ΜΑΓΑΖΙΑ

Το Παντοπωλείο της Χαράς

Το ολοκαίνουριο μαγαζί ήρθε να καλύψει ένα «γευστικό κενό» στο Χατζηκυριάκειο και την Πειραϊκή. Άραγε θα κερδίσει το στοίχημα;

22.10.2012| Updated: 31.10.2023
Το Παντοπωλείο της Χαράς

Το ολοκαίνουριο μαγαζί ήρθε να καλύψει ένα «γευστικό κενό» στο Χατζηκυριάκειο και την Πειραϊκή. Άραγε θα κερδίσει το στοίχημα;

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Όταν ο Γιάννης Παντελάκης έμεινε χωρίς δουλειά, «δραστηριοποιήθηκε» μαζί με τη γυναίκα του Χαρά, ανοίγοντας ένα μικροσκοπικό αλλά γουστόζικο παντοπωλείο στην πλατεία Καρπάθου, στον Πειραιά. Το μπακάλικό τους είναι ιδιαίτερα φροντισμένο· γεμάτο με αντίκες και παλιά αντικείμενα, προκαλεί νοσταλγία ακόμη και στους νεότερους. Αν και η εμπειρία του μαγαζάτορα έλειπε, μέσα στους 6 μήνες λειτουργίας του, κατάφεραν με σκληρή δουλειά να γεμίσουν τις ξύλινες βιτρίνες με ιδιαίτερα προϊόντα, αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης. Ταξιδεύουν συχνά για να γνωρίσουν μικρούς παραγωγούς και φέρνουν πολλά «σπιτικά» αλλαντικά, αποστάγματα και άλλα καλούδια από την Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Τέλος, δεν παραλείπουν να συσφίξουν τις σχέσεις με τους πελάτες, μιας και κάθε βράδυ στήνεται ένα μικρό τσιμπούσι με μεζέδες και τσικουδιές, στο μικρό τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο.

Τι ψωνίζουμε: Ιδιαίτερα ζυμαρικά: πολλές επιλογές από το αγρόκτημα Αντωνόπουλου, βουβαλινά από την Κερκίνη, χυλοπίτες με μελάνι σουπιάς από την Χίο. Μανιταροπροϊόντα, άλευρα των Μύλων Πανταζή και αμπελόφυλλα της Μαριάννας. Διάφορες ελιές από την Κρήτη, συμβατικό ελαιόλαδο από το Κολυμπάρι και βιολογικό από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής στα Χανιά. Έτοιμες σάλτσες και ντοματοπολτό για γρήγορα μαγειρέματα, μυριστικά, άγρια και ήμερα, και μέλι βιολογικό. Καφές «Πέτρος» από την Κομοτηνή για τους μερακλήδες. Κρητικά παξιμάδια από ξυλόφουρνο και φουρνιστά κεράσματα. Μυζήθρα, γίδινο τυρί και ελαιοτύρι επίσης από την λεβεντογέννα. Βουβαλινό τυρί και βούτυρο, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κατσικίσιο πετρωτό από τη Χαλκιδική. Παστουρμά από τον Μιράν, λουκάνικο και καβουρμά του Μπόρα. Έκπληξη το απάκι και τα λουκάνικα -επίσης από την Κρήτη- που φτιάχνει ο ξάδερφος του Γιάννη σε περιορισμένη ποσότητα από κρέατα δικής του εκτροφής. Ως γνήσιο μπακάλικο την τιμητική τους έχουν τα χύμα προϊόντα: αλάτι από την Κρήτη, ελληνικά όσπρια, γυλωμένη μανούρα Σίφνου, ρακή, τσίπουρο και κρασιά από την Κρήτη αλλά και χοχλιοί από τα Χανιά στην εποχή τους. Για καλέσματα, προμηθευτείτε «αλοιφές» από το Έργον, πιπερονοστιμιές του Ναουμίδη, χιώτικα γλυκά του κουταλιού, λικέρ και δυο από τα γλυκά κρασιά Σάμου για το φινάλε.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Παντοπωλεία

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών