ΟΙΝΟΣ

Δέκα κρασιά για γιορτινό τραπέζι

Εξαίσιες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα!

22.04.2020| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς
Δέκα κρασιά για γιορτινό τραπέζι

Εξαίσιες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα!

Παλιοκαλιάς 2017 Ξινόμαυρο, Οινοποιείο Δαλαμάρα, Νάουσα
Ο Κωστής Δαλαμάρας είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς νέους οινολόγους. Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα ηνία από τον πατέρα του. Είναι ένα boutique οινοποιείο, του οποίου μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο Παλιοκαλιάς ήταν η βασική ετικέτα για την ΠΟΠ Νάουσα, ενώ τώρα είναι το single vineyard αμπελοτόπι του. Αρώματα ανθικά, γήινα, κόκκινων ώριμων φρούτων και βοτανικές νύξεις. Ξηρό με υψηλή οξύτητα και τανίνες μέτριες, με εξαιρετική υφή και μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με ψητά κρεατικά. 

Παρπαρούσης Limited Edition 2016 Αγιωργίτικο-Τσιγγέλω-Μαυρούδια, Οινοποιία Παρπαρούση, Πάτρα
Μια ετικέτα που φτιάχτηκε για τον εορτασμό των 45ων γενεθλίων του κτήματος, από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Τσιγγέλω (κλώνος της Μαυροδάφνης) και Μαυρούδια. Παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ένα κρασί έντονο, με αρώματα μπαχαρικών, μαύρων φρούτων, βοτάνων, με μέτρια προς υψηλή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και γεμάτο σώμα. Συνδυάστε το με τζιγεροσαρμάδες και κρεομεζέδες.

«Boutaris Legacy 1879» Single Vineyard 2012 Ξινόμαυρο, Οινοποιεία Μπουτάρη, Νάουσα
Το Οινοποιείο Μπουτάρη είναι βαθιά συνδεδεμένο με την ποικιλία Ξινόμαυρο. Το συγκεκριμένο κρασί είναι επετειακό, αναγράφει τη χρονολογία δημιουργίας του κτήματος και είναι μια «κληρονομιά» για το μέλλον. Αρώματα κόκκινων φρούτων, σύκου, τομάτας, ξηρών καρπών, δρυός, βοτάνων και μπαχαρικών. Συνδυάστε το με καρέ αρνιού μέτριου ψησίματος και σοτέ λαχανικά. Cyrus One 2017 Merlot-Cabernet Franc-Αγιωργίτικο, Κτήμα La Tour Melas, Φθιώτιδα Το Κτήμα La Tour Melas ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια σαν ένα στοίχημα. Ο ιδιοκτήτης του Κύρος ήθελε να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει κρασιά υψηλής ποιότητας, όπως αυτά της δεξιάς όχθης του Bordeaux. Όπως τα μεγάλα Château, έτσι και το Melas έχει μια δεύτερη ετικέτα, το Cyrus One, από τις ποικιλίες Merlot-Cabernet Franc και Αγιωργίτικο. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, βοτάνων, ανθικά στοιχεία και μπαχαρικά, οξύτητα μέτρια προς υψηλή, υψηλές τανίνες και μέτρια προς μακρά επίγευση. Συνδυάστε το με κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες.

Καλή Ρίζα 2017 Ξινόμαυρο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι γνωστό για τα εξαιρετικά Ξινόμαυρα που παράγει σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Αυτή τη φορά σειρά έχει το Αμύνταιο και η Καλή Ρίζα. Το Αμύνταιο ως περιοχή είναι πιο ψυχρή και παράγει λιγότερο αλκοολικά κρασιά και αρκετά φινετσάτα. Αρώματα κόκκινων φρούτων, φυτικών στοιχείων και ανθέων. Η οξύτητα είναι υψηλή, με μέτριες τανίνες και μέτριο σώμα.

Οργίων Cuvée Biologique 2017 Μαυροδάφνη, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά
Το Κτήμα Σκλάβου είναι γνωστό για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παράγει, ακολουθώντας τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Ο Οργίων είναι μια Μαυροδάφνη ξηρή, που δείχνει τη δυναμική αυτής της ποικιλίας σε ξηρές εκδοχές. Αρώματα δέρματος, μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και καπνού, με μέτρια προς υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες και μακρά επίγευση.

Ρεφόσκο Κλώνος Μερκούρη, Αποδεικτικές Οινοποιήσεις 2016 Κτήμα Μερκούρη, Ηλεία
Το Κτήμα Μερκούρη είναι γνωστό για την ποικιλία Ρεφόσκο, από κλώνο της οποίας δημιούργησε το 1870 τον ιστορικό αυτόρριζο αμπελώνα του. Το κρασί του κτήματος έχει παλαιώσει 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και έχει αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, βανίλιας, βοτάνων και μπαχαρικών.

Νεαρός Τσαμπουρνάκος 2019 Cabernet Franc, Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό
Ένας από τους καλύτερους Έλληνες οινολόγους, ο Γιάννης Βογιατζής, έχει βρει στο Βελβεντό ένα terroir που παράγει κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. Ο Τσαμπουρνάκος είναι ουσιαστικά η γνωστή γαλλική ποικιλία Cabernet Franc, η οποία λόγω παρήχησης έφτασε να προφέρεται από τους ντόπιους «τσαμπερνέ» και στη συνέχεια Τσαμπουρνάκος. Αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και φυτικών στοιχείων, με οξύτητα μέτρια προς υψηλή, με ισορροπημένες τανίνες και μέτριο σώμα. Ένα ελαφρύ κρασί για πρώτο ποτήρι, που θα μπορούσε να συνδυαστεί με κάποια αλλαντικά αέρος.

Λημνιό 2017 Anatolikos Vineyards, Ξάνθη
Τα αδέλφια Μάριος και Σάκης Νικολαΐδης παράγουν κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα από την περιοχή της Ξάνθης. Μπορεί να είναι γνωστοί για την ποικιλία Μαυρούδι, αλλά το Λημνιό τους είναι μια νέα προσθήκη στη φαρέτρα τους. Παλαιωμένο για 12 μήνες σε παλιά δρύινα γαλλικά βαρέλια, έχει έντονα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, ντομάτας, βοτάνων και μπαχαρικών. Συνδυάστε το με αρνάκι φρικασέ.

Ψαράδες 2018 Δαφνί, Οινοποιείο Λυραράκη, Κρήτη
Το Κτήμα Λυραράκη αναβίωσε τη λευκή ποικιλία Δαφνί, μια μοναδική ποικιλία, με ιδιαίτερα αρώματα Δάφνης, Πεύκου, βοτάνων, πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών. Είναι ξηρό με μέτρια προς υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα. Αν βρείτε παλαιωμένο Δαφνί, ακόμα καλύτερα… Ιδανικός συνδυασμός με μαγειρίτσα!

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ
Υπάρχουν ορισμένοι αφορισμοί, όπως ότι το κόκκινο κρέας ταιριάζει μόνο με κόκκινο κρασί. Είναι χρήσιμοι τελικά ή είναι ασφυκτικά περιοριστικοί; ‚

Οι κανόνες συνδυασμού φαγητού-κρασιού σού δίνουν μια κατεύθυνση αλλά μπορεί επίσης να σε οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Το ερώτημα για παράδειγμα αν το κόκκινο κρέας ταιριάζει μόνο με κόκκινο κρασί δεν μπορεί να απαντηθεί με όρους «σωστό ή λάθος». Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σάλτσα ή ο τρόπος μαγειρέματος. Ένα μοσχαρίσιο φιλέτο ψημένο μέτρια στη σχάρα ταιριάζει υπέροχα με κόκκινο κρασί, οι τανίνες του οποίου ενώνονται με τις πρωτεΐνες του κρέατος και το κρασί μαλακώνει στο στόμα. Το ίδιο όμως φιλέτο, παγιάρ, φτιαγμένο σοτέ με μανιτάρια à la crème θα πήγαινε με ένα λευκό γεμάτο παλαιωμένο κρασί. Ενώ από την άλλη το ίδιο κομμάτι μοσχαριού στον ατμό με λαχανικά θα ήθελε ένα πιο ελαφρύ λευκό κρασί. Ο καταναλωτής έχει το περιθώριο να ελιχθεί, εφόσον το αποτέλεσμα είναι γευστικό. Το μόνο σίγουρο είναι πως με τον πειραματισμό εξελίσσουμε τη γεύση μας και μαθαίνουμε νέα πράγματα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT