ΕΞΟΔΟΣ

12 λιχουδιές που παραγγέλνουμε ξανά και ξανά

Με lockdown και κλειστά τα εστιατόρια, το street food έχει την τιμητική του. Άξιοι σεφ με γαλόνια αλλά και ψήστες, μαγείρια, βοηθοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ετοιμάζοντας χειροποίητα ψωμάκια με προζύμι, φτιάχνουν γαλλικές βουτυρένιες σάλτσες σε τοστ, βάζουν τοπ υλικά σε σάντουιτς, χωράνε το γκουρμέ σε ένα κουτάκι. Εδώ μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές, με γαστρονομική εσάνς και όσα θα θέλαμε να παραμείνουν στα μενού τους εσαεί.

08.02.2021

Με lockdown και κλειστά τα εστιατόρια, το street food έχει την τιμητική του. Άξιοι σεφ με γαλόνια αλλά και ψήστες, μαγείρια, βοηθοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ετοιμάζοντας χειροποίητα ψωμάκια με προζύμι, φτιάχνουν γαλλικές βουτυρένιες σάλτσες σε τοστ, βάζουν τοπ υλικά σε σάντουιτς, χωράνε το γκουρμέ σε ένα κουτάκι. Εδώ μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές, με γαστρονομική εσάνς και όσα θα θέλαμε να παραμείνουν στα μενού τους εσαεί. 

Hoocut
Λουκάνικα ελληνικού μαυροχοιρνού βάζουν στην αφράτη παραδοσιακή χειροποίητη πιτούλα του Hoocut. Μουστάρδα, τζατζίκι και μια πικάντικη σαλτσούλα ζωηρεύουν το όλον, η πάπρικα και το κρεμμύδι του δίνουν την έξτρα σπίθα του χρειάζεται. Ν.Δ. Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, Μοναστηράκι, Τ/ 2103240026


Kora bakery
Χίλια φύλλα μετρημένα ακόμα κι από πρεσβύωπα. Έμπειρη ζύμη κρουασάν που μοσχοβολά ακριβό βούτυρο. Το συννεφένιο danish με απάκι από τη Μάνη, κασέρι και πλούσια μπεσαμέλ μουστάρδας είναι το elevated next best thing μετά το κλασικό πλέον, κρουασάν μπέικον παρμεζάνα (που βρίσκουμε παντού). Ν.Μ. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/2103627855


Kobra
Το breakfast sandwich του Κοντοβά θα μπορούσαμε να το τρώμε όλες τις ώρες. Σε αφράτο μπριός μπαίνει καπνιστό μπέικον, απαλή ομελέτα α λα φρανσέζ, μαγιονέζα, μαρμελάδα κρεμμυδιού και σάλτσα harajuku. Χαρακίρι. Ν.Δ. Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, Τ/2103638134 


Frater & Soror
Ρολ γαρίδας, με μαγιονέζα Wafu είναι η περιγραφή αυτού το νόστιμου πιάτου από τα πιάτα του brunch. Ψωμάκι-αφρός, αρκούντως βουτυρένιο πάει γάντι με το θαλασσινό και την ωραία σάλτσα. Θα θέλαμε να βγαίνει και σε μεγαλύτερο μέγεθος. Τρώγεται σε δυο μπουκιές αλλά μένει στη μνήμη για ώρες. Ν.Δ. Αμύντα 6, Παγκράτι, Τ/2107213720


Ekiben by Birdman
Έχω διάφορα αγαπημένα στα λίστα μου, αλλά θα ξεχωρίσω το Iberico pork katsu ένα ψωμένιο έργο τέχνης σε μια παλέτα χρωμάτων στις αποχρώσεις του ροζ, με χοιρινό λαιμό που λιώνει, κόκκινο λάχανο τραγανό και tonkatsu σάλτσα μήλο ιδανικά ταιριαστή. Ν.Μ. Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/2103212800


PS Luncheon
Soba noodles με βινεγκρέτ αυγού, ταμάρι-σόγια, φασολάκια, αγγούρι και πιπεράτη πράσινη σαλάτα. Ίσως η καλύτερη σαλάτα που έχω φάει τον τελευταίο καιρό – that being said- δεν είμαι καθόλου «φίλος» της σαλάτας. Ν.Μ. Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός, Τ/2105234749



Lost Athens
Cheese (burger) με τα όλα του, σωστό ψήσιμό, ροζ και ζουμερό, ελαφρύ ζούληγμα με το χέρι και γίνεται μια χαψιά. Αλλά ποτέ δεν ξέρω τι να διαλέξω ανάμεσα σε αυτό και στο σοβαρό πατατόψωμο με Korean κοτόπουλο πανέ, σαλάτα coleslaw και φιστικοβούτυρο. Ν.Μ. Αρχέλαου 7, Παγκράτι, Τ/2107230832


Brio Athens
Απάτησα το αγαπημένο μου σάντουιτς με καβούρι και κάρι, με αυτό το debutant: μπριοσένιο ψωμί, 2-3 στρώσεις παστράμι, λάχανο και καρότο, κρέμα τσένταρ και αγγουράκι πίκλα. Top, top, top! Ν.Μ. Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό, Τ/2106728128


Talking breads
Το… καθαρό alter ego της αιώνιας αγαπημένης «βρωμιάς» των Wendy’s. Πολλοί το έχουν προσπαθήσει, αλλά το bacon mushroom melt εδώ είναι μνημειώδες. Έχω μια παραξενιά. Το θέλω χωρίς T/B sauce, που μου τη βάζουν χώρια για να βουτάω τις τέλειες τηγανιτές πατάτες τους. Ν.Μ. Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, Τ/2111839731


Marketta
Τα μεσογειακά σάντουιτς του Marketta αλλάζουν στο μενού. Στην τελευταία βόλτα από το Σύνταγμα βρήκα στο μενουδάκι ημέρας το St. Viateur, I Miss you, που σημαίνει φοκάτσια με μεγάλα σκασίματα κομμένη στα δυο και γεμισμένη με τόνο κονφί, κρεμμύδι πίκλα, μυρωδικά, φύτρες και χειροποίητη μαγιονέζα. Félicitations! Συνοδέψτε με αναψυκτικό Fritz-limο. Ν.Δ. Λέκκα 10, Σύνταγμα, Τ/ 2103225388


Cookoo by Cookoovaya
Όταν ο Περικλής Κοσκινάς αποφασίζει να κάνει σάντουιτς, πέφτει χειροκρότημα. Στο delivery menu του εστιατορίου έχει προστεθεί η κατηγορία Bread N’ Fish, όπου αξιοποιούνται καταλλήλως γόπες, τονάκια, φαγκριά και ροφοί. Dirty n’ Light με φαγκρί στα κάρβουνα, κολοκυθάκια, αγγούρι και κρέμα άνηθου ή μπριός σε τηγανιτό ροφό, ταραμοσαλάτα και jalapeno τουρσί; Σοβαρά διλήμματα. Ν.Δ. Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια, Τ/ 2107235005


Sushi Lunchi
Το πιο νόστιμο ξυδάτο ρύζι που μαγειρεύεται στην πόλη (ας μου συγχωρεθεί η ειλικρινής υπερβολή) γίνεται στρώμα για κομμάτια φρέσκων ψαριών. Το Chirashi-Don με λαυράκι, τόνο και σολομό, αβοκάντο και λοιπά λαχανικά είναι για όσους θέλουν ποικιλία. Το Unagi-Don με χέλι και τέλεια σάλτσα είναι για τους ήδη μυημένους. Τραγανές πετσούλες και κολάρα τηγανιστά διαθέσιμα σε περιορισμένες μερίδες κάθε μέρα. Ν.Δ. Σκούφου 6, Σύνταγμα, Τ/6908831200


*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών