Αντικαθιστούμε τη σόδα με Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και απολαμβάνουμε το κλασικό αφράτο ιρλανδέζικο ψωμί στο χριστουγεννιάτικο πρωινό μας.

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 1 καρβέλι

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους και τρίβουμε τα υλικά με τα χέρια μας μέχρι το βούτυρο να «χαθεί» μέσα στο αλεύρι και το μείγμα να γίνει περίπου σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε να αλευρωθούν.
  3. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αυγό και το ξινόγαλο. Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το αλεύρι. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. Πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και ελαστική και ίσα να κολλάει στα χέρια μας.
  4. Αν κολλάει πολύ, πρέπει να προσθέσουμε λίγο αλεύρι (το προσθέτουμε σε μικρές δόσεις και ελέγχουμε ζυμώνοντας αν χρειαστεί να βάλουμε κι άλλο - δεν θέλουμε η ζύμη να γίνει βαριά και σκληρή). Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για λίγο πασπαλίζοντας τη με λίγο αλεύρι. Την πλάθουμε σε στρογγυλό καρβέλι και τη μεταφέρουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  5. Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ένα σταυρό στην επιφάνεια του ψωμιού σε βάθος 1 εκ. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 200° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε αν έγινε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο ψωμί - αν βγει με υπολείμματα άψητης ζύμης, θέλει λίγα λεπτά ψήσιμο επιπλέον. Αν το ψωμί ροδίσει έντονα προτού γίνει, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών