ΜΑΓΑΖΙΑ

Το παλιό ποτοποιείο (Άμφισσα)

Eκτός από το σπιτικό λιμοντσέλο της Μαιρούλας, θα πάρετε μαζί σας τσίπουρο, γλυκίσματα και μια όμορφη ανάμνηση από ένα ρετρό παραμυθένιο περιβάλλον.

04.07.2014| Updated: 31.05.2022
Το παλιό ποτοποιείο (Άμφισσα)

Eκτός από το σπιτικό λιμοντσέλο της Μαιρούλας, θα πάρετε μαζί σας τσίπουρο, γλυκίσματα και μια όμορφη ανάμνηση από ένα ρετρό παραμυθένιο περιβάλλον.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσω τόσο για «Το παλιό ποτοποιείο» όσο και για τους ιδιοκτήτες του. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, 7 -8 χρονών, να με στέλνει η μαμά μου να αγοράσω τσίπουρο και λικέρ «από τον Μίμη» (όπου Μίμης ο ποτοποιός και πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη). Μεγαλώνοντας, το θυμάμαι να ανακαινίζεται και να περνάει στα χέρια της επόμενης γενιάς· το μαγαζί του Σέργιου (πια) και της Μαίρης ήταν η απαραίτητη στάση «για προθέρμανση», πριν από τη βραδινή έξοδο. Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της αγοράς της πόλης πάνω από 60 χρόνια. Ο Μίμης μύησε από νωρίς τον Σέργιο στα μυστικά της ποτοποιίας και όταν πέρασε στα δικά του χέρια το ανακαίνισε μεν, αλλά με όσο το δυνατόν λιγότερες μετατροπές. Διατήρησε όλα τα παλιά στοιχεία, όπως τα μεγάλα δρύινα βαρέλια, τα ράφια με τα παλιά μπουκάλια που φθάνουν στο ταβάνι, το φθαρμένο πάτωμα… Έτσι, μεταμορφώθηκε σε έναν χώρο ζεστό, με τα αρώματα από τα 1.347 μπουκάλια λικέρ, τσίπουρου, κονιάκ, μαυροδάφνης και βερμούτ να κρατάνε ζωντανές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Τι ψωνίζουμε: Ο Σέργιος θεωρείται ο μόνος στην Ελλάδα που ασχολείται με την μεταποίηση και διάθεση του λικέρ «λιμοντσέλο». Ένα φυσικό ποτό, χωρίς συντηρητικά, που παρασκευάζεται από τη φλούδα του λεμονιού, η οποία μπαίνει σε καθαρό οινόπνευμα, 96 βαθμών επί επτά μέρες, ενώ το απόσταγμά της αναμειγνύεται με σιρόπι από νερό και ζάχαρη, για να δώσει το μοναδικής γεύσης αυτό λικέρ. Οι ποσότητες που παράγονται δεν είναι μεγάλες, γιατί η πρώτη ύλη προέρχεται από τις λεμονιές που έχουν τα παιδιά στο σπίτι τους. Εξού και η ιδιαίτερη γεύση τους. Στο Παλιό ποτοποιείο θα βρείτε χύμα τσίπουρο (πολύ καλό), το αγαπημένο μου λικέρ τριαντάφυλλο και γενικότερα πολλά λικέρ χύμα, κονιάκ εξαιρετικό, αλλά και κρασιά, χύμα και συσκευασμένα, σε ικανοποιητική ποικιλία. Ακόμη διάφορα μικροδωράκια, πολύ ωραία φρουί γλασέ και λίγα αλλά επιλεγμένα σοκολατάκια. Το κυριότερο, η καλή διάθεση και η φιλοξενία τόσο του Σέργιου όσο και της Μαίρης, που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών