ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα κρεμμυδιού με κυδώνια και βολάκι ΆνδρουΤάρτα κρεμμυδιού με κυδώνια και βολάκι Άνδρου
20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 24x26 εκ

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε πίτα ανοιχτή με πατάτα, κρεμμύδι και θυμάρι, ξεκινάμε με τη ζύμη και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει το μείγμα και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι. Κάνουμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και μια τρύπα στη μέση, όπου βάζουμε το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και αργά-αργά το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε αρκετά (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό), μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μακριά από ρεύματα αέρα) για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες και τις αλατίζουμε.
  2. Ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, το λάδι, το θυμάρι και πιπέρι.

Φύλλο + πίτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C και βάζουμε τη σχάρα στο χαμηλό ράφι.
  2. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε τη ζύμη. Με μια βέργα ανοίγουμε αργά-αργά τη ζύμη σε λεπτό φύλλο (διαμέτρου περίπου 30 εκ.).
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. και απλώνουμε το φύλλο. Το γυρνάμε στις άκρες για να δημιουργηθεί ένα χαμηλό «τοίχωμα».
  4. Βάζουμε το μείγμα με τις πατάτες ως εξής: θα πρέπει η μία ροδέλα πατάτας να ξεκινάει από τη μέση της προηγούμενης ροδέλας (σαν ντόμινο) μέχρι να καλυφθεί όλο το φύλλο.
  5. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν το φύλλο και οι πατάτες και να πάρουν χρώμα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος το φύλλο και οι πατάτες σκουρύνουν πολύ, σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο.
  6. Σερβίρουμε την ανοιχτή πίτα με πατάτα, κρεμμύδι και θυμάρι, ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου σκέτη, με γιαούρτι ή ως συνοδευτικό σε κρέας.

Οι αμυλώδεις πεντανόστιμες πατάτες αγαπούν κατά κύριο λόγο τα λευκά κρασιά, γι’ αυτό μη διστάσετε να τις συνοδεύσετε με Ροδίτη, Σαββατιανό, κρητικά κρασιά μονοποικιλιακά ή χαρμάνια με Βηλάνα, επίσης με Chardonnay βαρελάτα. Ειδικά όμως για τις γιαχνί πατάτες ανοίξτε ένα φρέσκο ανοιχτόχρωμο ροζέ και απολαύστε!

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών