ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εστιατόριο Roots: Η vegan γωνιά της Θεσσαλονίκης

Άνοιξε το φθινόπωρο του 2014 στοχεύοντας σε κάτι «εναλλακτικό», στο κάτι παραπάνω στην «πράσινη» και vegan κουζίνα της πόλης.

01.02.2017| Updated: 25.06.2021
Εστιατόριο Roots: Η vegan γωνιά της Θεσσαλονίκης

Άνοιξε το φθινόπωρο του 2014 στοχεύοντας σε κάτι «εναλλακτικό», στο κάτι παραπάνω στην «πράσινη» και vegan κουζίνα της πόλης.

H θέση: Σε κεντρικό σημείο της πλατείας Άθωνος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Γωνιακό, διαφέρει από όλα τα άλλα τριγύρω. Πάρκινγκ με μεγάλη δυσκολία – το πλησιέστερο επί πληρωμής, βρίσκεται επί των γειτονικών οδών Καρόλου Ντηλ & Αγίας Θεοδώρας.

Η ατμόσφαιρα: Σε ένα ιδιαίτερο κτίριο της περιοχής, το Roots δίνει την εικόνα café – bistro, αλλά πρόκειται για μικρό εστιατόριο, με ξύλινα τραπέζια και πάγκους. Μαξιλαράκια για άνεση, χαλαρή ατμόσφαιρα, χαλαρές παρέες -μέσα και έξω. Άνοιξε το φθινόπωρο του 2014 στοχεύοντας σε κάτι «εναλλακτικό», στο κάτι παραπάνω στην «πράσινη» και vegan κουζίνα της πόλης. Διόλου τυχαία, είναι ένα από τα τρία μαγαζιά που συμπεριλήφθηκαν, λόγω χαρακτήρα, στην περίφημη λίστα των New York Times, που έβαζε τη Θεσσαλονίκη στους 52 γαστρονομικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, για το 2016. Όταν ο καιρός είναι ανοιχτός (άνοιξη – φθινόπωρο), διοργανώνουν μία φορά το μήνα events με vegan και vegetarian κουζίνα, διαφόρων χωρών ή τύπων (π.χ. Βραζιλιάνικη ή street food).

Το φαγητό: Πιο vegan, δε γίνεται. To μενού περιλαμβάνει από κανονικές σαλάτες, μέχρι φαλάφελ, αλλά και ειδικές εμπνεύσεις των Greenchefs του, Νίκου Γαϊτάνου (του Rosebud Wine Restaurant της Αθήνας) και Μάνου Γρηγορόπουλου, αλμυρές και γλυκές. Δύο φορές το χρόνο αλλάζει, ακολουθώντας τα προϊόντα της εποχής και την έμπνευση των υπευθύνων. Αυτή τη στιγμή έχουν ένα ιδιαίτερα healthy μενού, χωρίς καθόλου σχεδόν τηγανητά (παραμένουν μόνο ο τηγανητός vegan γύρος και το τυλιχτό φαλάφελ τους) και με, ως επί το πλείστον, μαγειρευτά φαγητά.

Βρίσκουμε, στα ορεκτικά, κολοκυθοκεφτέδες με μοτσαρέλλα και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (το μόνοvegetarian πιάτο στο μαγαζί), χούμους από λαθούρι (φάβα) και καβουρδισμένο λιόσπορο, παξιμαδάκια από μους φακής με κρίταμο και τοματίνια, στις σαλάτες κινέζικη με λάχανο, γλυκοκολοκύθα, ρίζες μπαμπού και dressing και ταμπουλέ με κινόα και στα κυρίως, κριθαρώτο με ραγού μανιταριών και βιολογική, vegan κρέμα γάλακτος και το δικό τους, χειροποίητο, burger καπνιστών λαχανικών. Ενδιαφέρουσες οι σούπες ημέρας, αλλά και τα γλυκά τους, που είναι επίσης, vegan.

Ο λογαριασμός: Πρόσφατα οι τιμές άλλαξαν (ευτυχώς προς τα κάτω), ακολουθώντας την πολιτική των ιδιοκτητών, που υποστηρίζει …όλες τις ηλικίες. Υπολογίστε 8 – 14 ευρώ / άτομο με κρασί.

Η κάβα:  Η κάβα του είναι μικρή. Κρασί χύμα και «Τέχνη Αλυπίας», λευκό, κόκκινο, ροζέ και ημίγλυκο Ζίτσας, χυμοί φυσικοί κι ελληνικές μπύρες. Καλή ρακή και τσίπουρο. Εδώ μπορούμε να πιούμε και τον πρωινό ή απογευματινό μας καφέ.

Επιπλέον πληροφορίες: Η κουζίνα είναι ανοιχτή 12.00 – 00.30.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών