ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

10 κρασιά 10 νησιά

Με την αυγουστιάτικη απόβασή μας στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, ευκαιρία να γνωρίσουμε και να πιούμε κρασιά με... αλμυρό DNA.

14.09.2021| Updated: 16.09.2021
Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
10 κρασιά 10 νησιά

Ζάκυνθος: Στη Ρίζα του Βουνού, Αυγουστιάτης Κτήμα Γράμψα

Στο ημιορεινό χωριό Λαγώποδο Ζακύνθου, δύο αδέρφια, ο Τάσος και ο Χρήστος Γράμψας, ίδρυσαν το 2011 το Κτήμα Γράμψα. Ένα από τα καλύτερα κρασιά τους είναι η Ρίζα του Bουνού, μια πολύ εκφραστική εκδοχή της ερυθρής ποικιλίας Αυγουστιάτης. Χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, δρυός, νύξεις βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών και φυτικά και βοτανικά στοιχεία.

Σύρος: Σαν τα Μάραθα, Ασύρτικο, Οινοποιείο Χατζάκη

Ο Νίκος Χατζάκης, οινολόγος και ιδιοκτήτης του οινοποιείου Χατζάκη, αν και με ιστορία στην παραγωγή μπίρας, δημιουργεί κρασιά με χαρακτήρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Σύρο. Το Σαν τα Μάραθα, είναι από τις πιο value for money επιλογές Ασύρτικου πανελλαδικά. Αρωματικά κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή και τα πυρηνόκαρπα φρούτα, με τον μίνεραλ χαρακτήρα και τη δροσιστική οξύτητα να συμπληρώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Εύβοια: Ασύρτικο Sur Lies, Οινοποιεία Βρυνιώτη

Το οινοποιείο Βρυνιώτη βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια στην περιοχή της Αιδηψού, κι είναι εδώ και χρόνια γνωστό για το Ασύρτικο Sur Lies (παλαίωση με τις λάσπες του), ένα από τα πιο ποιοτικά Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης. Δίπλα στον μίνεραλ χαρακτήρα της ποικιλίας, στο εν λόγω κρασί συναντάμε και κάποιες πιο γλυκές και ώριμες νότες πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων. Ένα κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Σαντορίνη: Pure, Ασύρτικο, Volcanic Slopes Vineyards

Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το Pure είναι από τις πιο αγνές εκφράσεις του Ασύρτικου. Είναι δημιουργία του Volcanic Slopes Vineyards, ενός boutique οινοποιείου που παράγει περιορισμένες φιάλες χρησιμοποιώντας τσιμεντένιες δεξαμενές για την οινοποίηση του κρασιού. Αρώματα φρέσκων εσπεριδοειδών και πράσινων λευκόσαρκων φρούτων με έντονα μίνεραλ και ορυκτά αρώματα.

Κρήτη: Malva de Crete, Ιδαία Οινοποιητική

Μια καινούργια ετικέτα από την Ιδαία Οινοποιητική, που προσπαθεί να αναβιώσει και να αναδείξει την τοπική ποικιλία Malvasia di Candia (Candia, ήταν το όνομα του Ηρακλείου την περίοδο της Βενετοκρατίας). Ένα κρασί με μεγάλη αρωματική ένταση, με αρώματα λευκών λουλουδιών, πράσινων λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων. Στο στόμα είναι μέτριας έντασης με μέτριο σώμα και οξύτητα.

Λέσβος: Χυδηριώτικο, Οινοποιείο Μεθυμναίος

Ο Γιάννης Λάμπρου είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το οινοποιείο Μεθυμναίου. Πολλά χρόνια πριν τα orange wine (λευκά σταφύλια που έχουν ακολουθήσει ερυθρή οινοποίηση) γίνουν μόδα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, παρήγαγε αυτού του στιλ κρασιά από την τοπική ποικιλία Χυδηριώτικο. Ένα ιδιαίτερο κρασί με πορτοκαλί χρώμα, αρώματα γλυκών και ώριμων πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών και αποξηραμένων φρούτων, με γεμάτο σώμα και τονισμένη οξύτητα.

Τήνος: Clos Stegasta, Mavrotragano, Τηνιακοί Αμπελώνες

Στο μαγευτικό νησί της Τήνου το οινοποιείο Τηνιακοί Αμπελώνες έχει δημιουργήσει ένα τρομερό αμπέλι μέσα σε ένα σεληνιακό τοπίο. Στα εδάφη αυτά το Μαυροτράγανο δίνει μία από τις καλύτερες εκφράσεις του. Για την παρασκευή του Clos Stegasta χρησιμοποιούν γηγενείς ζύμες και το αποτέλεσμα είναι ένα ερυθρό κρασί με βαθύ χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και καφέ, με τονισμένες τανίνες και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Σάμος: Προφήτης, Muscat Sec Nature, Ε.Ο.Ε. Σάμου

Ο συνεταιρισμός Σάμου, αν και γνωστός για τα ποιοτικά γλυκά κρασιά του, παράγει και εξαιρετικά ξηρά. Εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα πειραματίζεται στην παραγωγή τους με ελάχιστες παρεμβάσεις. Αποτέλεσμα αυτών των δοκιμών είναι και αυτό το κρασί, που αποτελεί μια διαφορετική έκφραση μοσχάτου, με έντονες εκχυλίσεις, οξειδωτικό χαρακτήρα, γερασμένα άνθη, αρώματα από φλούδες εσπεριδοειδών και ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων.

Ικαρία: Μπεγλέρι, Οινοποιείο Αφιανές

Το οινοποιείο Αφιανές δημιουργήθηκε το 1997 στις Ράχες Ικαρίας, δίνοντας βάση στις ποικιλίες Φωκιανό κα Μπεγλέρι. Παράγει κρασιά που παλαιώνουν μέσα σε πιθάρια, με ιδιαίτερο οξειδωτικό χαρακτήρα και μεγάλη εκχύλιση με τις φλούδες, μέθοδος που κάνει αισθητές τις τανίνες. Αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, γερασμένων ανθέων και εσπεριδοειδών, πληθωρικό στο στόμα, με έντονες τανίνες και τονισμένη οξύτητα.

Κεφαλονιά: Melitino, Ζακυνθινό, Οινοποιείο Πετρακόπουλου

Στα εδάφη του Ελειού στη νότια Κεφαλονιά, παράγεται το Melitino, ένα limited edition κρασί από την ποικιλία Ζακυνθινό που εμφιαλώνεται μόλις σε 1.000 φιάλες των 375 ml. Ένα κρασί εξαιρετικά πολύπλοκο με έντονη αρωματική ένταση, ανθικό χαρακτήρα, έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών