Στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία βρίσκεται η παραθαλάσσια πόλη Αλεξανδρέττα ή για τους Τούρκους Ισκεντερούν. Τα συριακά αυτά εδάφη προσαρτήθηκαν στην Τουρκία το 1939. Εκεί γεννήθηκε ο Χρήστος Στικόπουλος. Βοηθούσε από μικρός τη μαμά Σουζάννα να φτιάξει ιτσλί κεφτέ, ενώ η γιαγιά Πωλίνα, από την πλευρά της μαμάς, ετοίμαζε την πιο νόστιμη μουχαμάρα. Αργότερα, ο Χρήστος έζησε στην Πόλη με τον παππού και τη γιαγιά, από την πλευρά του μπαμπά – Ίμβριοι που αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Κωνσταντινούπολη. Στη μαντεμένια εστία η γιαγιά Σουλτάνα κάπνιζε τις μελιτζάνες για τη μελιτζανοσαλάτα, στην ντουλάπα έκρυβε το λικέρ βύσσινο, έφτιαχνε τα φρούτα σερμπέτια και ετοίμαζε τα πλούσια κυριακάτικα τραπέζια. Με αυτές τις γνώσεις και τις μνήμες έφτιαξε το μενού ο Χρήστος Στικόπουλος, όταν πρωτοάνοιξε το εστιατόριο Suzanna στο Παλαιό Φάληρο, το 1992. Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό. Το 2000, όταν αποφάσισε να βάλει ισκεντέρ (μοσχαρίσιο γύρο), ταξίδεψε πίσω στη νότια Τουρκία και εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του γύρου: το μοσχαρίσιο μπούτι κόβεται σε πολύ λεπτά φιλέτα, μαρινάρεται με κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και ψήνεται. Στο μαγαζί προσφέρεται ένα μικρό, σφιχτό μενού με πιάτα πολίτικα, τουρκικά, συριακά και λιβανέζικα: από το ταμπουλέ με ρόδι και το χούμους μέχρι μουχαμάρα, κεμπάπ, ισκεντέρ, λαχματζούν, ιτσλί και ισκεντέρ, όλα ένα κι ένα, φτιαγμένα με γνώση και εκλεκτά υλικά.
![]() |
![]() |