ΜΑΓΑΖΙΑ

Ελληνικά προϊόντα στο Κολωνάκι

Mια παρέα νέων ανθρώπων άνοιξε τον Φεβρουάριο το ντελικατέσεν Gusto di Grecia, με το εξής «ιδιαίτερο» χαρακτηριστικό: πωλούν μόνο ελληνικά προϊόντα.

05.01.2016| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Ελληνικά προϊόντα στο Κολωνάκι

Mια παρέα νέων ανθρώπων άνοιξε τον Φεβρουάριο το ντελικατέσεν Gusto di Grecia, με το εξής «ιδιαίτερο» χαρακτηριστικό: πωλούν μόνο ελληνικά προϊόντα.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Σε μια γειτονιά όπως το Κολωνάκι, όπου τα γαλλικά τυριά και τα ιταλικά αλλαντικά είχαν και έχουν ακόμη και σήμερα τον πρώτο λόγο στα ντελικατέσεν, μια παρέα νεαρών ανοίγει ένα μαγαζί μόνο με ελληνικά προϊόντα. Αποκοτιά θα το λέγαμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έξυπνη κίνηση σήμερα, που, λόγω συνθηκών, η στροφή στα ελληνικά προϊόντα είναι εμφανής.


«Η γειτονιά αγκάλιασε το μαγαζί», μου λέει ο Βασίλης Ταρατόρης, ένας από τους τέσσερις νεαρούς. «Ερχονται και ζητάνε συγκεκριμένα πράγματα, π.χ. μέλι Κυθήρων, φέτα Κατούνας, γραβιέρα Κρήτης κ.λπ.». Ποιοτικά προϊόντα μικρών και μεσαίων παραγωγών, ψαγμένα με μεράκι και γνώση. Πόθεν, εφ’ όσον κανείς δεν έχει «επαγγελματικές γνώσεις» περί τα τρόφιμα; Από μεράκι, μαθαίνω, τους αρέσει το καλό φαγητό, το έψαχναν πάντα, πήγαιναν ακόμη και σε εκθέσεις τροφίμων, ιδιαίτερα ο Πάνος Πρέζας. Ο μόνος που είναι σχετικός είναι ο Θανάσης Νίκου, τρίτη γενιά τυροκόμος και παραγωγός της φέτας Κατούνας, που δοκιμάστηκε από «φετού» συνάδελφο και πήρε άριστα με τόνο. Με τη σειρά μου προτείνω δύο από τις ωραιότερες γραβιέρες της Κρήτης: του Πολέντα από τα Σφακιά, πικάντικη και βουτυράτη, και του Γασπαράκη από τους Κούμμους Ρεθύμνου, επίσης ελαφρώς πικάντικη και ιδανικά «ισορροπημένη». Δοκίμασα και τα γιαούρτια του Τζιφρή, καθώς και κρέμα του ίδιου παραγωγού. Ωραίες γεύσεις, με «μελάτη» υφή. Ο ίδιος παραγωγός βγάζει και ρυζόγαλο και κρέμα σοκολάτας. Μεγάλη ποικιλία από μαρμελάδες, μεταξύ των οποίων οι «Γουμένισσες» που έχει βραβεύσει ο «Γαστρονόμος», αλλά και άλλων καλών εταιρειών, όπως η «Γιαμ», η «Γεωδή», οι «Ρίζες της Κοζάνης». Μέλι Ορεινής Ναυπακτίας «Μελένια», χιώτικες πορτοκαλάδες και λεμονάδες «Παπαλεωνίδας» και μια πολύ νόστιμη λεμονάδα με τζίντζερ και κεφίρ, με πικάντικη και έντονη γεύση, από την εταιρεία «Υγεία», με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Xιώτικα, επίσης, και τα αλίπαστα της εταιρείας «Αιγαίον». Ζυμαρικά «Αγροζύμη» και «Μύλοι Λακωνίας», αλλαντικά από τον Σαρήμπογια στη Δράμα και χανιώτικο απάκι του Κωστάκη.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η ευγένεια των δύο συνεταίρων που συνάντησα, του Βασίλη Ταρατόρη και του Θανάση Μαυρομάτη, και η επιθυμία τους να μάθουν καινούργια πράγματα. Είναι ωραίο να μπαίνεις σ’ ένα μαγαζί και να βλέπεις μπροστά σου νέους και χαμογελαστούς ανθρώπους που εξυπηρετούν με προθυμία, και αυτό πριν μάθουν ότι έχουν να κάνουν με κάποιον που εργάζεται σε σχετικό περιοδικό.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών