ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Παγωτό χωρίς παγωτομηχανή

Για να φτιάξουμε παγωτό στο χέρι, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή, δύο είναι οι καλύτερες μέθοδοι. Επιλέγουμε ποια μας ταιριάζει καλύτερα και ακολουθούμε τις απλές οδηγίες.

04.05.2018| Updated: 05.01.2022
Φωτογραφία: Shutterstock
Παγωτό χωρίς παγωτομηχανή

Ανακάτεμα πάνω σε παγάκια

Θα χρειαστούμε ένα πολύ μεγάλο μπολ, ένα μικρότερο μπολ, παγάκια, περίπου 200 γρ. χοντρό αλάτι (που λιώνει μεν τον πάγο, όμως διατηρεί για πολλή ώρα χαμηλή τη θερμοκρασία), ένα μίξερ χειρός (ή έναν αυγοδάρτη ή ακόμη και μια απλή κουτάλα) και μια καθαρή πετσέτα.

Γεμίζουμε μέχρι τη μέση το μεγάλο μπολ με παγάκια, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Ακουμπάμε το μικρότερο μπολ πάνω στα παγάκια. Το σπρώχνουμε προς τα μέσα ώστε να καλυφθούν σχεδόν ολοκληρωτικά τα τοιχώματά του από τα παγάκια. Μεταφέρουμε την κρεμ ανγκλέζ στο μικρότερο μπολ. Με το μίξερ χειρός τη χτυπάμε για 10 λεπτά. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε αυγοδάρτη ή κουτάλα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη ώρα χτύπημα (τουλάχιστον 15 λεπτά). Καλύπτουμε το μείγμα με μια πετσέτα και βάζουμε τα δύο μπολ (όπως είναι, με τα παγάκια), στην κατάψυξη, για 45 λεπτά. Χτυπάμε και πάλι με μίξερ χειρός για 5 λεπτά. Σε αυτήν τη φάση το μείγμα θα έχει την υφή παγωτού μηχανής. Αποσύρουμε το μικρό μπολ από τα παγάκια και καλύπτουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται με την επιφάνεια του μείγματος. Αφήνουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες ακόμη (ή όλο το βράδυ).

Ανακάτεμα ανά μισάωρο

Αδειάζουμε την κρεμ ανγκλέζ σε ένα μεταλλικό μπολ (κατά προτίμηση ένα με καπάκι), το οποίο έχουμε φροντίσει να βάλουμε από πριν στην κατάψυξη, ώστε να είναι καλά παγωμένο. Σκεπάζουμε με το καπάκι ή με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Μετά από μισή ώρα, όταν το παγωτό έχει αρχίσει να παγώνει, το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα από σιλικόνη). Μαζεύουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του μπολ και σπάμε τους παγοκρυστάλλους μέσα στο υπόλοιπο μείγμα. Επιμένουμε πολύ στους παγοκρυστάλλους, φροντίζοντας να τους σπάμε εντελώς.

Εναλλακτικά, μπορούμε να ανακατέψουμε με αυγοδάρτη, ραβδομπλέντερ ή και μίξερ χειρός. Επειτα, το σκεπάζουμε και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 5 – 6 φορές ανά 30 λεπτά, ώστε το παγωτό να παγώνει ομοιόμορφα και να σπάνε οι κρύσταλλοι που δημιουργούνται στη μάζα του. Ο χρόνος αναμονής για το παγωτό χωρίς παγωτομηχανή είναι σαφώς μεγαλύτερος, αφού η διαδικασία αυτή θα μας πάρει γύρω στις 2½ – 3 ώρες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών