ΜΑΓΑΖΙΑ

Το μαχαιράδικο των Αθηνών

Επισκεφτήκαμε το Rockwell, ένα μαγαζί-παράδεισο για κάθε επίδοξο μάγειρα, επαγγελματία αλλά και του σπιτιού.

08.04.2013| Updated: 15.02.2024
Το μαχαιράδικο των Αθηνών

Επισκεφτήκαμε το Rockwell, ένα μαγαζί-παράδεισο για κάθε επίδοξο μάγειρα, επαγγελματία αλλά και του σπιτιού.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Μπορεί να μοιάζει παράταιρο ένα μαγαζί με μαχαίρια και εργαλεία κουζίνας στην Αναγνωστοπούλου με τις ακριβές μπουτίκ και τους επώνυμους οίκους, όμως δεν είναι. Αφού το Rockwell έχει στην γκάμα του μερικές από τις πιο φημισμένες φίρμες μαχαιριών, όπως και μια μικρή συλλογή από χειροποίητους σουγιάδες και μαχαίρια. Αυτό το κατάστημα έχει ιστορία που μας ταξιδεύει στα 1872, αφού 4 γενιές πίσω, οι παππούδες του σημερινού ιδιοκτήτη, Λεωνίδα Πουρικα, καταπιάνονταν ήδη με την κατασκευή και το εμπόριο μαχαιριών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης. Από την Ελασσόνα στη Λάρισα και από εκεί στο Κολωνάκι, η γκάμα εμπλουτίστηκε κι εκσυγχρονίστηκε, και πλέον σε ένα τριόροφο, ευρύχωρο κατάστημα, με μοντέρνες προθήκες, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι νοικοκυρές/κύρηδες θα βρουν ό,τι φανταστούν και επιθυμούν, από πρώτης τάξης μαχαίρια μέχρι γκάτζετς και μικροεργαλεία που «διευκολύνουν» τις μαγειρικές μας.

Τι ψωνίζουμε: Οι λάτρεις των μαχαιριών θα ζηλέψουν τη συλλογή που διαθέτει το Rockwell. Τα αριστοτεχνικά μαχαίρια της γιαπωνέζικης KAI – ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά στα πανέμορφα και μαζί και πανάκριβα μαχαίρια της σειράς Ken Onion -, μια μεγάλη γκάμα από τα γερμανικά, εξαιρετικά μαχαίρια της Zwilling Henckels, που είναι και από τα πιο προσιτά οικονομικά, τα κομψά, μοναδικής αισθητικής γαλλικά μαχαίρια και σουγιάδες της Laguiole, τα κεραμικά μαχαίρια της Boker. Στα ράφια του Rockwell θα βρούμε επίσης και τα μοναδικά, βραζιλιάνικα, χειροποίητα μαχαίρια Moundial, με σφυρήλατες λάμες (που έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην κόψη τους και θέλουν λιγότερα ακονίσματα) και λαβή από ξύλο ελιάς. Όλα τα προαναφερθέντα σε πλήρεις συλλογές: από μαχαίρια γενικής χρήσης και μαχαίρια του σεφ (με λάμες και λαβές σε διάφορα μεγέθη), μέχρι μπαλτάδες, μαχαίρια για σούσι, μαχαίρια για φουα γκρα, για ξεκοκάλισμα κρέατος ή ψαριού, πριονωτά για ψωμί, κι ένα σωρό άλλα, και φυσικά κάμποσες επιλογές σε μασάτια για το ορθό ακόνισμα. Μαζί με αυτά θα βρούμε και κάθε λογής σουγιάδες, αφού είναι το δεύτερο είδος στο οποίο ειδικεύεται το Rockwell, τα περισσότερα εκ των οποίων κομψά και καλοφτιαγμένα για να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση είτε βρισκόμαστε στην εξοχή ή σε ένα -συχνό φαινόμενο- καλό εστιατόριο με κακής ποιότητας μαχαίρια.

Το Rockwell εξειδικεύεται επίσης και στα ψαλίδια. Όλα τους πρώτης ποιότητας και με λάμες εξαιρετικά κοφτερές – σημειώστε πως αναλαμβάνουν να σας τροχίσουν τόσο τα μαχαίρια, όσο και τα ψαλίδια σας και να σας συμβουλέψουν σχετικά με την συχνότητα ακονίσματος και τροχίσματος. Ακόμα εδώ βρίσκουμε από τσιμπιδάκια για το ξεκοκάλισμα των ψαριών, peelers για τις πατάτες, που κόβουν σαν ξυράφι, γουδιά και μετζαλούνες, επιφάνειες κοπής, πολύ καλούς τρίφτες πάσης χρήσεως -για τυρί, για σοκολάτα, για τζίντζερ, κ.λπ.-, μύλους μπαχαρικών με εξαιρετικές λάμες, κουτάλες και πηρούνες, και κάμποσα εργαλεία για το μπάρμπεκιου. Από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα που ξεχωρίζω στο Rockwell είναι η σειρά με τα μαντεμένια σκεύη της Skeppshult: από τηγάνια σε ένα σωρό διαστάσεις, μέχρι γκριλιέρες, γάστρες, κατσαρόλες, κ.ά. Είναι μεν ακριβούτσικα, όμως πρόκειται για μια σοβαρή επένδυση, τόσο σε θέμα ανθεκτικότητας όσο και στο ουσιαστικό αποτέλεσμα του μαγειρέματος. Για τους πιο «προχωρημένους» υπάρχουν και μηχανές κοπής τυριών κι αλλαντικών, σε διάφορες τιμές και ποιότητες. Η λίστα είναι ακόμα μεγάλη, όμως τώρα που ανοίγει κι ο καιρός, ας σημειώσουμε πως εδώ θα βρούμε και αρκετά χρήσιμα είδη για κάμπινγκ – δώστε έμφαση στα πολυεργαλεία.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών