ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια, λουκάνικα, κάστανα και ρόδιΚοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια, λουκάνικα, κάστανα και ρόδι
40' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου, βάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τη Μαυροδάφνη και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.
  4. Ρίχνουμε σε ευρύχωρο πολυκόφτη το βούτυρο, τα αυγά και τα ωμά συκωτάκια και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν πολτός.
  5. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια που μαγειρέψαμε, μία καλή δόση μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει εντελώς λείο, με υφή κρέμας.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, την οποία έχουμε ντύσει εσωτερικά με καλά ισιωμένη διάφανη μεμβράνη που να εξέχει από τα τοιχώματα.
  7. Τοποθετούμε τη φόρμα σε βαθύ ταψί, στο οποίο ρίχνουμε καυτό νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  8. Αφήνουμε το πατέ να κρυώσει στη φόρμα, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη
  9. Σερβίρουμε, το πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου, με ζελέ κυδώνι ή με τσάτνεϊ κρεμμυδιών (τα βρίσκουμε και τα δύο έτοιμα, σε βαζάκια, σε deli και καλά παντοπωλεία).

Μυστικά

Συνταγή που απαιτεί κάτι σημαντικό: όλα τα υλικά (αυγά, βούτυρο, συκωτάκια και τσιγαρισμένα κρεμμύδια) να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν κάποιο είναι κρύο, το μείγμα που χτυπάμε στον πολυκόφτη ενδέχεται να κόψει, να διαχωριστούν δηλαδή τα υλικά του. Αν–φευ!– συμβεί κάτι τέτοιο, σταματάμε τον πολυκόφτη και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενό του σε ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας όπου σιγοβράζει λίγο νερό (φτιάχνουμε δηλαδή μπεν μαρί). Ζεσταίνουμε τα υλικά χτυπώντας ήπια με σύρμα, μέχρι να ενωθούν ξανά, τα αδειάζουμε πάλι στον πολυκόφτη και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Ξεκινήστε με ένα ωραίο Sherry Αmontillado.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών