ΜΑΓΑΖΙΑ

Ελληνικά καλούδια

Ένα μικροσκοπικό κατάστημα στη σκιά της Ακρόπολης με γευστικούς θησαυρούς από όλη τη χώρα.

16.10.2012| Updated: 15.02.2024
Ελληνικά καλούδια

Ένα μικροσκοπικό κατάστημα στη σκιά της Ακρόπολης με γευστικούς θησαυρούς από όλη τη χώρα.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Μην προγραμματίσετε κάτι μετά. Μπαίνοντας στο μικρό κατάστημα δίπλα στο Μουσείο της Ακροπολης θα μείνετε αρκετή ώρα. Όχι μόνο γιατί είναι δύσκολο να επιλέξεις από τις δεκάδες νοστιμιές του, αλλά και γιατί η συζήτηση με τον ιδιοκτήτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απαντά αμέσως και συστήνει κάθε ένα από τα καλούδια του με κάθε λεπτομέρεια (γεύση, προέλευση). Κάθε προϊόν εδώ έχει ονοματεπώνυμο και ιστορία. Ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος, ψάχνει όλη την Ελλάδα και έχει συγκεντρώσει γεύσεις κατευθείαν από περίπου 90 παραγωγούς. Επίσης, περιμένει τη γνώμη σας και… δέχεται και προτάσεις. Η «εμμονή» σε ό,τι ελληνικό φαίνεται κι από το λογότυπο του καταστήματος – ένας γάιδαρος «γιατί αυτός έφερνε στα σπίτια μας τα ελληνικά προϊόντα». Τα «ελληνικά καλούδια» λειτουργούν εδώ 5,5 χρόνια αλλά μόλις πριν από ένα μήνα ανακαινίστηκαν, έγιναν πιο πλούσια και άλλαξαν… πρόσοψη: μια παλιά ξύλινη πόρτα έδεσε με μοναδικό τρόπο με τη σύγχρονη διακόσμηση. «Αυτό προσπαθώ να κάνω», μου είπε ο Σταμάτης, «να ταιριάξω το παλιό με το καινούργιο».

Τι ψωνίζουμε: Εδώ έμαθα για πρώτη φορά (στα γεράματα) το χαρουπόμελο, πηγή ασβεστίου – πολύτιμου για την ηλικία μου. Όχι ότι δεν έχει και εξαιρετικά μέλια – με κορυφαίο το μέλι ελάτης από το Μαίναλο. Στο ψυγείο του εντόπισα «αμαρτωλό» στακοβούτυρο από την Κρήτη, μυρωδάτο βοτανοτύρι, κασέρι Προίκας, επιδόρπιο γιαουρτιού με μαστίχα, βουβαλίσιο και γίδινο γάλα (παράλληλα με όλα τα γαλακτοκομικά της Φάρμας Κουκάκη). Στο διπλανό (με τους χυμούς και τα αναψυκτικά), ανάμεσα στα άλλα, τις μοναδικές γκαζόζες Γεράνι, βιολογικό χυμό σταφύλι από τον Γεώργα, φυσικό χυμό πορτοκάλι Creta fresh αλλά και μπίρες μικρών παραγωγών. Τα χύμα όσπρια του τα έχω δοκιμάσει πλειστάκις και τα συνιστώ ανεπιφύλακτα-ειδικά τους γίγαντες Πρεσπών και τα ρεβύθια Φαρσάλων. Είναι βραστερά και πεντανόστιμα – και δεν φημίζομαι για τις μαγειρικές μου ικανότητες στον τομέα αυτό. Από τα γύρω ράφια ξεχώρισα: ελαιόλαδα βιολογικά και μη, χυλοπίτες από την Τήνο με τσουκνίδα, παξιμάδια λαδιού με ρίγανη, μουστοκούλουρα από το Μαρκόπουλο, βιολογικό ξινό τραχανά από τα Τρίκαλα, αιθέρια έλαια και βότανα από την Σάμο. Επίσης, στην κάβα του ένα ιδιαίτερο, πολύ καλό κόκκινο Ικαριώτικο κρασί. Το ψωμί (άσπρο, πολύσπορο και σικάλεως) έρχεται κάθε μέρα από ξυλόφουρνο της Χαλκίδας.Τελειώνοντας, προτείνω να δοκιμάσετε τα (μικρής παραγωγής) κουμιανά αποξηραμένα σύκα – παρασκευάζονται με απόλυτα παραδοσιακό και φυσικό τρόπο.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών