ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Με τι κρασιά ταιριάζει η κολοκύθα; Κάθε συνταγή έχει το ταίρι της

Μια μεγάλη κολοκύθα φιγουράρει στον πάγκο της κουζίνας της Μερόπης Παπαδοπούλου, έτοιμη να μετατραπεί σε λιχουδιές και να συνοδεύσει ωραία κρασιά...

06.12.2022
Φωτογραφίες: Shutterstock
Με τι κρασιά ταιριάζει η κολοκύθα; Κάθε συνταγή έχει το ταίρι της

Τις βλέπεις παντού, στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα, στις σελίδες των περιοδικών, στις βιτρίνες των καταστημάτων, χρηστικές, διακοσμητικές, καμαρωτές καμαρωτές με τα υπέροχα πορτοκαλί χρώματα και τα σχήματά τους. Από τη μεγάλη οικογένεια των Cucurbitaceae, οριοθετούν το φθινόπωρο και, όταν δεν γίνονται παιχνίδι στα χέρια κάποιας ματαιόδοξης νονάς που θέλει να δει τη βαφτισιμιά της πριγκίπισσα, καταλήγουν στο πιάτο μας. Αγαπώ τις κολοκύθες για το χρώμα, την πλούσια γεύση τους, το παραμύθι, ίσως και να ταυτίζομαι λίγο με την εκδίκηση της κακιάς αδελφής που καταβροχθίζει με απόλαυση την άμαξα της Σταχτοπούτας. Τέλος πάντων, μια μεγάλη κολοκύθα φιγουράρει στον πάγκο της κουζίνας, έτοιμη να μετατραπεί σε λιχουδιές και να συνοδεύσει ωραία λευκά κρασιά. Πρώτα και καλύτερα ετοιμάζω μια σούπα. Βουτυράτη, αρωματισμένη με κάρι και τελειωμένη με λίγο γάλα καρύδας. Είναι τόσο πλούσια και αρωματική, που αφήνει στην άκρη τους κανόνες και αναζητά στα ποτήρια της ένα Gewürztraminer ή ένα Riesling. Ποικιλίες που θα συνιστούσα ένθερμα σε οποιαδήποτε συνταγή περιέχει κάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓραβιέρα και κρασί μια σχέση πάθουςΓραβιέρα και κρασί μια σχέση πάθους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουνΜε τι φαγητά ταιριάζει το Ξινόμαυρο; 10 φιάλες που αξίζουν

Η αμέσως επόμενη στις προτιμήσεις μου παρασκευή είναι φέτες κολοκύθας ξεροψημένες στον φούρνο με μισά κεφάλια σκόρδο και κλαράκια φρέσκιας ρίγανης. Τα βαρελάτα Chardonnay καταλαμβάνουν τα ποτήρια, αφήνοντας χώρο και για ένα κρητικό Roussanne. Εδώ μπορεί να γίνει και μια κόκκινη παρεκτροπή, με ένα μαλακό Syrah ή ένα χαρμάνι Syrah-Viognier. To Viognier από τους αμπελώνες της Μακεδονίας ή της Πελοποννήσου είναι μια ποικιλία που με διακριτικότητα στέκεται δίπλα στα κολοκυθο-μαγειρέματα, όπως επίσης και το ανερχόμενο στις προτιμήσεις των καταναλωτών κρητικό Βιδιανό. Δοκιμάστε τα λοιπόν με ένα ριζότο με κολοκύθα, βούτυρο και πάνω πάνω ξεροτηγανισμένα, τραγανά φύλλα φασκόμηλου. Όχι ότι και ένα Gewürztraminer δεν θα ταίριαζε γάντι. Εμείς την τελευταία φορά ανοίξαμε μια ιταλική Falangina και άρεσε σε όλους. Την επόμενη μέρα, τα απομεινάρια της κολοκύθας έγιναν αφράτος πουρές αρωματισμένος με αποξηραμένες και τριμμένες φλούδες πορτοκαλιού δίπλα σε ένα ωραία ψημένο στήθος πάπιας. Εκεί ανοίξαμε νόστιμα ελληνικά Pinot Noir. Και αφού είμαστε στον αστερισμό της κολοκύθας, φτιάξαμε και ένα pumpkin cake με κομματάκια ζαχαρωμένου τζίντζερ και γλάσο αρωματισμένο επίσης με τζίντζερ, και ανοίξαμε τα γλυκά Μοσχάτα μας.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1017.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών