15'
προετοιμασία
30' βράσιμο
10 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 1 κιλόΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαρμελάδα φράουλα αρχικά, κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια.
- Τις βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε όλη τη νύχτα (ή 8 - 10 ώρες), για να βγάλουν τα υγρά τους.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το ξυλάκι της κανέλας.
- Μόλις πάρουν βράση, δυναμώνουμε τη φωτιά και παρακολουθούμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας πού και πού.
- Όταν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε να πάρει μια βράση.
- Πετάμε το ξυλάκι της κανέλας.
- Βάζουμε τη μαρμελάδα φράουλα σε πεντακάθαρα αποστειρωμένα βαζάκια.
- Τα κλείνουμε αμέσως και τα τοποθετούμε ανάποδα – με το καπάκι προς τα κάτω – μέχρι να κρυώσουν απολύτως. Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε κονσέρβες, που δεν χρειάζονται ψυγείο.
Μυστικά
Η καλύτερη κατσαρόλα για μαρμελάδα είναι η ρηχή και φαρδιά που οι μάγειροι λένε πλασοτέ και οι γιαγιάδες μας την έλεγαν «ταβά», σαν βαθύ ταψί. Αν κάποιο βάζο δεν γεμίσει, τότε δεν το κλείνουμε με το καπάκι, ούτε το αναποδογυρίζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Απλά, το καταναλώνουμε πρώτο.