ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Brown Ale

Είναι βρετανικό στυλ το οποίο δηλώνει καστανές µπίρες, απαλές και γλυκές, µε ελαφριά πικράδα και µικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το χρώµα τους κυµαίνεται από κεχριµπαρένιο …

16.07.2013

Είναι βρετανικό στυλ το οποίο δηλώνει καστανές µπίρες, απαλές και γλυκές, µε ελαφριά πικράδα και µικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το χρώµα τους κυµαίνεται από κεχριµπαρένιο έως σκούρo καστανό – συχνά και µε ρουµπινένιες αποχρώσεις. Ο γλυκός και καραµελώδης χαρακτήρας τους, που κάποιες φορές θυµίζει καρύδι, καθώς και οι νότες από καφέ και σοκολάτα στη γεύση τους οφείλονται στο µικρό ποσοστό από βύνες σοκολάτας και καραµέλας που χρησιµοποιούνται στην παραγωγή τους. Οσο για τις γήινες νότες τους, τις χρωστούν στη µικρή ποσότητα λυκίσκου των ποικιλιών Fuggles και East Kent Goldings.

Εχουν τις ρίζες τους στα τέλη του 17ου αιώνα και ήταν οι αγαπηµένες των ζυθοποιών του Λονδίνου, οι οποίοι προτιµούσαν τις σκούρες, γλυκές και ελαφριές µπίρες. Χωρίζονται σε Νότιες (Southern English Brown: σκουρόχρωµες και γλυκές) και σε Bόρειες (Northern English Brown: καστανοκόκκινες, ξηρές και πιο δυνατές) και έχουν αλκοόλ 3 – 4,5%. Η πιο διάσηµη εκπρόσωπος του συγκεκριµένου στυλ είναι η Newcastle Brown Ale.

Υπάρχουν, βέβαια, και Brown Ale βελγικής προέλευσης. Τις συναντάµε ως Flemish Brown Ale ή Oud Bruin. Είναι ξηρές και ξινές, µε νότες καραµέλας. Η γλυκύτητα της βύνης κάποιων από αυτές οφείλεται στην ανάµειξη φρέσκιας µπίρας µε µικρότερη ποσότητα παλαιότερης, ξινής. Η πιο διάσηµη Oud Bruin είναι η εντυπωσιακή Liefmans Goudenband, η οποία ωριµάζει από 4 έως 8 µήνες.

Με τι θα τις συνδυάσουµε: Οι βρετανικές Brown Ale ταιριάζουν µε τραγανές πράσινες σαλάτες, µε ωµές ή λαδερές αγκινάρες, σπαράγγια, ξηρούς καρπούς, ορεκτικά ή µε οποιοδήποτε ελαφρύ γεύµα. Οι Flemish Brown Ale ή Oud Bruin συνοδεύουν υπέροχα τα τυριά, ιδιαίτερα το κατσικίσιο.

Ποιες κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά: Στην Ελλάδα βρίσκουµε τις αγγλικές Newcastle Brown Ale και τη ρουµπινένια Hopbgoblin, καθώς και τη βελγική Liefmans Goudenband.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών