ΜΠΙΡΑ

Η ξανθιά από την Τσεχία

Μια μπίρα 172 ετών.

12.02.2014| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: pilsnerurquell.com
Η ξανθιά από την Τσεχία

Μια μπίρα 172 ετών.

Ηταν Οκτώβρης του 1842, όταν στο Plzen, ένα χωριό 80 χιλιόμετρα έξω από την Πράγα, το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό ως Pilsner για να προφέρεται ευκολότερα, ο οραματιστής ζυθοποιός Josef Groll έκανε ένα μικρό θαύμα. Σε μια εποχή που όλες οι μπίρες ήταν σκουρόχρωμες και θολές, εκείνος έβγαλε από το βαρέλι του μια ξανθιά, ελαφριά και αρωματική μπίρα που έμελλε να κάνει το όνομα του χωριού του ξακουστό στα πέρατα της Γης: Pilsner Urquell, η «αυθεντική από το Pils», όπως μεταφράζεται το όνομά της.


Το εργοστάσιο στο Plzen

Από τότε μέχρι σήμερα, όλες οι ξανθιές, ξηρές μπίρες, που μοσχοβολάνε λυκίσκο, έχουν μια αριστοκρατική σπιρτάδα και αφήνουν μια υπέροχη πικρούτσικη επίγευση, ονομάζονται Pilsner ή Pils – προς τιμήν εκείνης της πρώτης μπίρας.


Εν ώρα εργασίας

Η Pilsen Urquell παρασκευάζεται ακόμα, στην ίδια περιοχή, με κριθάρι από τη Βοημία και τη Μοραβία, λυκίσκο με δυνατή μυρωδιά από την περιοχή του Saaz, φυσικό μαλακό νερό και γηγενείς ζύμες με εκατόχρονο, μάλιστα, γενεαλογικό δέντρο! Ανοιχτόχρωμη, χρυσαφένια και διάφανη, δημιουργεί στο ποτήρι μας ένα λεπτό κρεμώδες «κολάρο» αφρού με φυσαλίδες. Εχει αρώματα ψημένου ψωμιού, λυκίσκου και ξερού χορταριού, κομμένου στην καλοκαιρινή λιακάδα. Η γεύση της είναι τραγανή, φρουτώδης (ξεχωρίστε τα εσπεριδοειδή) με μια ακαταμάχητη πίκρα καραμέλας που οδηγεί σε μια σπιρτόζικη, κάπως πικρή και μακρά επίγευση.

  • Εχει το δικό της ποτήρι -σε σχήμα V με χαμηλό πόδι- και πίνεται ιδανικά σε θερμοκρασία 7 – 10° C.
  • Συνδυάζεται ιδανικά με κόκκινα και μαύρα αυγά ψαριών και καπνιστό σολομό. Αλλά και με λευκά ψητά κρέατα, ανάμεικτες σαλάτες με μια δόση… πρωτεΐνης, μαλακά άσπρα τυριά, πατατοσαλάτες και λαδερά – τα τελευταία πριν χειμωνιάσει. Φυσικά, οι 4,4 αλκοολικοί βαθμοί της την καθιστούν θαυμάσια σύντροφο και για κάθε είδους σάντουιτς.
  • Πού τη βρίσκουμε: σε όλα τα ενημερωμένα σούπερ μάρκετ και κάβες.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών