ΜΑΓΑΖΙΑ

Ελλήνων πίτες

Χειροποίητες πίτες με μεράκι και άλλα νόστιμα στο καινούριο (τυρο)πιτάδικο του Παγκρατίου.

05.10.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Στέλιος Αξιώτης
Ελλήνων πίτες

Χειροποίητες πίτες με μεράκι και άλλα νόστιμα στο καινούριο (τυρο)πιτάδικο του Παγκρατίου.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Σε κεντρικό, εμπορικό δρόμο του Παγκρατίου έχει ανοίξει από το Μάρτιο το (τυρο)πιτάδικο «Ελλήνων πίτες». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι όλες οι πίτες που έχει είναι χειροποίητες και μάλιστα παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια μας: το παρασκευαστήριο είναι ανοιχτό και καταλαμβάνει περίπου το μισό μαγαζί. Στον πάγκο όπου ανοίγεται το φύλλο και φτιάχνεται η γέμιση θα βρείτε την κ. Αρετή που είναι η ψυχή του μαγαζιού και η μαστόρισσα της πίτας. Θεσσαλή γαρ, από την Πιαλεία Τρικάλων, όπου έμενε μέχρι πρόσφατα, ξέρει την παραδοσιακή τέχνη του ανοίγματος του φύλλου αλλά και να δημιουργεί μοναδικούς συνδυασμούς στις γεμίσεις. Μαζί της θυμηθήκαμε ότι ένα «πρόχειρο» γεύμα μπορεί να είναι νόστιμο και ποιοτικό.

Τι ψωνίζουμε: Είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου. Με το λεπτό και τραγανό φύλλο φτιάχνουν κάθε μέρα τυρόπιτα, χορτόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, μανιταρόπιτα, ντοματόπιτα. Λόγω εποχής βρήκαμε επίσης μελιτζανόπιτα, που δεν υπάρχει το χειμώνα γιατί δεν βρίσκουν καλή πρώτη ύλη. Το ίδιο ισχύει και για την πρασόπιτα που θα τη βρείτε από το φθινόπωρο και μετά. Επίσης, η χορτόπιτα διαφέρει από εποχή σε εποχή, γιατί βγαίνουν διαφορετικά χόρτα οπότε οι συνδυασμοί και η γεύση αλλάζουν. Κατά καιρούς δοκιμάζονται και καινούργιες πίτες όπως η ρυζόπιτα, η τραχανόπιτα, η μακαρονόπιτα, αλλά η προϋπόθεση είναι να βρεθούν καλές συνταγές από φίλους και γνωστούς στις περιοχές όπου συνηθίζεται να φτιάχνεται κάθε πίτα. Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι το τυρί στην τυρόπιτα – και όπου αλλού συμμετέχει – είναι φέτα και ότι χρησιμοποιούνται ακόμη ανθρότυρο μυζήθρα, κασέρι και γκούντα. Τα λαχανικά είναι όλα φρέσκα – ακόμα και το σπανάκι ή τα μανιτάρια – και στην κουζίνα χρησιμοποιείται μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο γι’ αυτό και το στόμα μένει με ευχάριστη γεύση. Υπάρχουν επίσης πίτες με πλαστό, δηλαδή με χυλό από καλαμποκάλευρο αντί για φύλλο, αλλά και ξέσκεπες πίτες, όπως η περίφημη μπατζίνα, η θεσσαλική κολοκυθόπιτα. Όσο για τα μικρά πιτάκια με φύλλο κουρού, είναι σκέτη απόλαυση, ιδανικά για τον μπουφέ ή το παιδικό πάρτι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών