ΜΑΓΑΖΙΑ

Κρόκος

Μια παλιά αντικερί στην Πλάκα αλλάζει χέρια μεταμορφώνεται σε κομψό εδεσματοπωλείο με εκλεκτά, κυρίως ελληνικά, προϊόντα.

18.01.2013| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Κρόκος

Μια παλιά αντικερί στην Πλάκα αλλάζει χέρια μεταμορφώνεται σε κομψό εδεσματοπωλείο με εκλεκτά, κυρίως ελληνικά, προϊόντα.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Το κατάστημα μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε αντίκες απ’ όλον τον κόσμο, τώρα τις προθήκες του κοσμούν εκλεκτά εδέσματα, χειροποίητα και μοναδικά. Από τους γονείς πέρασε στα παιδιά και άλλαξε περιεχόμενο. Ιδιοκτήτες πλέον ο Νικόλας και η Κατερίνα Κρόκου, αδέρφια και αρχιτέκτονες.

Τι ψωνίζουμε: Το μαγαζί δεν είναι φορτωμένο με τρόφιμα, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο «την αξία της εποχικότητας, της μοναδικότητας και της περιορισμένης παραγωγής τους», όπως λέει η Κατερίνα. «Εντούτοις οι τιμές μας ουδεμία σχέση έχουν με την λογική του άρπα κόλα και της υπερτιμολόγησης, που χρόνια τώρα βασιλεύει στη Πλάκα», λέει ο Νικόλας και πράγματι διαπιστώνω πως έχει απόλυτο δίκιο. Eδώ βρίσκει κανείς ελληνικές λιχουδιές όπως καλά ρύζια και όσπρια του Αχελώου, ζυμαρικά από την Αρκαδιανή, ξίδια από Ξινόμαυρο με την υπογραφή του Κτήματος Κυρ Γιάννη αλλά και το αυγοτάραχο του Στέφου. Νοικοκυρεμένα στα ράφια του Κρόκου θα βρούμε ακόμα το πρωτόλαδο αλλά και άλλα ελαιόλαδα του Στατήρα, χονδρό αλάτι Μεσολογγίου, καρυδόψωμο «Μαμά Ψωμί» της Ραλλούς, φάβα της Santo, κρόκο Κοζάνης και χαλβά του Κοσμίδη. Ακόμη, εύκολες λύσεις για μεζέδες της στιγμής με λαζάνια Τήνου με σκόρδο από το «Ντουλάπι της Γιαγιάς» σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά καπνιστά μύδια της «Vivarium». Επίσης, μου συστήνει ανεπιφύλακτα την πάστα ελιάς Αλμάδας, από τον Στατήρα, είτε ως ντιπ ή ως σαλτσούλα στα ζυμαρικά και τα ριζότο. Από τα πολύ δυνατά τους προϊόντα είναι επίσης τα τυριά της Ρούμελης από τον Ίναχο, το μελίχλωρο τυρί της Λήμνου, τα πορτσίνι της Κοζάνης, οι ψητές μελιτζάνες από τη Γης Εργον, αλλά και το προσούτο του Στρεμμένου. Κόντρα στα συνηθισμένα ο Κρόκος έχει και μια κάβα περιωπής, που συνδυάζει δυνατά ονόματα αλλά και εναλλακτικές οινοποιήσεις του ελληνικού αμπελώνα, σε προσιτές τιμές.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών