20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για τη ρεβυθόπιτα, σαν φαλάφελ στον φουρνο, στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη μαζί με το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο ή τον μαϊντανό, το σκόρδο, το μπούκοβο, το κύμινο και αλατοπίπερο, μέχρι να σχηματιστεί ένας χοντροαλεσμένος πουρές.
- Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε και τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας σφιχτός χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα σε μια λεπτή στρώση, πάχους περίπου 2 εκ.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να σφίξει το μείγμα.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε τη ρεβυθόπιτα.
Στο ποτήρι μας : Τα ρεβύθια αγαπούν τα λευκά κρασιά με χαρακτήρα και μια ελαφριά βοτανικότητα. Δοκιμάστε τα με πλούσια Chardonnay, ώριμα Σαββατιανά, ωραίες ρετσίνες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.