ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Hayat: Αυθεντική κουρδική κουζίνα για μερακλήδες

Ένα από τα πιο νόστιμα κεμπάπ της Αθήνας ανακαλύψαμε στα Εξάρχεια.

25.02.2019| Updated: 31.10.2023
Hayat: Αυθεντική κουρδική κουζίνα για μερακλήδες

Ένα από τα πιο νόστιμα κεμπάπ της Αθήνας ανακαλύψαμε στα Εξάρχεια.

Η θέση: Πάνω στην Ιπποκράτους, σε σημείο όμως που το πεζοδρόμιο είναι φαρδύ και θα έχετε την αναγκαία απόσταση από το δρόμο. Πάρκινγκ σχετικά εύκολο, αν τα μαγαζιά είναι κλειστά.

Η ατμόσφαιρα: Ένας ζεστός χώρος με ανοιχτή κουζίνα και τζαμαρία για να βλέπετε την κίνηση έξω στον δρόμο. Αφίσες από τους αγώνες των Κούρδων και ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ στους τοίχους.

Το φαγητό: «Δεν νομίζω να έχω φάει πιο νόστιμο κεμπάπ», αναφώνησα δοκιμάζοντας το Άδανα κεμπάπ. Και συμφώνησε μαζί μου ο Βαγγέλης, που έχει φέρει γύρα όλα τα κεμπαπτζίδικα της Αθήνας. Ο Σεΐτ Αλντογάν κατάγεται από το Κουρδιστάν και μαζί με την οικογένειά του άνοιξαν πριν από δύο περίπου χρόνια το Hayat. Μαγειρεύουν όπως στο σπίτι τους, σε ανοιχτή κουζίνα, «για να βλέπουν όλοι πώς τα φτιάχνουμε». Νωρίς κάθε πρωί, ξεκινούν να φτιάχνουν τις ζύμες: για το πεϊνιρλί, για το λαχματζούν, για τα πιτάκια που σερβίρουν σε κάθε τραπέζι. Όλα τα παρασκευάζουν μόνοι τους: με ειδικό μπαλτά κόβουν το επιλεγμένο αρνίσιο κρέας για να φτιάξουν κεμπάπ, σιγοψήνουν πιτούλες, ψιλοκόβουν λαχανικά, ετοιμάζουν σάλτσες και αλοιφές και πλάθουν κεφτεδάκια.

Τα πιάτα δεν φτιασιδώνονται για να αρέσουν εύκολα, σερβίρονται όπως στην Ανατολή. Το Άδανα κεμπάπ είναι πολύ καυτερό, η μελιτζανοσαλάτα έχει χοντροκομμένη μελιτζάνα και σκόρδο, το πεϊνιρλί σερβίρεται με αυγό, τα πιτάκια αλείφονται με βούτυρο και η σαλάτα coban – σαν τη δική μας αγγουροντομάτα– έχει γενναίες δόσεις σουμάκ. Το λαχματζούν είναι λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο, με πάρα πολύ λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο κιμά, η παστουρμαδόπιτα ευχάριστα ελαφριά και τα μερτζιμέκ κιοφτέ (χορτοφαγικά κεφτεδάκια από πλιγούρι και φακές) ιδιαίτερα νόστιμα. Ο χώρος απλός, η ατμόσφαιρα ζεστή και η οικογένεια φιλόξενη και φιλική. Σαν επίσκεψη σε σπίτι, όπου όμως ο μάγειρας ξέρει να διαλέγει υλικά και σερβίρει πιάτα αξέχαστης νοστιμιάς. Και εγώ και ο Βαγγέλης, που είμαστε φανατικοί αυτής της κουζίνας, το δηλώσαμε: «Βρήκαμε το στέκι μας».

Ο λογαριασμός: Περίπου 12-14 € το άτομο με ποτό.

Η κάβα: Τσίπουρο από τον Τύρναβο, εμφιαλωμένα ούζα, μεγάλη επιλογή σε μπίρες.

Επιπλέον πληροφορίες: ανοιχτά καθημερινά πλην Δευτέρας, από 12.00 έως 00.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Σουβλάκια

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών