ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Γλυκόπικρες αναμνήσεις

Αποχαιρετισμός στον «πατέρα» του Porn Star Martini.

10.09.2021

Tον γνώρισα πριν από περίπου δέκα χρόνια, στο Λονδίνο. Τότε που τα ελλείποντα πλέον Townhouses στο Κnightsbridge ήταν στο φόρτε τους και στο πρωτοποριακό Lab (London Academy of Bartenders) in Soho χτυπούσε η καρδιά των απανταχού mixologists. Douglas Ankrah, ο γκουρού των αναμείξεων, ο «πατέρας» του Porn Star Martini. Με το στιλπνό χρώμα της πατρίδας του, της Γκάνα, με γελαστά και σκαμπρόζικα μάτια να συμπληρώνουν το χαμόγελο, που εξελισσόταν σε τρανταχτό γέλιο, για να υπογραμμίσει τα αστεία, τα πειράγματα, το αστείρευτο χιούμορ. Πήγαμε και στα δύο μπαρ του (Townhouse και Lab), ήπιαμε κοκτέιλ από τα χεράκια (για να ακριβολογήσω, τις χερούκλες!) του, φάγαμε μαζί το βράδυ σε ένα υπέροχο secret luxury restaurant του Λονδίνου. Χωρίσαμε με φιλιά και υποσχέσεις ότι θα ξαναβρεθούμε οπωσδήποτε. Δεν έγινε ποτέ. Και τον Αύγουστο που μόλις τέλειωσε, μαθαίνω ότι ο Douglas μάζεψε τα σέικερ και τις ρετσέτες του κι έφυγε ήσυχα στον ύπνο του.

Κρατάω στα χέρια μου το βιβλίο του Shaken and Stirred, διαβάζω με γλυκόπικρη ανάμνηση τη θερμή αφιέρωση, το ξεφυλλίζω και τον θυμάμαι να λέει: «Εμπνέομαι από τους ανθρώπους και τα πράγματα που με τριγυρίζουν. Από τις μυρωδιές ενός κήπου, από ένα δυναμικό άτομο. Ξέρεις, ένα κοκτέιλ δεν είναι απλώς το ανακάτεμα κάποιων ποτών και υλικών. Αυτό είναι λήμμα στο λεξικό. Για μένα είναι δημιουργικότητα, επιδεξιότητα
και διαίσθηση σε ένα ποτήρι. Ένα κοκτέιλ φτιαγμένο με αγάπη και σερβιρισμένο εντυπωσιακά δημιουργεί ατμόσφαιρα. Έχω αισθανθεί τη διάθεση πελατών μου να αλλάζει πριν ακόμα πιουν την πρώτη γουλιά».

Στη γελαστή του μνήμη, σας προσκαλώ να φτιάξουμε την πιο αγαπημένη του δημιουργία, ένα Porn Star Martini, και να το πιούμε εις ανάμνησιν των ανθρώπων που γνωρίζουμε, έστω για λίγο, στις διαδρομές μας, αλλά αφήνουν μια μικρή εικόνα στο φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Porn Star Martini

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 953.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών