Δύο μεγάλα πλαστικά δοχεία είναι τοποθετημένα κοντά στο ανοιχτό παράθυρο. Από την άλλη πλευρά ένας ανεμιστήρας φυσάει προς την κατεύθυνση τους. Είναι καλυμμένα με ένα λευκό τουλπάνι και μια ξύλινη κουτάλα τα κρατάει στη θέση τους. Μέσα κρυώνει ένα ρευστό άσπρο μείγμα που μοσχοβολάει βανίλια. «Εδώ βράζουμε το γάλα για να γίνει παγωτό. Το αφήνουμε να κρυώσει για ένα βράδυ και την επόμενη μέρα το περνάμε από την παγωτομηχανή. Είναι η παλιά τεχνική και είναι η πιο φυσική. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για εμάς, αλλά μόνο έτσι θα βγάλει το παγωτό τα αρώματα και θα αποκτήσει την ωραία γεύση του», λέει ο κ. Αντωνίου, ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Κούτρα στη Νέα Σμύρνη.
Έτσι φτιάχνουν τα παγωτά στον Κούτρα από το 1958, από τότε που ο κύριος Δημήτρης Κούτρας ήρθε ως εσωτερικός μετανάστης από ένα ορεινό χωριό της Φωκίδας για να δουλέψει στην πόλη. Άνοιξε το μαγαζί στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Νέα Σμύρνη όταν εκεί είχε μόνο κήπους, ούτε πολυκατοικίες, ούτε τραμ. Γνώριζε την τέχνη του γάλακτος από το χωριό του. Στο εργαστήριό του έφτιαχνε ρυζόγαλο, γιαούρτι, κρέμες, γαλακτομπούρεκο και παγωτό καϊμάκι. Λίγα πράγματα και καλά. Το μαγαζί αγαπήθηκε από τους Νεοσμυρνιώτες, που το είχαν ψηλά στις προτιμήσεις τους μέχρι που ο κύριος Δημήτρης πήρε σύνταξη. Τότε ανέλαβε ο ανιψιός του Κώστας Αντωνίου, που σουλούπωσε το μαγαζί χωρίς όμως να αλλάξει πολλά. «Διατηρήσαμε το ύφος το παλιό. Δεν μας έπαιρνε να κάνουμε πολλές αλλαγές γιατί δεν ήθελε ο κόσμος. Ήθελαν το μαγαζί όπως ήταν γιατί ένιωθαν οικεία», λέει ο κ. Αντωνίου. Εκείνος πρόσθεσε και άλλα γλυκά στη γκάμα του ζαχαροπλαστείου: σοκολατόπιτα, πορτοκαλόπιτα, ραβανί και επιπλέον γεύσεις παγωτού. Δεν άλλαξε όμως τον προμηθευτή του γάλακτος γιατί τον εμπιστεύεται. Το απαστερείωτο φρέσκο γάλα που αγοράζει το βράζει ο ίδιος στο εργαστήριο για να φτιάξει τα παγωτά και τις κρέμες. «Πας στα ζαχαροπλαστεία και έχουν όλες οι πάστες την ίδια γεύση. Φτιάχνουν τις κρέμες με έτοιμα μείγματα. Εμείς εδώ βράζουμε το γάλα, βάζουμε τα βούτυρα, τα αυγά. Στο γαλακτομπούρεκο δεν βάζουμε κρέμα γάλακτος γιατί μπορεί να δένει πιο εύκολα αλλά κάνει την υφή γλιτσερή. Τα προϊόντα μας είναι ημέρας, πολλές φορές ξεμένουμε. Οι πελάτες μας το έχουν συνηθίσει γιατί ξέρουν ότι τα γλυκά που θα πάρουν θα είναι φρέσκα».
Στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού έχει μεταλλικά τραπέζια και καρέκλες σκηνοθέτη, μια λευκή τέντα κάνει σκιά και στην είσοδο η παλιά κόκκινη επιγραφή που το βράδυ φωτίζεται με νέον γράφει με καλλιτεχνικά γράμματα: Δ. Κούτρας. Στον Κούτρα έρχονται οι λάτρεις της παλιάς συνήθειας «να κάτσεις να φας το γλυκό σου». Τα σερβίρουν σε ανοξείδωτα πιατάκια, τα παγωτά και σε χωνάκι. Τα σορμπέ είναι δροσιστικά και νόστιμα και έχουν γεύση αγνή που σε πάει πίσω στην παιδική σου ηλικία. Τα φτιάχνουν με φυσικό χυμό φρούτων, λεμόνι, φράουλα και μάνγκο, και βάζουν νερό και ζάχαρη – τίποτα άλλο. Το καϊμάκι είναι η πιο δημοφιλής γεύση και δεν είναι τυχαίο. «Γάλα πρόβειο είναι το μυστικό στο καϊμάκι αλλά το καλοκαίρι το βρίσκουμε πολύ δύσκολα, όσο υπάρχει στην αγορά δεν φτάνει για όλους. Το σαλέπι το παίρνουμε από τη Φλώρινα, φημίζονται σε εκείνα τα μέρη. Και αυτό πρέπει να ξέρεις πώς να το διαχειριστείς. Πρέπει να το αφήσεις να φουσκώσει και να βγάλει τα αρώματα του», λέει ο κ. Αντωνίου. Όλα τα παγωτά σερβίρονται με σιρόπι βύσσινο από αληθινά βύσσινα, από τον Αργουδέλη στη Δραπετσώνα. Όποιος θέλει μπορεί δίπλα στο γλυκό να βάλει και παγωτό. Το κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι είναι ακαταμάχητος συνδυασμός. Σερβίρουν και βυσσινάδα όπως παλιά, για γερή δόση νοσταλγίας αλλά και ζάχαρης.
«Θα κλείσουμε για λίγες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο για να ξεκουραστούμε και από Σεπτέμβρη πάλι εδώ», λέει ο κ. Αντωνίου. «Ξεκινάνε τα σχολεία, μετά έρχονται γιορτές και εμείς θα είμαστε εδώ, σταθερά. Θα πουλάμε γλυκά και θα μοιράζουμε χαρά».