ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

All day Χανιά

Γαστρονομικά, η πόλη είναι σύγχρονη και καλοδέχεται τις τάσεις. Επισκεφτήκαμε τα Χανιά και δοκιμάσαμε κάποια από τα καλύτερα που έχουν να προσφέρουν.

30.07.2019| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
All day Χανιά

Έχουν την κομψότητα της Δύσης, φοράνε τα χρώματα της Ανατολής και διατηρούν ατόφια την περήφανη κρητική ψυχή τους. Γαστρονομικά, η πόλη είναι σύγχρονη και καλοδέχεται τις τάσεις. Επισκεφτήκαμε τα Χανιά και δοκιμάσαμε κάποια από τα καλύτερα που έχουν να προσφέρουν.

Πρωινό με χανιώτικα χαρμάνια

Το Monogram (Δασκαλογιάννη 5, Τ/28215-07.046), ένα γουστόζικο καφέ, προμηθεύεται κόκκους από το τοπικό καφεκοπτείο του Μανωλικάκη (που χρονολογείται από το 1886) και έχει αποκλειστική συνεργασία με το αθηναϊκό Underdog για speciality καφέδες. Αυτή την εποχή θα δοκιμάσετε Γουατεμάλα και Περού, που προτείνονται για ροφήματα με γάλα ή κρύους καφέδες, όπως και δύο ωραίες σοδειές από την Αιθιοπία και την Κολομβία, για εξαιρετικό φίλτρου.

Specialty με χαμόγελο σερβίρουν στο Kross. (Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας)

Οι Kross Coffee Roasters (Νεάρχου 21, Τ/28210-41.078, Τζανακάκη 58, 28210-52.620, Τσουδερών 73, Τ/28210-27.194) μετρούν τρία καταστήματα και έχουν επιλεγμένες συνεργασίες, με τους ίδιους σε ρόλο προμηθευτή. Αυτή την περίοδο θα δοκιμάσετε καφέ από Κένυα, Κόστα Ρίκα και Αιθιοπία. Έχουν σύγχρονη αισθητική και γνώση στο αντικείμενο, είναι συνεπείς στη σωστή παρασκευή και γι’ αυτό η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού.

Έτερο τοπικό roastery είναι το Cup (Μουσούρων 45, Τ/28210-52.364), η εξέλιξη του χανιώτικου καφεκοπτείου Αρχοντάκη (από το 1973). Μερικά εξαιρετικά φλιτζάνια θα δοκιμάσετε στο Ginger Concept (Σαρπάκη 36, Τ/28210-57.590).

Σνακ για την καλή υγεία

Έχετε δοκιμάσει χυμό με αμπελόφυλλα; Tο Nektar (Eλ. Βενιζέλου 9, Τ/28210-27.595) δεν είναι ένα συνηθισμένο juice bar. Τα αδέλφια Νικολουδάκη θεωρούν πως οι τροφές είναι τα καλύτερα φάρμακα και η ολιστική φιλοσοφία τους για τη διατροφή βασίζεται στη μείωση της οξείδωσης της πρώτης ύλης. Ακόμα, στην κουζίνα τους μπαίνουν μόνο βιολογικά προϊόντα –πολλά από τον ΒιοΚρεμμύδα και τον τοπικό συνεταιρισμό της Γαίας–, έχουν σύστημα ηλεκτρόλυσης για το νερό, που ρυθμίζει το pΗ του, και όλες οι πούλπες οδηγούνται για κομπόστ, ώστε να αξιοποιούνται τα πάντα και να λειτουργούν με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δοκιμάστε και τις μπάρες με δικό τους φυστικοβούτυρο και πολύ νόστιμο «ψωμί» από φύτρες οσπρίων, που φτιάχνουν στον αφυγραντήρα. Ανοιχτά από τις 08.30 έως τις 21.00.

Μεσημεριανό στο χέρι

Η Όαση (Βολουδάκη 4) είναι αυτό που λέει το όνομά της, μια αληθινή όαση για όσους λατρεύουν το σοφά φτιαγμένο, τόσο όσο, σουβλάκι. Φυστικί φορμάικα και ροδαλούς τοίχους έχει το ντεκόρ, ενώ το πάτωμα έχει υποχωρήσει ελαφρώς εκεί που πατάει ο ψήστης, από το 1966. Μόνο γύρο φτιάχνουν, ο οποίος ξεροψήνεται πριν μπει στην αλάδωτη πίτα. Μαζί και ντομάτα, κρεμμύδι με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μία κουταλιά γιαούρτι. Οι πιστοί έρχονται εδώ νωρίς το πρωί, όταν η κίνηση είναι ακόμη σπασμένη. Παραγγείλτε δύο εξαρχής για μεσημεριανό ή ένα για πρωινό. Ξεπουλάει μέχρι τις 14.30.

Ο Θεόδωρος Μανουσάκης αγκαλιά με την κόρη του Αλεξάνδρα και τον σύζηγό της Afshin Molavi. (Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας)

Κρασί από την πηγή

Το οικογενειακό οινοποιείο του Θεόδωρου Μανουσάκη (Βατόλακκος, Τ/28210-78.787) και της κόρης του Αλεξάνδρας είναι ένας γαστρονομικός πολυχώρος. Εδώ, γύρω από το πατρικό σπίτι του ιδιοκτήτη, αναπτύχθηκαν το οινοποιείο, τα μποστάνια και το εστιατόριο. Αν δεν έχετε χρόνο για ξενάγηση, επιδοθείτε σε γευσιγνωσία κρασιού, για να μπείτε αμέσως στο κλίμα. Από τους οργανικούς αμπελώνες τους παράγονται περισσότερες από 14 ετικέτες, από ποικιλίες της Μεσογείου. Στο μενού χόρτα, μουσακάς, τυριά και κρητικές σαλάτες, πολύ απλά μαγειρεμένα, με καλή σχέση ποιότητας-τιμής, που ταιριάζουν ιδανικά με τα φίνα κρασιά της σειράς Nostos. Από το πωλητήριο που βρίσκεται εντός μπορείτε να προμηθευτείτε ανθό αλατιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από το νησί, που τυποποιούν οι ίδιοι με την επωνυμία Terroir, ένα ποσοστό από τα κέρδη των οποίων διατίθεται στην ΕΛΕΠΑΠ Χανίων.

Το Ginger Concept είναι λενα από τα πιο ζωντανά μαγαζιά της παλιάς πόλης. (Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας)

Βραδινό μετά οίνου

Αν σας αρέσουν οι μουσικές της Βραζιλίας, η ωραία βαβούρα και έχετε διάθεση για νόστιμη μεσογειακή και fusion κουζίνα, κλείστε τραπέζι στο πολύ στιλάτο Ginger Concept (Σαρπάκη 36, Τ/28210-57.590). Καλή λίστα κρασιού και ωραίο περιβάλλον.

Στο Serenissima κάθε πιάτο σερβίρεται με άλλο κρασί. (Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας)

Για ρομαντικό δείπνο fine dining, πηγαίνετε στο πολυτελές boutique hotel Serenissima (Σκούφων 4, Τ/28210-86.386). Ο Ιωσήφ Πετρόφ, που έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους Γάλλους, θα σας κερδίσει με τις τεχνικές του. Το μενού του αλλάζει περίπου κάθε τρεις εβδομάδες. Το κρασί παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο εδώ, γι’ αυτό ο σομελιέ προτείνει για κάθε πιάτο μια διαφορετική ετικέτα.

Καρπάτσιο χταποδιού στο Salis. (Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας)

Σταθερή αξία το Salis (Ακτή Ενώσεως 3, Τ/28210-43.700) στο ενετικό λιμάνι, με μια λίστα κρασιού-κέντημα, σπαρταριστή πρώτη ύλη και πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές, όπως η κοιλιά τόνου με τουρσί από τη φλούδα καρπουζιού.

Πίνοντας στα Χανιά

Την καλύτερη θέα στην πόλη, μαζί με κορυφαία κοκτέιλ, θα την απολαύσετε στο καινούργιο Carte Postale (Μιχαήλ Καλορίζικου 2, Τ/28211-11.486). Την ώρα του ηλιοβασιλέματος απολαύστε ένα χανιώτικο vanilla sky. Προτείνουμε επίσης το Thirsty chef με σιρόπι σελινόριζας. Αξιόλογες προτάσεις και για τσιμπολόγημα.

Ρακή με μεζέ παρέα με ένα βιβλίο στο Φωβ. (Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας)

Εντός πόλης, οι λάτρεις της μπίρας θα εκτιμήσετε το Ride (Δασκαλογιάννη 52, Τ/28210-58585) στη Σπλάντζια, ενώ, αν ψάχνετε ένα μέρος να πιείτε κάτι με ησυχία, το Φωβ (Σήφακα 26, Τ/28210-25.051) στα Μαχαιράδικα έχει λίγες επιλογές ποτού και πολλά ράφια με βιβλία. Ευνοούνται οι αυθόρμητες συζητήσεις με άλλους βιβλιόφιλους πότες στα γύρω τραπέζια.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών