ΕΞΟΔΟΣ

Ξενώνας Κατώγι Αβέρωφ, ένα αληθινό παραμύθι

Στο Μέτσοβο, ο ξενώνας Κατώγι Αβέρωφ προσφέρει μια ονειρεμένη χειμερινή εμπειρία, τυλιγμένη στη μαγεία του βουνού, την απόλαυση του κρασιού και τη γεύση της παράδοσης.

10.12.2021
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Ξενώνας Κατώγι Αβέρωφ, ένα αληθινό παραμύθι

Λαχτάρησα Μετσοβίτικο τοπίο, πετρόχτιστα σπίτια με χιονισμένες στέγες από σχιστόλιθο, καπνό από τζάκια, μυρωδιές από ψητά στα κάρβουνα, ένα δάσος, έναν περίπατο για να ρουφήξω οξυγόνο. Συνέθεσα την εικόνα του ονείρου μου, έκλεισα δωμάτιο, γέμισα βενζίνη το ντεπόζιτο και πήρα την εθνική οδό.

«Το Μέτσοβο είναι ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου», διαβάζω δυνατά το σχετικό λήμμα στη Βικιπαίδεια. Συμπληρώνω την πληροφορία, ενημερώνοντάς σας πως το σπουδαίο βλαχοχώρι είναι τουριστικός προορισμός από τους παλαιότερους στην Ελλάδα, κάτι που ωστόσο δεν έχει αλλοιώσει τον αυθεντικό του χαρακτήρα.

Έχω πάει αρκετές φορές στο Μέτσοβο και στον ξενώνα Κατώγι Αβέρωφ και πάντα ευχαριστιέμαι με το παραπάνω τη διαμονή μου εκεί. Στην άκρη του χωριού, είναι περιτριγυρισμένος από ψηλά δέντρα, ενώ από τα μπαλκονάκια των δωματίων του αγναντεύεις τις ψηλές βουνοκορφές – σωστή καρτ ποστάλ. Δίπλα βρίσκεται το περίφημο οινοποιείο, που επικοινωνεί με τον ξενώνα με ένα υπόγειο τούνελ. Μέσω αυτού, με τη χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, ακολουθώντας μια πρωτότυπη ξενάγηση ανάμεσα σε δρύινα βαρέλια και συλλεκτικές φιάλες, οι επισκέπτες μυούνται στην ιστορία του οινοποιείου και στη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, κάτι που μεγαλώνει την προσμονή για γευστικές δοκιμές αργότερα, πλάι στο τζάκι. Ειδικά μετά από μια βόλτα στις πλαγιές της Πίνδου, στους αμπελώνες του Γινιέτς σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, που καλλιεργούνται από το ’59 και θεωρούνται οι ορεινότεροι στην Ελλάδα.

Επιστροφή στους αναπαυτικούς, παραδοσιακούς σοφάδες του ξενώνα πλάι στο αναμμένο τζάκι, με ένα ποτήρι από το απίθανο Βλάχικο, την ερυθρή ποικιλία που αναβιώνουν στο οινοποιείο. Ο χώρος είναι μαγικός, σχεδιασμένος και διακοσμημένος σύμφωνα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική – κιλίμια, χωριάτικη διακόσμηση αλλά με στυλ και άποψη, πίνακες γνωστών καλλιτεχνών, μια ωραία συλλογή βιβλίων και, φυσικά, ένα μπαρ με τα ωραία κρασιά του οινοποιείου. Περνάω ώρες χαλαρώνοντας. Και όταν έχω διάθεση για βόλτα, βγαίνω για να ψωνίσω τυριά και εκλεκτό βούτυρο από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, να περιδιαβώ στα λιθόστρωτα σοκάκια, να κάνω στάσεις στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με μόνιμα έργα των Γύζη, Λύρα, Φασιανού, Σάμιου και άλλων, αλλά και με τακτικές φιλοξενούμενες εκθέσεις, για να σταματήσω τέλος σε ένα από τα ομορφότερα Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας, στην οδό Τοσίτσα.

Η όλη εμπειρία ολοκληρώνεται από τις γευστικές απολαύσεις στο εστιατόριο του ξενώνα, στο πρωινό και στα γεύματα, όταν οι τοπικές γεύσεις με ντόπια υλικά διαδέχονται η μία την άλλη. Και όταν υπάρχει όρεξη για περιπέτεια, οι άνθρωποι του ξενοδοχείου μας βοηθούν να οργανώσουμε από κυνήγι τρούφας στο βουνό, μέχρι ποδηλασία, πεζοπορία, rafting, επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο ή και ένα περιποιημένο γεύμα πλάι στο ποτάμι! Αν μπορούσα, δεν θα έφευγα ποτέ! Ειδικά αφού ο ξενώνας λειτουργεί όλο τον χρόνο κι έχω μάθει πως το καλοκαίρι είναι εξίσου μαγευτικά. Προς το παρόν, κι επειδή περιλαμβάνω σταθερά το Μέτσοβο στις χειμωνιάτικες εξορμήσεις μου, ανυπομονώ να το ξαναδώ ντυμένο στα λευκά!

Το Κατώγι διατίθεται και για εταιρικά προγράμματα, δίνοντας τη δυνατότητα σε μια εταιρεία να το κλείσει εξολοκλήρου, με στόχο να αξιοποιηθούν δημιουργικά οι εγκαταστάσεις του από διάφορες ομάδες εργασίας. Ωραία ιδέα!

Τ/ 26560-42.505, [email protected] , www.katogiaveroffhotel.gr

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών