ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

“Ευ Ζην” στην Ερμούπολη

Τροφή για σκέψη και τέρψη

10.05.2016| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Μαριάννα Ρούσσου
“Ευ Ζην” στην Ερμούπολη

Τροφή για σκέψη και τέρψη

Η θέση: Δυο βήματα από το λιμάνι και τον παραλιακό δρόμο της Ερμούπολης, σε ένα ευρύχωρο σοκάκι που κατηφορίζει προς τη θάλασσα.

Η ατμόσφαιρα: Σύγχρονος χώρος, με σοφιστικέ διακόσμηση και μοντέρνες πινελιές από το βιομηχανικό παρελθόν του νησιού (με υλικά από χαλάσματα εργοστασίων και καρνάγια).

Το φαγητό: Λίγο πριν την εκπνοή του 2015, το εστιατόριο Ευ Ζην του Μιχάλη Παπαδημητρίου, ήρθε για να προσθέσει μια εμπειρία όλο ουσία, στον αστικό χαρακτήρα της Ερμούπολης, στη Σύρο. Στην ατμοσφαιρική σάλα του, το φαγητό που σερβίρεται έχει στοιχεία από παραδοσιακές κουζίνες της Ελλάδας, παρουσιασμένο με αυθεντικότητα. Η έμπειρη μαγείρισσα Μάρω Διακάτου, περνάει τη μισή της μέρα στη κουζίνα του εστιατορίου και την άλλη μισή χωμένη σε τόμους από βιβλία, αναζητώντας συνταγές της μνήμης, σύμβολα πολιτισμών. Οι πρώτες ύλες των πιάτων της είναι πρώτης τάξης. Δοκίμασα ελαφρώς πικάντικη σαλάτα ρυζιού με τοματίνια και ρεβύθια, πολυεπίπεδη σαλάτα σπανάκι, γλυκό παντζάρι, ντρέσινγκ μάραθου και φέτα, εμπνευσμένα πλευρώτους σωτέ με σπανάκι (ένα θεσπέσιο χορτοφαγικό φρικασέ). Λαχταριστά τα αμορόζο (ζυμαρικό) με αγκινάρες και παρμεζάνα – συνωμοτικό πιάτο που ψιθυρίζει… αγκινάρες α λα πολίτα -, βαθιάς νοστιμιάς το οσομπούκο με Μαυροδάφνη και εξαιρετικό το χοιρινό σε συνταγή ανδριώτικη, με κανέλα, μπαχάρι, χερίσιο ζυμαρικό και μυζήθρα ξερή. Αν και λειτουργεί μόλις μερικούς μήνες, το μενού έχει ήδη ανανεωθεί μια φορά. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες: το ολόκληρο λάχανο γεμιστό με σταφίδα και μάραθο που σερβίρεται κομμένο σε τεταρτημόρια – μεγαλειώδες πιάτο της σερραίικης κουζίνας – και το μελωμένο κοτόπουλο με γλυκό κουταλιού λεμόνι και κάπαρη. Φαγητό αληθινό, με γαστρονομική μνήμη, στην κυριολεξία “τροφή για σκέψη”.

Η κάβα: Μικρή λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά, με αναπάντεχα καλή τιμολόγηση – σπάνια βλέπω πλέον τόσα τραπέζια να ανοίγουν ολόκληρη φιάλη!

Ο λογαριασμός: 30-40 το ζευγάρι, χωρίς τα ποτά.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά όλο τον χρόνο, 7:30μ.μ. – 12:30μ.μ. Βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από τη κεντρική πλατεία Μιαούλη και 2 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών