ΟΙΝΟΣ

9 καινούργια ελληνικά αφρώδη κρασιά για την Πρωτοχρονιά

Οι γιορτινές φυσαλίδες δεν χρειάζεται να είναι πάντα γαλλικές και πανάκριβες. Τα δικά μας αφρώδη έχουν ανεβάσει ταχύτητα εδώ και καιρό κι οι νέες κυκλοφορίες είναι άκρως σαγηνευτικές.

28.12.2022| Updated: 29.12.2022
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Δοκιμάζοντας Ελληνικά αφρώδη

Οινοποιείο Μανουσάκη / Κτήμα Καρανίκα Τhe Illustrious Molavi-Hartman

Μια δυνατή συνεργασία Βορρά-Νότου, ανάμεσα στον έμπειρο στις φυσαλίδες Laurens Hartman (Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο) και τον Αfshin Molavi (Οινοποιείο Μανουσάκη, Κρήτη). Παραδοσιακή μέθοδος, ζύμες και λευκόσαρκα φρούτα στη μύτη, ενώ στο στόμα το Ξινόμαυρο δίνει το στίγμα του πιο έντονα από το Ρωμέικο. Καλός αφρισμός, όγκος και παιχνιδιάρα αλατότητα που θα σπινθηρίσει δίπλα σε γυαλιστερές.
Αλκοόλ: 11,5% Τιμή: 26€

Kτήμα Αποστολίδη Bulles des Coteaux Brut Nature 2019 Ασύρτικο

Αν δεν επιλέξετε σαμπάνια για το φαγητό σας, ο Ευθύμης Αποστολίδης ετοίμασε με την παραδοσιακή μέθοδο το πιο γαστρονομικό αφρώδες. Στη μύτη ώριμο αχλάδι, καρύδι, μπισκότο και ελαφρά οξείδωση. Ωραίες φυσαλίδες, στόμα κρεμώδες και μια κοφτερή οξύτητα που θυμίζει sorbet λεμόνι και το φέρνει πολύ κοντά σε μια Champagne zero dosage. Ένα vintage αφρώδες (2019) που θα κρατήσετε στο κελάρι σας μέχρι να το καλέσουν φρέσκα όστρακα.
Aλκοόλ: 11,5% Τιμή: 29€

Οινοποιείο Παπαγιανακοπούλου / Κυδωνίτσα Εxtra Brut

Γνωρίζοντας την άνθηση της Κυδωνίτσας τα τελευταία χρόνια και τις δυνατότητές της, σχεδόν αρπάξαμε από τα χέρια του Πάνου Παπαγιαννακόπουλου την πρώτη από τις 700 φιάλες που ετοίμασε. Στη μύτη, κομπόστα μήλου και αχλάδι, αρώματα που ακολουθούν στο στόμα με μια ιδιαίτερη μεταλλικότητα. Παραγωγή με μέθοδο σαμπάνιας, γιατί στην Κυδωνίτσα αξίζει κάθε προσοχή. Mια κλασική γλώσσα Meunière θα την απογειώσει.
Αλκοόλ: 12% Τιμή: 20€

Δοκιμάζοντας Ελληνικά αφρώδη

Kτήμα Αποστολίδη Rosé du Vieux Village

Το Κτήμα Αποστολίδη στην Καβάλα μπαίνει στο παιχνίδι των φυσαλίδων με ένα ακόμα αφρώδες. Δύο χαρισματικές ποικιλίες, Malvasia και Αγιωργίτικο, με παραμονή εννέα μήνες με τις οινολάσπες, χαρίζουν ένα ροζέ εκρηκτικό, με αρώματα κόκκινων φρούτων και τριαντάφυλλου. Φινετσάτο στο στόμα, ελαφρά τανικό, με έντονη οξύτητα, θα συνοδεύει θαυμάσια γαρίδες, ριζότο και ασιατική κουζίνα.
Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 20€

Οινοποιείο Ντουράκη Cassiopeia

Το κρητικό Ρωμέικο δείχνει πως ανοίγει νέους δρόμους. Ο Ανδρέας Ντουράκης αγαπά τις ντόπιες ποικιλίες και πειραματίζεται συνέχεια. Με την παραδοσιακή μέθοδο παράγει ένα καλοφτιαγμένο αφρώδες με παλέτα μελιού, ώριμου ροδάκινου και ανανά. Στο στόμα είναι στιβαρό, γεμάτο και λιπαρό, με καλή ισορροπία και λίγο ρουστίκ χαρακτήρα, που αναζητά επίμονα ταρτάκια με σολομό.
Αλκοόλ: 12,5% Τιμή: 20€

Δοκιμάζοντας Ελληνικά αφρώδη

Οινοποιείο Βεγορίτις Sparkling Βrut

Καινούργιο στην ελληνική αγορά, άλλα γνωστό στο εξωτερικό, όπου εξάγεται τα τελευταία χρόνια. Το Ξινόμαυρο Αμυνταίου στα καλύτερά του, εμπλουτίζεται με λίγο Gewürztraminer και Riesling. Στη μύτη και στο στόμα, τα γλυκά στοιχεία και τα ώριμα φρούτα –κυρίως λίτσι, ροδάκινο, τριαντάφυλλο– βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Πολύ ευχάριστο, με λεπτή φυσαλίδα και μακρά επίγευση, θα σας συνοδεύσει όλες τις ώρες. Δοκιμάστε το όμως και με ζυμαρικά alle vongole ή με μια τάρτα τυριού, για μεγαλύτερη απόλαυση.
Αλκοόλ: 13% Τιμή: 14€

C.A.I.R. Brut NV

Η ιστορία των ελληνικών C.A.I.R. έχουν γιορτάσει τους ορεινούς «ώριμους» αμπελώνες οινοποιείται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη και παραμονή σε αυτή με τις λάσπες για 18 μήνες. Το αποτέλεσμα; Πλούσιο στόμα με αρώματα βερίκοκου, κυδωνιού και φρεσκοψημένου brioche. Λατρεύει τα γιορτινά πάρτι και τα finger food.
Αλκοόλ: 12,5%. Τιμή: 13,60€

Δοκιμάζοντας Ελληνικά αφρώδη

Κτήμα Θεόπετρα Αprilis Ροζέ

Πρωτοκυκλοφόρησε φέτος τον Απρίλιο και στόχος του Κτήματος είναι κάθε Απρίλιο να φέρνει την άνοιξη στα ποτήρια μας. Ο έξυπνος συνδυασμός Λημνιώνα με Ξινόμαυρο το ντύνει με αρώματα λουκουμιού, marshmallows και φράουλας. Με τη φοβερή τιμή και τις λεπτές φυσαλίδες του γίνεται ένα ακαταμάχητο απεριτίφ για να τραγουδάμε «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια…» στη μέση του χειμώνα!
Αλκοόλ: 12% Τιμή: 10€

Δοκιμάζοντας Ελληνικά αφρώδη

Κτήμα Κυρ – Γιάννη Scaperdas Frères Cuvée Exceptionnelle ΝV Brut Rosé

Eντυπωσιακό σομόν χρώμα, πυκνός και κομψός αφρισμός. Πολύ όμορφη μύτη, με ντομάτα confit και lemon pie, που αγκαλιάζονται από αρώματα ψωμιού και γλυκού brioche. Στόμα με εξαιρετική νοστιμιά και ισορροπία. Θα είναι ένα εορταστικό απεριτίφ, αλλά θα συνοδεύσει υπέροχα και μια ψητή πάπια γλασαρισμένη με ρόδι και μέλι. Ένα Ξινόμαυρο Αμυνταίου σε μόλις 1.382 φιάλες, που πρέπει να αγοράσετε πριν εξαντληθεί.
Αλκοόλ: 12% Τιμή: 20 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαμπάνια: Vintage or notΣαμπάνια: Vintage or not

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών