ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ PROMOTED

Επίσκεψη στο «Μουσείο Οίνου» για μία ξεχωριστή εμπειρία

Για τους οινόφιλους, γι’ αυτούς που αγαπούν τις γεύσεις και τα αρώματα και για όποιον αναζητά μια αναδρομή στο παρελθόν και την ιστορία της αμπέλου η επίσκεψη στο «Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη» επιβάλεται!

14.12.2022
Επίσκεψη στο «Μουσείο Οίνου» για μία ξεχωριστή εμπειρία

Σε μια έκταση 1.500 τ.μ. και σε απόσταση μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το «Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη». Στον πολυχώρο της «Οινότριας Γης» στο Καπανδρίτι Αττικής μπορεί κανείς να επισκεφθεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία οίνου στην Ελλάδα.
Το 2011 άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του δίνοντας στους οινόφιλους επισκέπτες την δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία όχι μόνο του Κτήματος αλλά και της αμπέλου και του κρασιού γενικότερα μέσα από ποικίλα εκθέματα που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Πρόκειται για ένα οινικό ταξίδι που περιλαμβάνει περιηγήσεις στην Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και τις χώρες του Νέου Κόσμου δίνοντας στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα για την ιστορία του αμπελιού, της καλλιέργειάς του αλλά ακόμα και της οινοποίησης ενώ δεν λείπει η παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής αποσταγμάτων και βαλσαμικών ξυδιών.

Πέραν του «Μουσείο Οίνου», κατά την περιήγηση στους χώρους, ο επισκέπτης θα βρει ακόμα το «Μουσείο αποσταγμάτων» και το «Μουσείο βαλσαμικών ξυδιών». Στους χώρους αυτούς θα συναντήσει κανείς αντικείμενα όπως πιεστήρια, αντλίες, βαρέλια, φελλούς, ανοιχτήρια και φιάλες ενώ θα δει να εκτίθενται διάφορα όργανα οινοποίησης και εργαλεία τρύγου κάνοντας στον επισκέπτη πιο κατανοητή την όλη διαδικασία οινοποίησης. Για κάθε λάτρη του κρασιού, η υπόγεια κάβα βαρελιών απογειώνει το οινικό ταξίδι μέσω της μυσταγωγικής ατμόσφαιρας μιας και η αρχιτεκτονική του χώρου σε συνδυασμό με τα δρύινα αρώματα που επικρατούν προσφέρουν μια μοναδική αίσθηση σε όποιον την επισκεφθεί.

Το “ταξίδι” ωστόσο δεν τελειώνει εδώ καθώς ακολουθεί η παρουσίαση της διαδικασίας απόσταξης τσίπουρου και αποσταγμάτων σταφυλής μέσα από τους παλαιούς αλλά και σύγχρονους άμβυκες ενώ η ιστορική αναδρομή συνεχίζεται στην παραγωγή αρτυμάτων από σταφύλι, που μας πηγαίνει 2500 χρόνια πίσω στα μέρη της εγγύς Ανατολής.


Ο καλύτερος τρόπος να κλείσει η επίσκεψη αυτή δεν είναι άλλος από την γευσιγνωσία των κρασιών και των βαλσαμικών. Μέσα από τις πιο αντιπροσωπευτικές ετικέτες των οικογενειών του Κτήματος αποκτά κανείς μια ολοκληρωμένη ιδέα για τα προϊόντα του οινοποιείου της Δράμας αλλά και της Αττικής σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά πακέτα γευσιγνωσίας.
Για τους οινόφιλους, γι’ αυτούς που αγαπούν τις γεύσεις και τα αρώματα και για όποιον αναζητά μια αναδρομή στο παρελθόν και την ιστορία της αμπέλου η επίσκεψη στο «Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη» επιβάλεται!

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 έως 17:30
Σαββατοκύριακο:11:00 έως 15:00

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT