τη μεριά της θάλασσας. Στην ανοικτή κουζίνα, που μοιάζει με σκηνή, τα μεγάλα ψάρια που βρίσκουν στην αγορά τα κάνουν πολλά, ανάλογα με το τι θα τους ζητήσεις. Ένα μέρος μπορεί να σερβιριστεί ωμό με τα διάφορα «αξεσουάρ» του, το κεφάλι να ψηθεί στον φούρνο με πατάτες και ντοματίνια (εκείνα δε τα μάγουλα, τρυφερά τρυφερά, είναι απολαυστικά), το υπόλοιπο να γίνει κερκυραϊκό μπιάνκο ή καυτερούτσικο μπουρδέτο, γιουβέτσι, ψητό – όλα κομμάτια ενός θαλασσινού παζλ που δένει αρμονικά σύγχρονες ιδέες και ρουστίκ ομορφιά.

Xατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια, Τ/210-72.35.005

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα αγαπημένα μας μέρη για vegan φαγητό στην ΑθήναΤα αγαπημένα μας μέρη για vegan φαγητό στην Αθήνα

Tα κεφτεδάκια της φακής

Μπορείς να καθίσεις, να πάρεις φαγητό του go ή να παραγγείλεις για το σπίτι ή το γραφείο

Τα τραγανά οσπριοκεφτεδάκια σε αραβική πίτα είναι το κύριο θέμα εδώ

Μπορείς να τα συνδυάσεις με διάφορες σαλάτες

Στο Φakafel, που άνοιξε πριν από κάποιους μήνες στη Νέα Σμύρνη, είχαν την ιδέα να φτιάξουν φαλάφελ με μαύρες φακές beluga αντί για ρεβίθι. Λίγη κόκκινη φακή, μαζί με λαχανικά, βοηθάνε να δέσουν. Απαλοκαρυκευμένα, νόστιμα, τα οσπριοκεφτεδάκια τους μπαίνουν σε αραβική πίτα, με ντομάτα, φρέσκια και σε σάλτσα, μαρούλι, αγγούρι, κομματάκια από μανιτάρι πορτομπέλο και μια δροσερή μους αβοκάντο, αλλά μου αρέσει που μπορείς να προσθέσεις όσα τεμάχια θέλεις σε κάποια από τις φρέσκες σαλάτες που προτείνουν. Και οι τρεις είναι ωραίες, αλλά ξεχωρίζω αυτήν που συνδυάζει τρίχρωμη κινόα, iceberg, φιλεταρισμένο αμύγδαλο, κράνμπερις και μια πολύ φρέσκια βινεγκρέτ με πορτοκάλι και τζίντζερ. Είναι ωραία ιδέα για μεσημεριανό. Και με μια online παραγγελία έρχεται στην πόρτα του σπιτιού ή του γραφείου σου.

Αδραμυτίου 33, Νέα Σμύρνη, T/216-00.36.052

Παλαμίδα αλά ιαπωνικά

Ο Νίκος Πολιτάκος αγαπά ιδιαίτερα τα ψάρια και τα θαλασσινά
Η παλαμίδα tataki

Το sando, το γιαπωνέζικο σάντουιτς του Κinjo, με ψωμάκι βουτύρου, black angus παναρισμένο με πάνκο, μαρμελάδα κρεμμυδιού και σκορδάτη μαγιονέζα, το… «υπέρτατο βρώμικο», όπως το λέει χαριτολογώντας ο σεφ Νίκος Πολιτάκος, μπορείτε να το αφήσετε για άλλη φορά. Ο σεφ, παίζοντας στο τερέν της fusion ιαπωνικής κουζίνας, στο μικρό εστιατόριο που «κρύβεται» στο ισόγειο ενός κτίσματος με μαγαζιά και γραφεία στα Βριλήσσια, έχει να προτείνει καλοτυλιγμένα ρολάκια και λεπτοφτιαγμένα νιγκίρι και σασίμι με ό,τι ψάρια βρίσκουν κάθε μέρα στην αγορά. Και βγάζει κι εκείνη τη θαυμάσια παλαμίδα tataki, που την καπνίζουν σε άχυρο καθώς την ψήνουν –ψήνεται περιμετρικά και μέσα μένει ελαφρώς ωμή– στη robata (ιαπωνική ψησταριά), που τη χαίρεσαι στ’ αλήθεια. Αν την πετύχετε, μην την προσπεράσετε.

Κονίτσης 29, Πλατεία Αναλήψεως, Βριλήσσια, Τ/210-68.25.208

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1.023.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών