ΜΑΓΑΖΙΑ

Παγκράτι: Δεν του λείπει τίποτα (μέρος β΄)

Παλιές ταβέρνες και αστεροστολισμένα εστιατόρια, μποέμικα μπαρ και μοδάτα στριτφουντάδικα, καλτ ζαχαροπλαστεία και κρεοπωλεία πρώτης τάξης. Να γιατί οι Παγκρατιώτες δύσκολα αφήνουν τη γειτονιά τους.

08.06.2016| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Παγκράτι: Δεν του λείπει τίποτα (μέρος β΄)

Παλιές ταβέρνες και αστεροστολισμένα εστιατόρια, μποέμικα μπαρ και μοδάτα στριτφουντάδικα, καλτ ζαχαροπλαστεία και κρεοπωλεία πρώτης τάξης. Να γιατί οι Παγκρατιώτες δύσκολα αφήνουν τη γειτονιά τους.

Μπρίκι έχει και το Παγκράτι

Υπέροχο, ατμοσφαιρικό μπαρ, με αέρα από παλιό παριζιάνι​​κ​​ο​ καφέ, στη ​βοή της Φρύνης. «Συγγενεύει» με το εμβληματικό Μπρίκι στην πλατεία Μαβίλη. Πάντα ωραία μουσική, κόσμος που θέλει ν​​α περάσει ωραία. Πιο ήσυχο τις καθημερινές, κόσμος που ξημερώνεται στη​ν ​μπάρα του το Σαββατοκύριακο.

Φρύνης 18. Ανοιχτά μετά τις 20.30. 



Ristorante Italia

Κλασικό ιταλικό, σε ένα παλιό αρχοντικό με κομψό περιβάλλον, ψηφιδωτό δάπεδο, ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα. Μουσική από παλιές δεκαετίες και ταιριαστές διακοσμητικές λεπτομέρειες. Το μενού, μικρό και συμμαζεμένο, έρχεται μέσα σε συσκευασίες δίσκων (βινύλια). Ο σεφ Ονούφριος Ιωακειμίδης παρασκευάζει φρέσκια pasta, βασικά ταλιατέλες, με τις γνωστότερες ιταλικές σάλτσες σε πολύ αξιόλογες εκδοχές. Λίγα ακόμη παραδοσιακά ιταλικά πιάτα και ιταλικά κρασιά.

Ηρώνδα 8, Καλλιμάρμαρο, Τ/210-72.52.003. Ανοιχτά Τρίτη-Παρασκευή: 19.00-23.00, Σάββατο-Κυριακή: 14.00-23.00. Κόστος: περίπου 18€ το άτομο.



«Ξενοφών»:
ξηροκαρπάδικο από το 1938

Από το 1938 στο Παγκράτι, με μεγάλη παράδοση στους ξηρούς καρπούς. Τους περισσότερους τους ψήνουν μέχρι σήμερα εντός του καταστήματος και η μυρωδιά από το φυστίκι Αιγίνης που μόλις καβουρδίστηκε σκορπίζει στη Φιλολάου. Πάνω από εξήντα είδη αποξηραμένων φρούτων και γλασέ, συνοδευτικών για το ποτό. Θα βρείτε, εκτός από επιλεγμένα ελληνικά κρασιά σε καλές τιμές, πολλά premium ουίσκι, βότκες και τζιν.

Φιλολάου 102, Τ/210-75.10.629   


Μαγεμένος Αυλός

Εγινε διάσημο χάρη στους διανοούμενους πελάτες του, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο, τον Αλέξη Μινωτή. Ανοιχτό για περίπου μισό αιώνα, με στυλ και αέρα ευρωπαϊκό, το κλασικό του τότε, που σήμερα θεωρείται ρετρό. Σερβίρει φοντί τυριών, σνίτσελ βιενουά, τυροκροκέτες με παρμεζάνα, ενώ κάθε Κυριακή υπάρχει και μπουφές. Πολλά βράδια φιλοξενεί καλλιτέχνες, όπως η Πουπέτα Λάππα, και άλλες θεατρικές μορφές που τραγουδούν, με πιάνο να τους συνοδεύει. Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια στην πλατεία.

Αμύντα 4, πλ. Προσκόπων, Τ/211-31.15.555, Κόστος: περίπου 20€/άτομο. 



Piggyπόπουλο
για γύρο χειροποίητο

Η αλήθεια είναι πως στο Παγκράτι δεν βρίσκεις εύκολα καλής ποιότητας σουβλάκι και αυτό εδώ το μέρος ξεχώρισε γρήγορα για το… ποιόν του. Χρησιμοποιούν φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, χοιρινό με λιγότερο λίπος, ενώ και τον γύρο τον φτιάχνουν μόνοι τους. Καθαρά όλα, όρεξη για εξυπηρέτηση (ε, εντάξει, όχι πάντα). Βέβαια, πρόκειται για σουβλάκι σε τιμή… κοσμήματος: δύο άτομα θα πληρώσουν περίπου 18 ευρώ για 4 τυλιχτά και μία σαλάτα, γεγονός που δεν μπορείς να παραβλέψεις.

Αρχελάου 16, Τ/210-72.37.100. Ανοιχτά καθημερινά: 13.00-00.00. Κόστος: περίπου 2,50€ το τυλιχτό. 



Colibri:
για μπέργκερ που μιλάει

Ναός για τους φίλους των μπέργκερ, ωραίο ψωμί, καλοψημένα μπιφτέκια. Οι πολύ πεινασμένοι επιλέγουν είτε κάποιο με διπλό μπέργκερ είτε το εξίσου λαχταριστό με τηγανητό αυγό (ζητήστε το ως bacon egg). Καθώς είναι αρκετά δημοφιλές σε όλη την Αθήνα, Παρασκευοσαββατοκύριακα ίσως χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να αδειάσει κάποιο τραπέζι. Μέσος όρος αναμονής: 25-35 λεπτά. Αν δεν θέλετε να φάτε εκεί, υπάρχει και δεύτερο κατάστημα στην Υμηττού 162-164, που εξυπηρετεί με delivery. Μας αρέσει και η πίτσα (με κρεμμύδι, γιαούρτι και πάπρικα ή κλασική margarita, με μοτσαρέλα και ντομάτα).

Εμπεδοκλέους 9-13, πλατεία Βαρνάβα, Τ/210-70.11.011. Ανοιχτά 13.00-00.00. Κόστος: περίπου 12€/άτομο.



Παπούλιας:
ο κρεοπώλης της Σπονδής 

Ενας από τους διασημότερους κρεοπώλες της Αθήνας, με δυνατό βιογραφικό, προμηθευτής των καλύτερων εστιατορίων της πόλης. Ο Τάκης Παπούλιας προμηθεύει τη γειτονική του Σπονδή (σχεδόν μεσοτοιχία) έως σήμερα με εκλεκτά κρεατικά. Στο κατάστημά του θα βρείτε επίσης τυριά και αλλαντικά επιλεγμένων παραγωγών της χώρας, κάποια κρασιά και λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ξεχωρίζουμε τη γλυκιά γραβιέρα Κυνουρίας αλλά και την πιο αψιά, παλαιωμένη εκδοχή της. Το νωπό ανθότυρο, αρχηγός.

Πύρρωνος 4, Τ/210-75.18.000



Σπονδή:
γαλλική κουζίνα αστέρων 

Ενα από τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας, με επαίνους, βραβεία Michelin, διακρίσεις – τα οποία αξίζει και με το παραπάνω. Γαλλική κουζίνα, δείπνο αξιώσεων με χαμηλό φωτισμό, με εμβληματικό art de la table και εξαιρετικό σέρβις. Τα πιάτα ικανοποιούν πλήρως την όραση, με την κομψότητά τους και ύστερα την όσφρηση, τη γεύση, ενώ οι gourmands ευφραίνονται έως την ψυχή. Αρτιο σε κάθε επίπεδο. Οικονομικό μενού από 69 ευρώ.

Πύρρωνος 5, Τ/210-75.64.021. Ανοιχτά 20.00-00.00. Kόστος: 100-150€/άτομο.


Η Μονεμβασιά

Η οικογένεια Γκολέμη είναι γνωστή στη γειτονιά για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που φέρνει. Με προσυνεννόηση, μπορούν να σας κρατήσουν ή να βρουν κάποιο από τα λιγότερο συνηθισμένα. Τιμές προσιτές.

Φιλολάου 104, Τ/210-75.67.560


Η Αιγινήτισσα

Από τα πιο γνωστά ψαράδικα της Αθήνας, έχει δημιουργήσει ένα ικανότατο δίκτυο ψαράδων-προμηθευτών που της φέρνουν σπαρταριστή πραμάτεια. Το μότο τους εδώ είναι «ή καλά θα πάρεις ή καλά να πάθεις». Θα βρείτε όλα τα ψάρια στον καιρό τους, πολλά όστρακα και οστρακόδερμα. Φαγκριά, λαβράκια, σφυρίδες και λοιπά ψάρια, όλα τακτοποιημένα στην παγωμένη του βιτρίνα, την οποία συνήθως στολίζουν με φρούτα.

Φιλολάου 15, Τ/210-75.13.431 


Σκούφιας

Καφέ-μεζεδοπωλείο για παρέες και χαλαρές κουβέντες. Εδώ ενδείκνυται το συχνό τσούγκρισμα ποτηριών. Ο χώρος μοιάζει προχειροφτιαγμένος, για να τονίσει τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του μαγαζιού.

Εμπεδοκλέους 9-13, πλ. Βαρνάβα, Τ/215-50.55.849. Ανοιχτά καθημερινά από 10.00 έως 02.00. Κόστος: περίπου 10 €/άτομο (για τσιμπολόγημα).



Αν και μικρό, το Fresh του Παγκρατίου εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή. Θα βρείτε φρέσκες, καλοφτιαγμένες τούρτες (έξοχη η τούρτα με λευκή σοκολάτα και Cointreau)και τάρτες, μους, πάστες και τραγανά μακαρόν, τρουφάκια. Tο προσωπικό είναι υποδειγματικό.

Ευτυχίδου 48, Τ/210-75.23.617. Ανοιχτά 09.00-23.00.



Θες Γάλα
στις 3 το ξημέρωμα;

24ωρο ATM με ολόφρεσκο γάλα από τη Θεσσαλία, που παστεριώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την άρμεξη και φτάνει στην Αθήνα την ίδια μέρα. Είναι ελάχιστα επεξεργασμένο, με όλα του τα λιπαρά, που σημαίνει εξαιρετικά νόστιμο. Διατίθεται και ελαφρύ, με 1,5% λιπαρά, ενώ από το μηχάνημα μπορείτε να παραλάβετε σοκολατούχο γάλα Choco και αγελαδινό τυρί, λευκό ή κίτρινο ημίσκληρο. Το γάλα κοστίζει 1,10 ευρώ το λίτρο (ή 1 ευρώ με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας). Παρέχονται φιάλες, γυάλινες ή πλαστικές μιας χρήσης.

Φιλολάου 85 & Ολυμπιάδος



Superfly cafe
 

Το εφηβικό δωμάτιό σου έχει μετατραπεί σε καφέ-μπαρ. Εδώ θα βρεις παιδικές αναμνήσεις, αφίσες τραγουδιστών, φιγούρες κόμικ, μέχρι και ταμπέλα από τα γαριδάκια Fofico. Το καλύτερο είναι ότι όλα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις, να παίξεις Subbuteo και Atari και να διαβάσεις Κύρο Γρανάζη. Σερβίρει ωραίο καφέ και ολίγα σνακ, ποτά το βράδυ, και παίζει ωραία μουσική. Φτιάχτηκε για να χαλαρώνεις με τα παιχνίδια σου, χωρίς τη φωνή της μαμάς σου από την κουζίνα, «έλα να φάμε».

Εμπεδοκλέους 28, πλατεία Βαρνάβα, Τ/211-40.46.076. Ανοιχτά καθημερινά 11.00-02.00.


Για Κρέας και μπαχάρια

  • Κρ​ε​οπωλείο Μανδράκου
    Μπορεί η περιορισμένη επιλογή να σας ξενίσει την πρώτη φορά, ωστόσο η κυρία Μαρία είναι λάτρις της ποιότητας, ξεκάθαρα. Φέρνει μόνο ελληνικά κρέατα, με σταθερούς προμηθευτές εδώ και πέντε δεκαετίες. Ωραία μπιφτεκάκια, έτοιμα για ψήσιμο. Γνωρίζει να κόβει το κρέας ιδανικά για κάθε είδος μαγειρέματος. Εμπιστευτείτε την.
    Αλκέτου 25, Τ/210-32.28.795
  • Το καλαθάκι της Φωτεινής: για πράσινες ξερές ντομάτες
    Καλόγουστο παντοπωλείο, με έμφαση στα μπαχαρικά και τα πάσης φύσεως «νοστιμευτικά» φαγητού. Αξίζει να προμηθευτείτε κάποιο από τα πρωτότυπα μείγματα καρυκευμάτων, όπως μείγμα ζαταάρ για ψωμί, καπνιστά μπαχαρικά για το ψήσιμο κρεατικών, αλλά και αποξηραμένα λαχανικά και φρούτα, όχι συνηθισμένα – βλ. λευκά βατόμουρα ή πράσινες ντομάτες σε ροδέλες. Θα βρείτε και πέτρινα γουδιά, για να κοπανίζετε στο σπίτι τα μπαχαρικά λίγο πριν από τη χρήση.
    Φορμίωνος 49, Τ/210-75.66.107


Οι Μουριές
ετοιμάζουν μαγειρευτά από το 1970. Εχουν περισσότερα από 15 φαγητά κάθε μέρα: Λεμονάτο, στιφάδο, φρικασέ και τα ωραιότερα χυλωμένα ρεβύθια. Θα συναντήσετε ανθρώπους που εργάζονται στην περιοχή.

Πλατεία Βαρνάβα, Τ/210-70.16.100. Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι. Κόστος: λιγότερο από 10€/άτομο.



Το Αερόστατο
των μποέμ

«Πετάει» πάνω από την πλατεία για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Το καφέ των μποέμ αστών, της νεαρής διανόησης, των διαβασμένων. Ιδιαίτερα φιλόξενοι ιδιοκτήτες, νοιάζονται τους θαμώνες. Εκτός από καφέ και αλκοόλ, μπορεί κανείς να απολαύσει και μικρά νόστιμα πιάτα κάθε μέρα, όπως σαλάτα με roast beef, μικρά κεμπάπ, burritos κ.λπ. Ο χρόνος εδώ κυλάει πιο αργά.

Κτησίου και Πτολεμαίων, πλατεία Προσκόπων, Τ/210-72.41.116. Ανοιχτά από τις 10.00. 



Petite Fleur

Τζαζ και μπλουζ, γλυκά και μυρωδάτα ροφήματα σοκολάτας και τσάι σε ένα περιβάλλον που και οι πριγκίπισσες θα έβρισκαν ρομαντικό όσο κανένα άλλο. Το «μικρό λουλούδι», στο Κολωνάκι, στο Χαλάνδρι και πλέον και στην πλατεία Προσκόπων, είναι μια γαλλική τσαγερί βγαλμένη από παραμύθι.

Αμύντα 1, πλατεία Προσκόπων, Τ/215-55.19.685. Ανοιχτά από τις 10.00. Κόστος: ροφήματα από 2€. 


Musique

Κάπως πιο στυλάτο από τα υπόλοιπα της γειτονιάς. Λειτουργεί και ως μπιστρό. Είναι ιδανικό για επαγγελματικά ραντεβού το πρωί, οπότε η ένταση της μουσικής δεν ενοχλεί. Μεγάλη λίστα κρασιών, κουζίνα με μεσογειακό αέρα και αρκετά σνακ.

Αρριανού 37 και Αρχελάου, T/210-72.38.900. Ανοιχτά καθημερινά από τις 10.00. Κόστος: καφές από 3€, ποτό από 6€, φαγητό περίπου 20€ το άτομο.



Παραδοσιακό Μπακάλικο

Μερακλής Ρεθυμνιώτης, ο Γιάννης Βογιατζιδάκης φέρνει στο κατάστημά του τον αφρό από τα κρητικά τυριά, ελληνικά αλλαντικά, ωραία ψωμωμένα παστά ψάρια, τουρσιά, όλα τα είδη μπακαλικής. Αγοράστε ωραία, βραστερά όσπρια, παλαιωμένες γραβιέρες, γιαούρτια μικρών παραγωγών και καλό κρασί. Μεγάλη ποικιλία σε παξιμάδια και είδη αρτοποιίας (πίτες, ψωμί, κουλουράκια). Μακάρι όλες οι γειτονιές να είχαν ένα τέτοιο μπακάλικο.

Πρόκλου 31, πλ. Βαρνάβα, Τ/210-75.60.055.



Κατσούρμπος

Κρητική ταβέρνα, όπου θα προτιμήσετε τα κρεατικά από τα ψαρικά. Οι μερίδες είναι σχετικά μικρές, η ποιότητα καλή. Το σέρβις επιδέχεται βελτίωση. Δύσκολο πάρκινγκ, προτιμήστε μετρό.

Αμύντα 2, πλατεία Προσκόπων, Τ/210-72.22.167-8. Ανοιχτά 13.00-00.00. Κόστος: περίπου 20€/άτομο.



Πνύκα

Από το όραμα ενός ανθρώπου που ασχολήθηκε σοβαρά με την αρτοποίηση, του Δημήτρη Κότσαρη, γεννήθηκε η μεγάλη φήμη των φούρνων Πνύκα. Εδώ είναι και το εργαστήριό τους και ένας πετρόμυλος, στον οποίο αλέθουν το στάρι για να βγάλουν το αλεύρι τους. Νόστιμο καρβέλι, βαρύ, με πυκνές κυψέλες, χοντρή κόρα, πικρούτσικη. Πολύ γευστικό ως έχει, σκέτο. Δοκιμάστε τυροπιτάκια, φτιαγμένα στο χέρι.

Πρατίνου 13, Τ/210-72.51.941


Ελ Ταχρίρ

Αιγυπτιώτικο καφενείο με ναργιλέδες και ένα μικρό κουζινάκι που φτιάχνει ορίτζιναλ ανατολίτικο μεζέ. Κατά κύριο λόγο η πελατεία είναι άντρες, που έρχονται για να χαλαρώσουν με ναργιλέ και ραχάτι πάνω στο στενό πεζοδρόμιο. Μέσα έχει λίγη κάπνα, ένεκα της καπνιστής μπουρμπουλήθρας. Ιδιοκτήτης ο κύριος Μίμης (η ελληνική επιλογή του έναντι του αιγυπτιακού ονόματός του), κιμπάρης άνθρωπος, βγάζει από την κουζίνα μικρά πιατάκια με μεζέ της στιγμής, φαλάφελ, χούμους, ντομάτα με αγγουράκι και στην εποχή τους φούλια με κύμινο.

Αρχελάου 14, Τ/210-72.43.141. Ανοιχτά καθημερινά από το πρωί. Κόστος: περίπου 8€/άτομο.



Mystic Pizza

Υγιεινό και συνάμα νόστιμο φαγητό, με vegan και vegeterian επιλογές, ζύμη πίτσας από αλεύρι κάνναβης, που είναι ωφέλιμο και έχει λιγότερη γλουτένη. Διατροφικές πληροφορίες σχετικά με τον γλυκαιμικό δείκτη, τις πρωτεΐνες και τις θερμίδες κάτω από κάθε επιλογή. Στο ισόγειο βρίσκεται ένα μπακαλικάκι με ελληνικά προϊόντα, ενώ λειτουργεί και κελάρι με κρασιά. Μεγάλη σάλα εντός αλλά και ωραίος χώρος στην ταράτσα. Το ευ ζην προωθείται ως φιλοσοφία, γι’ αυτό όσοι φτάνουν με ποδήλατο έχουν έκπτωση 10% επί της παραγγελίας.

Φερεκύδου 2, Τ/210-95.92.092. Ανοιχτά καθημερινά 13.00-01.00. Κόστος: περί τα 14€/άτομο.


Ποιότητα Παλιάκης

Κλασικό σουβλατζίδικο-ψητοπωλείο με όλα τα κομφόρ, πίτα νέας γενιάς αλλά ψήσιμο παλιού μάστορα, ωραίο σουβλάκι καλαμάκι από κρέατα που προμηθεύονται από το κρεοπωλείο της οικογένειας μερικά μέτρα παραδίπλα. Δοκιμάστε και τα της σούβλας. Delivery μέχρι τις 00.30.

Πλατεία Βαρνάβα 11, Τ/210-70.10.022. Ανοιχτά καθημερινά 12.00-00.30, Κυριακή κλειστά. Κόστος: από 2,20€ το σουβλάκι.

Διαβάστε το μέρος α΄.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών