ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βαρούλκο Seaside

Ο Λευτέρης Λαζάρου επέστρεψε στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Μικρολίμανο. Με τιμές πιο προσγειωμένες και τραπέζια πιο κοντά στη θάλασσα.

26.02.2015| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Βαρούλκο Seaside

Ο Λευτέρης Λαζάρου επέστρεψε στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Μικρολίμανο. Με τιμές πιο προσγειωμένες και τραπέζια πιο κοντά στη θάλασσα.

Η θέση: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού το Βαρούλκο βρέχεται πλέον από τη θάλασσα, μιας και βρίσκεται στην καρδιά της Μαρίνας του Μικρολίμανου.

Η ατμόσφαιρα: Το ξύλινο ντεκ επάνω στο οποίο «ταξιδεύει» η σάλα του Βαρούλκου, το κάνει να μοιάζει αισθητικά πιο προσιτό και οικείο από το προηγούμενο στέκι του στην Πειραιώς. Τόσο η λιτή και κομψή διακόμηση, όσο και η κοσμοπολίτικη αύρα από τα φωτισμένα γιωτ και τα ιστιοπλοϊκά που έχει σαν φόντο στον κόλπο του Μικρολίμανου, κάνουν τη νέα εποχή του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου, να είναι πιο εξωστρεφές, κάτι που σιγοντάρεται τόσο από τις «κουρεμένες» τιμές του, όσο κι από το λιγότερο στημένο σέρβις.


Το φαγητό: Το Βαρούλκο προτείνει δυο μενού. Ένα για το μεσημέρι κι ένα για το βράδυ. Για το μεσημεριανό μας, τα πιάτα που βγαίνουν είναι πιο απλά και μεζεκλίδικα – βλ. ταραμοσαλάτα, χταπόδι ξιδάτο, σπανακόρυζο με σουπιές – και σε προνομιακές τιμές. Για το δείπνο ωστόσο, το μενού απαρτίζεται από πιο κλασικά, Βαρούλκια πιάτα, περισσότερο σύνθετα και δημιουργικά, που είναι εξάλλου αυτά που εξασφάλησαν στον Λευτέρη Λαζάρου το αστέρι Michelin. Για ορεκτικό επιλέξαμε πολύ νόστιμα και ζουμερά μπιφτεκάκια ροφού με γλυκόξινη πιπεράτη σάλτσα, ένα, λίγο περισσότερο ξιδάτο από ότι θα θέλαμε, μαριναρισμένο λαυράκι με σταμναγκάθι, και το καλομαγειρεμένο και ντούρο καλαμάρι με πέστο βασιλικού σε φωλιά τηγανιτής πατάτας. Όσο για τα δυο κυρίως που επιλέξαμε, επρόκειτο για πιάτα αληθινά υψηλής μαγειρικής τεχνικής, με λαμπερή πρώτη ύλη. Αφενός το κριθαράκι με γαρίδες, με λημνιό κρασί, μπούκοβο και παρμεζάνα, που ήταν άψογα χυλωμένο και μαγειρεμένο σε ένα πεντανόστιμο μπισκ που το απογείωνε, με τις γαρίδες να κρατούν την μεταξένια φινέτσα στην υφή και στην γεύση τους. Αφετέρου το ψάρι ημέρας, που ήταν χριστόψαρο, κι ήρθε ψημένο συγκηνιτικά στην εντέλεια, τόσο ζουμερό και με μια ελαφρώς καπνιστή εσάνς, σερβιρισμένο επάνω σε μια βελούδινη σάλτσα σελινόριζας και υπέροχο ζωμό από πετρόψαρα.

Άσσος στο μανίκι του Βαρούλκου όπως πάντα, είναι ο pastry chef Δημήτρης Χρονόπουλος, που έρχεται να ολοκληρώσει το δείπνο με νόστιμα και καλοφτιαγμένα επιδόρπια. Δυο από τα ωραία γλυκά που δοκιμάσαμε εμείς είναι το βερμιτσέλι κάστανο με καραμελωμένο μήλο, αμύγδαλα και παγωτό καρύδι, και το κορυφαίο μακαρόν σοκολάτας αρωματισμένο με τόνκα, μαζί με παγωτό από τον καρπό του κακάο και τραγανές πέρλες σοκολάτας.

Ο λογαριασμός: Ένας μέσος όρος για δείπνο δυο ατόμων, με 3 ορεκτικά στη μέση, 2 κυρίως πιάτα και ένα μπουκάλι κρασί, είναι τα 120 ευρώ.

Η κάβα: Συνοδεύσαμε το δείπνο μας με το εξαιρετικό Ασύρτικο Wild Ferment της σαντορινιάς Γαίας Οινοποιητικής, που με εξαίρεση το εμπόδιο που βρήκε στην αιχμηρή γεύση του ξυδιού που έβγαζε το λαυράκι, συνόδευσε ιδανικά το σερί των υπόλοιπων πιάτων μας. Ωστόσο η λίστα με τα κρασιά του Βαρούλκου έχει πολλές και καλές επιλογές, είναι καλοχτισμένη, με εξαιρετική τιμολόγηση, λύσεις για όλα τα βαλάντια, πολλές ετικέτες κάτω των 20 ευρώ και αρκετές προτάσεις και σε ποτήρι. Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά και στην πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με τα ούζα και τα ελληνικά αποστάγματα, που αποτελούν μια ωραιότατη εναλλακτική για να συνοδεύσουν τα ορεκτικά.

Επιπλέον πληροφορίες: Ο παρκαδόρος του Βαρούλκου θα σας απαλλάξει από το δύσκολο έργο του παρκαρίσματος στο Μικρολίμανο, ειδικά τις ημέρες και ώρες αιχμής. Η κουζίνα του εστιατορίου είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 13:00-17:00 και από τις 19:30 – 01:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για ψάρι

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών