ΜΑΓΑΖΙΑ

Η «Μαντινεία» είναι τυροκομείο και λαϊκό μπακάλικο

Στα παλιομοδίτικα ράφια του δεν θα βρείτε βαζάκια και κουτιά με ντιζαϊνάτες συσκευασίες και πρωτότυπες ονομασίες, αλλά μόνο παραδοσιακές, αφτιασίδωτες νοστιμιές.

04.12.2017| Updated: 22.06.2022
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
μαντινεία, μαγαζί, μπακάλικο, ντελικατέσεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο βουνίσιο Αρσενικό  Νάξου έγινε  ΠΟΠΤο βουνίσιο Αρσενικό Νάξου έγινε ΠΟΠΗ «Μαντινεία» είναι ένα λαϊκό, παλιάς κοπής μπακάλικο, που «δίνει βήμα» σε πολύ μικρούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Μαντινείας και της Πελοποννήσου. Στα παλιομοδίτικα ράφια του δεν θα βρείτε βαζάκια και κουτιά με ντιζαϊνάτες συσκευασίες και πρωτότυπες ονομασίες, αλλά μόνο παραδοσιακές, αφτιασίδωτες νοστιμιές.

μαντινεία, μαγαζί, μπακάλικο, ντελικατέσεν μαντινεία, μαγαζί, μπακάλικο, ντελικατέσεν

Πρώτα απ’ όλα, όμως, στη «Μαντινεία» βρίσκουμε τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά που παράγονται από το 1995 στο ομώνυμο τυροκομείο που βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από την Τρίπολη στον δρόμο προς Καλαμάτα. Λιχουδιά το γιαούρτι ταψιού, παχύ, στεγνό και καμαρωτό κάτω από την πέτσα του, κόβεται και πωλείται σε κομμάτια, και είναι το μεγάλο τους σουξέ. Άλλες σπεσιαλιτέ είναι το πρόβειο βούτυρο γάλακτος και η μετρίως πικάντικη σφέλα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠικ νικ στο κέντρο της Αθήνας: πού πάμε, από πού ψωνίζουμεΠικ νικ στο κέντρο της Αθήνας: πού πάμε, από πού ψωνίζουμε

Όλα τους τα τυροκομικά παράγονται από πρόβειο και γίδινο γάλα, που προμηθεύονται από συνεργαζόμενους παραγωγούς από τα Καλάβρυτα, την Ανδρίτσαινα, τη Βλαχέρνα. Δεν είναι μικρή η γκάμα τους: κάνουν από φέτα και γίδινο ελαφρύ τυρί μέχρι γραβιέρα, γαλομυζήθρα, κεφαλοτύρι, μανουρομυζήθρα, και τα πιο καινοτόμα, τη μαντινέλα, που είναι τυρί για σαγανάκι και γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά. Με δικό τους γάλα παρασκευάζουν επίσης ρυζόγαλο και κρέμα, αλλά και πολύ εύγευστο τραχανά και κριθαράκι.

μαντινεία, μαγαζί, μπακάλικο, ντελικατέσεν μαντινεία, μαγαζί, μπακάλικο, ντελικατέσεν

 

Θα σας εξηγήσουν και ό,τι άλλο χρειάζεστε για την γκάμα διαλεχτών προϊόντων που φέρνουν στο μαγαζί τους: από μανιάτικα παξιμάδια και καλαματιανά λαλάγγια μέχρι μέλι Ταϋγέτου, ελιές Καλαμών, σπαρτιάτικο ελαιόλαδο του Σεφερλή, πατάτες και σκόρδα τριπολιτσιώτικα, κ.ά. Οι μερακλήδες θα βρουν μέσα σε μεγάλους τενεκέδες παστό Μάνης, που πωλείται με το κιλό, αλλά και λουκάνικα με πράσο ή πορτοκάλι από τον Κουταβά.

μαντινεία, μαγαζί, μπακάλικο, ντελικατέσεν μαντινεία, μαγαζί, μπακάλικο, ντελικατέσεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓια τυροκομικά, αλλαντικά και λάδιαΓια τυροκομικά, αλλαντικά και λάδιαΑκριβώς δίπλα, τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί από τους ιδιοκτήτες του μπακάλικου και ένα μικρό κουτούκι, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τα καλούδια του παντοπωλείου, βλ. σαγανάκι με μαντινέλα, καγιανά με παστό, ή να επιλέξετε από τα πιάτα ημέρας, όπως γίδα βραστή, μπακαλιάρο σκορδαλιά ή αγριογούρουνο μαρινάτο.

Ήρθα για γιαούρτι ταψιού, έφυγα με γίδα βραστή

 

Μαντινεία

Τρικάλων 25, Αμπελόκηποι
  • Τηλέφωνο: 210-69.84.272
  • Ωράριο: Καθημερινά (και Σαβ/κα) 08.00-22.00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.

Κρυμμένα διαμάντια

Ντελικατέσεν

Αθήνα

Αμπελόκηποι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών