ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

27 κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

Τι θα πιούμε με τα ορεκτικά, τα μεζεδάκια και το αρνάκι – σουβλιστό, στον φούρνο ή γεμιστό.

13.04.2017
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Τι θα πιούμε με τα ορεκτικά, τα μεζεδάκια και το αρνάκι – σουβλιστό, στον φούρνο ή γεμιστό.

«Κι έτσι ξαφνικά, καθώς θα µπαίνει η άνοιξη…» έρχεται η Πασχαλιά, µια γιορτή της φύσης, της παράδοσης, µια γιορτή βαθύτατα θρησκευτική και συγχρόνως παγανιστική. Μια µυστική τελετουργία µε αρώµατα βιολέτας από τους Επιταφίους και αναστάσιµη κνίσα από τις θυσίες των αµνών… Η γαστρονοµική πρόταση για ένα ελληνικό Πάσχα µοιάζει µονόδροµος: Οβελίας! Άντε και «λαµπριάτηδες» ψηµένοι στον φούρνο –στις κληµατόβεργες, παρακαλώ!– όπως συνηθίζουν στα νησιά. 


Ρετσίνα, τσίπουρο, αφρώδη για την ώρα της σούβλας

Αργή και βασανιστική η διαδικασία του ψησίµατος, απαιτεί γνώση και υποµονή, καλή παρέα και γεµάτα ποτήρια, που θα συνοδεύουν τις χορτόπιτες, τα κοµψά ντολµαδάκια, τις αυγοσαλάτες από τα αυγά που τσουγκρίστηκαν µε µανία το βράδυ της Ανάστασης… Προτάσεις τρεις, και οι τρεις εξαιρετικές: ρετσίνα, τσίπουρο, ξηρά αφρώδη κρασιά!

Οι προτάσεις μας

Amalia ροζέ Κτήµα Τσελεπού: Ξηρό απολαυστικό αφρώδες από Αγιωργίτικο. 

Δάκρυ του πεύκου Στέλιος Κεχρής: Η ρετσίνα που άλλαξε το σκηνικό! Από Ασύρτικο και εκλεκτό ρετσίνι. 

Λαγοπάτι Βrut Χατζηγεωργίου: Μοσχάτο Αλεξανδρείας µε φυσαλίδες και γοητευτικά αρώµατα.

Μαντινεία Τρουπή: Μια εκδοχή Μαντινείας µε τυπικότητα και απολαυστική έκφραση terroir.


Ξινόµαυρα για τον οβελία

Αυτά µέχρι να καταφτάσουν στα τραπέζια τα αρνιά, µε τις τραγανές πετσούλες και το ζουµερό ψαχνό γεµάτο αρώµατα. Γιατί µετά, κόκκινα και µόνο κόκκινα κρασιά θα συνοδεύσουν τα αργοψηµένα στη σούβλα εκλεκτά κρέατα. Ξινόµαυρα! Μονοποικιλιακά και χαρµάνια! Νάουσες, Γουµένισσες, Ραψάνες… Κρασιά µε τανίνες και οξύτητα, που εξισορροπούν τη λιπαρότητα, ενώ ο πλούσιος αρωµατικός τους χαρακτήρας, µε ώριµα µαύρα φρούτα, λιαστή ντοµάτα, µπαχαρικά, συµπληρώνει τη νοστιµιά.

Οι προτάσεις μας

Μπουτάρης Ξινόµαυρο reserve: Τυπική έκφραση της ναουσαίικης ποικιλίας.

Ραψάνη Τσάνταλη: Η πιο κλασική Ραψάνη της αγοράς, πολυβραβευµένη και πάντα στο ποιοτικό της ύψος.

Νάουσα Καρυδά: Εκλεκτό κρασί από το µπουτίκ οινοποιείο της Γάστρας στη Νάουσα.

Γουµένισσα Χατζηβαρύτη: Ένα γεµάτο, γενναιόδωρο κρασί που δεν απογοητεύει ποτέ. 

Γη και ουρανός Θυµιόπουλου: Ένα Ξινόµαυρο που µας κατέκτησε και µας κρατάει δέσµιους µε τη νοστιµιά του.


Μεγάλη ποικιλία για το φουρνιστό

Όσο για τις περιπτώσεις που η σούβλα είναι ανέφικτη ή ανεπιθύµητη και το αρνάκι σιγοψήνεται στον φούρνο, στη γάστρα ή στις κληµατόβεργες, ανοίξτε πληθωρικά ώριµα Αγιωργίτικα, κυκλαδίτικα Μαυροτράγανα, µια θεσσαλιώτικη Ληµνιώνα, Cabernet Sauvignon,  αλλά και δυναµικά κρητικά και βορειοελλαδίτικα χαρµάνια. 

Οι προτάσεις μας

Ληµνιώνα Ζαφειράκη: Ιδανικό κρασί φαγητού, δίνει τον ατόφιο χαρακτήρα της ποικιλίας.

Μαυροτράγανο Σιγάλα: Η ερυθρή Σαντορίνη σε µία από τις πιο ενδιαφέρουσες οινοποιήσεις.

Αγιωργίτικο Σκούρα: Ένα εξαιρετικά πλούσιο κρασί φαγητού από τον πρωτοκλασάτο παραγωγό.

Syrah Αβαντίς: Από τον µετρ της ποικιλίας στον ευβοϊκό αµπελώνα. 

Château Semeli Σεµέλη: Διαχρονικό κρασί µε πυκνό φρούτο και στιβαρή τανική δοµή. 

Όβηλος ερυθρός Βιβλία Χώρα: Δυναµικό, πολύπλοκο, πικάντικο και πιπεράτο. 


Ασύρτικο και Δαφνί για το γεµιστό κατσικάκι 

Αν τώρα το κατσικάκι σας είναι γεµιστό µε ρύζι, συκωτάκια και ανοιξιάτικα µυρωδικά, τότε γεµίστε τα ποτήρια µε βαρελάτα Ασύρτικα, πλούσια Chardonnay και, πολύ ριζοσπαστικά, µε Κυδωνίτσα, ∆αφνί, παλαιωµένο Σαββατιανό.

Οι προτάσεις μας

Νυχτέρι Σιγάλα: Φινετσάτο, αρωµατικό, πλούσιο σαντορινιό Νυχτέρι, άξιος συνοδός για έναν κυκλαδίτικο λαµπριάτη.

Πάλπο Κυρ-Γιάννη: Single vineyard Chardonnay, γεµάτο και καλοδοµηµένο. 

Σαββατιανό Παπαγιαννάκου: Ζητήστε στην κάβα σας µια παλαιωµένη εκδοχή και απολαύστε ένα µεγάλο κρασί!

Δαφνί Λυραράκη: Μια ιδιαίτερη κρητική ποικιλία µε µοναδικό αρωµατικό χαρακτήρα.

Ασύρτικο Τέχνη Οίνου: Χωρίς βαρέλι οινοποίηση. Εντυπωσιάζει µε τη φρεσκάδα και την αρωµατική ένταση.

Κυδωνίτσα Θεοδωρακάκου: Η σπάνια Κυδωνίτσα µε το ντελικάτο αρωµατικό δυναµικό.


Για τα µεζεδάκια

Με το «αµαρτωλό» κοκορέτσι ένα ρωµαλέο ροζέ από Ξινόµαυρο, ένα Tempranillo κόκκινο ή ροζέ, ένα Αγιωργίτικο, ένα χαρµάνι µε Syrah. Κι αν έχετε την τέχνη και την υποµονή για λεπτεπίλεπτες, λεµονάτες γαρδουµπίτσες γεµάτες γεύση και άρωµα, ανοίξτε µια Σαντορίνη!

Οι προτάσεις μας για τα γαρδουµπάκια

Emphasis Tempranillo Παυλίδη: Πλούσιο, πικάντικο, µε ωραίες τανίνες και οξύτητα.

Ακακίες Ροζέ Κυρ-Γιάννη: Το Ξινόµαυρο ροζέ που αγαπήσαµε και αγαπάµε µε πάθος.

S – Γαία Οινοποιητική: Η Super Nemea κλασική αξία από το νεµεάτικο Κούτσι. 

Νεµέα Λαφαζάνη: Με όµορφα, τυπικά αρώµατα, πικάντικη και πληθωρική.

Οι προτάσεις μας για το κοκορέτσι

Νασίτης Vassaltis Vineyards: Κοφτερό και λαµπερό σαντορινιό χαρµάνι.

Σαντορίνη Venetsanos Winery: Τραγανή, ορυκτώδης, απαιτητική. Mια καινούργια σχετικά Σαντoρίνη µε µέλλον.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών