ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Μια εξαιρετική δοκιμή κρασιών από το Μπορντό

Μια επίσκεψη στο Μπορντό δεν μπορεί παρά να σημαδεύεται από οινοποιεία, από τα φημισμένα châteaux, που το όνομά τους και μόνο ξυπνά τους σιελογόνους αδένες …

31.10.2022
Μια εξαιρετική δοκιμή κρασιών από το Μπορντό

Μια επίσκεψη στο Μπορντό δεν μπορεί παρά να σημαδεύεται από οινοποιεία, από τα φημισμένα châteaux, που το όνομά τους και μόνο ξυπνά τους σιελογόνους αδένες των οινόφιλων. Η δική μας διαδρομή ξεκινά από το Pauillac.

Αφήνουμε πίσω μας τα διάσημα Pichon Lonqueville Baron και Comptesse, αντικρίζουμε τον χαρακτηριστικό πύργο του Château Latour και χαιρετάμε το Château Lynch-Bages και στη συνέχεια τα Châteaux Mouton και Lafite Rothchild. Είμαστε πια στην περιοχή St Estèphe και προορισμός μας είναι το Château Cos d’Estournel, ένα Second Cru Classé στην κατάταξη του 1855.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕπισκεφτήκαμε ένα από τα πιο μοντέρνα Châteaux του ΜπορντόΕπισκεφτήκαμε ένα από τα πιο μοντέρνα Châteaux του Μπορντό Με την πρώτη ματιά μάς ξαφνιάζει η ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής! Η βαριά ξύλινη σκαλιστή πόρτα από τη Ζανζιβάρη, οι στέγες–παγόδες, οι εμφανείς επιρροές από την Ινδία μαρτυρούν την ιστορία του ιδρυτή του, Louis Gaspard d’Estournel, που 200 χρόνια πριν έστελνε ο ίδιος τα κρασιά του σε απίθανα μακρινούς προορισμούς, όπως η Ινδία. Και κέρδισε επάξια το προσωνύμιο «Ο μαχαραγιάς του St Estèphe». Πίσω όμως από τη χλιδάτη πρόσοψη, η ανακαίνιση του 2008 έφερε το Cos δυναμικά στον 21ο αιώνα και αποκάλυψε το πρώτο οινοποιείο στο Μπορντό που λειτουργεί αποκλειστικά με τους νόμους της βαρύτητας, από την παραλαβή των σταφυλιών μέχρι την τελική οινοποίηση. Υπόγειες κάβες τέλεια μονωμένες, προς όφελος τόσο της διαδικασίας οινοποίησης όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας, σύγχρονα υλικά, γυαλί και μέταλλο, συμπληρώνουν τη φινέτσα των πολύτιμων ξύλων σε ένα σύνολο σχεδόν μαγικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώει ένας foodie στο ΠαρίσιΠού τρώει ένας foodie στο Παρίσι Τα θυμήθηκα όλα αυτά ένα βράδυ την προηγούμενη εβδομάδα, προσκεκλημένη της ομάδας της Deals, με παρόντα τον Charles Thomas, εμπoρικό διευθυντή του Cos d’Estournel, σε ένα δείπνο στο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι. Το δείπνο άρχισε με ένα λευκό Cos d’Estournel 2017 (201€, Sauvignon blanc 80%, Semillon 20%), πλούσιο, λιπαρό, φρουτώδες, με ισορροπία και διάρκεια. Συνεχίσαμε με το G, όπου κυριαρχεί το Μerlot (86%) και τα Cabernet Sauvignon και Franc ακολουθούν (30 €). Είναι φρέσκο, πιπεράτο, βοτανικό. Το Pagodes de Cos 2015 (68€, Cabernet Sauvignon 44%, Merlot 46%, Cabernet Franc, Petit Verdot) ήταν το κρασί που έκλεψε την παράσταση. Φινετσάτο, φρουτώδες, ισορροπημένο, πλούσιο, ένα κρασί που το ευχαριστιέσαι σε κάθε γουλιά. Η μεγάλη ετικέτα, το Cos d’Estournel 2015 (265€, Cabernet Sauvignon 75%, Merlot 25%, Cabernet Franc), ήταν ακόμη κλειστό, αλλά τόσο πολλά υποσχόμενο. Το 2012 (229€) πιο έτοιμο, μια έκφραση των κρασιών της περιοχής και του terroir της. Η μεγάλη έκπληξη ήταν μια φιάλη του 1989 (Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%)! Εντυπωσιακό, με ταξίδεψε στον χρόνο, στις ιστορίες των ανθρώπων, στους αμπελώνες του St Estèphe. Νόστιμο και αφηγηματικό, αν μπορώ να χαρακτηρίσω έτσι ένα κρασί.

ΥΓ.: O Michel Reybier, ιδιοκτήτης από το 2000 του Cos, είναι επίσης ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, και του οινοποιείου Tokaj-Hetszolo στην Ουγγαρία, που διαθέτει ιστορία πέντε αιώνων. Έτσι, το δείπνο μας άρχισε με ένα Tokaj-Hetszolo Dry Furmint selection 2018 (18,80 €) με κομψή οξύτητα, αρώματα ώριμων φρούτων και ωραία πετρελαϊκά. Και τελείωσε με Hetszolo Tokaj aszu, 5 Puttonyos 2010 (37,50 €), με τον βοτρύτη να κάνει τα μαγικά του παιχνίδια.

Πληροφορίες στην Deals SA, Τ/210-23.21.212, και σε επιλεγμένες κάβες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών