ΟΙΝΟΣ

Γουμένισσα : το Ξινόμαυρο παντρεύεται με τη Νεγκόσκα

Εκφραστικά πλούσια κόκκινα κρασιά, με αρώματα δαμάσκηνου, ντομάτας, βοτάνων, καπνού, από μία από τις μικρότερες αμπελοοινικές ζώνες της Ελλάδας.

13.02.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Γουμένισσα : το Ξινόμαυρο παντρεύεται με τη Νεγκόσκα

Εκφραστικά πλούσια κόκκινα κρασιά, με αρώματα δαμάσκηνου, ντομάτας, βοτάνων, καπνού, από μία από τις μικρότερες αμπελοοινικές ζώνες της Ελλάδας. Οι πλανόδιοι οργανοπαίκτες με τα πνευστά και τα κρουστά που αποτελούν τις ονομαστές μπάντες των χάλκινων της Γουμένισσας προσφέρουν τα καλύτερα ακούσματα (κάτι ανάμεσα σε δημοτικά και τζαζ) για να απολαύσει κανείς το τοπικό κρασί με Ονομασία Προέλευσης, που προέρχεται από το μακεδονίτικο Ξινόμαυρο και την τοπική Νεγκόσκα.

Η αμπελοοινική ζώνη της Γουμένισσας με τα ομώνυμα ΠΟΠ κρασιά είναι μία από τις μικρότερες ζώνες, που θεσμοθετήθηκε το 1979. Πρόκειται για μια ιδιαίτερου κάλλους περιοχή, στους πρόποδες του πανέμορφου δασωμένου Πάικου και γύρω από την κωμόπολη Γουμένισσα, με τα υπέροχα διατηρητέα κτίρια, τα πλατάνια, τις πηγές, τις όμορφες πλατείες και τις «νόστιμες» ταβέρνες.

Στα αμπέλια της θα βρούμε καταπληκτικούς Ροδίτες αλλά και διεθνείς ποικιλίες που έχουν εγκλιματιστεί για τα καλά στο Κιλκίς. Ομως, τα λιγοστά οινοποιεία της ζώνης, το καθένα με το δικό του στυλ, δίνουν προτεραιότητα και βάρος στην Ξινόμαυρη… ορχήστρα με πρώτο βιολί τη Νεγκόσκα!

Ολα τα οινοποιεία έχουν τη δική τους προσωπικότητα: ξύλινα πατώματα και δεξαμενές με τοπικά γυναικεία ονόματα στον Μπουτάρη, επιμονή στις βιοδυναμικές πρακτικές από τους αδελφούς Τάτση, κλασικότητα και χαμηλοί τόνοι από τον Χρήστο Αϊδαρίνη, το σύγχρονο πρόσωπο της Γουμένισσας στο μπουτίκ οινοποιείο Χατζηβαρύτη.

Οι οίνοι ΠΟΠ Γουμένισσα είναι εκφραστικά πλούσια κόκκινα κρασιά, με αρώματα δαμάσκηνου, ντομάτας, βοτάνων, καπνού. Ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια, έχουν αντοχές στον χρόνο και συνοδεύουν μαγειρεμένα κρέατα με πλούσιες μπαχαρένιες σάλτσες, τοπικές σπεσιαλιτέ, κίτρινα τυριά.


 Επιλογές από την παραγωγή των οινοποιείων της Γουμένισσας

Κτήμα Τάτση, Old Roots Ξινόμαυρο ΠΓΕ Μακεδονία
Το κρασί που πήρε το μεγάλο Χρυσό Βραβείο στον περσινό διαγωνισμό κρασιού της Θεσσαλονίκης. Από τον αμπελώνα της Γερακώνας, με 12μηνη παλαίωση σε βαρέλι, εμφιαλώνεται χωρίς σταθεροποίηση και φιλτράρισμα. Πλούσιο, δυναμικό, ενδιαφέρον!

Ροδίτης Unfiltered, ΠΓΕ Μακεδονία
Ενας Ροδίτης αλλιώτικος από τους άλλους! Ιδιαίτερη οινοποίηση χωρίς θειώδη, ένας χρόνος βαρέλι και ιδού ένα orange κρασί για δυνατούς παίκτες! image Κτήμα Χατζηβαρύτη, Chloe ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου Το ολοκαίνουργιο ροζέ κρασί της οικογένειας έχει το όνομα της οινολόγου Χλόης Χατζηβαρύτη. Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon, τραγανό, ρόδινο, κερασένιο, βοτανικό, πλούσιο και αφηγηματικό.

Γουμένισσα ΠΟΠ
Το κλασικό χαρμάνι 70-30 από το αμπελοτόπι της Φιλυριάς έχει δώσει ένα κρασί που άλλαξε τα δεδομένα στην περιοχή και κατέκτησε τους οινόφιλους από την πρώτη του εμφάνιση. Πολυβραβευμένο εντός και εκτός συνόρων, θα σας ενθουσιάσει!

Μπουτάρης Α.Ε., Φιλυριά ΠΟΠ
Γουμένισσα 50-50 παίζουν στο κλασικό αυτό κρασί η Νεγκόσκα και το Ξινόμαυρο βιολογικής καλλιέργειας από το εκλεκτό αμπελοτόπι της Φιλυριάς. Πολύπλοκο, πλούσιο αρωματικά και γευστικά, ένα κρασί μεγάλης παλαίωσης.

Γουμένισσα ΠΟΠ
70% Ξινόμαυρο και 30% Νεγκόσκα, σε ένα κλασικό δείγμα της περιοχής με φινέτσα και ωραία δομή, μαλακές τανίνες, μακρά επίγευση, που θα αντέξει για 6-7 χρόνια στην κάβα σας και θα συνοδεύσει τα χειμωνιάτικα πιάτα.

Οινοποιία Αϊδαρίνη, Single Vineyard ΠΟΠ Γουμένισσα
Το 30% της Νεγκόσκα στο χαρμάνι χαλαρώνει το νευρικό, δυναμικό 70% του Ξινόμαυρου, που προέρχονται από τον παλιότερο οικογενειακό αμπελώνα του Αϊδαρίνη. Η πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση δίνει ένα συμπυκνωμένο, ενδιαφέρον κρασί, με πλούσιο άρωμα και δυνατότητες παλαίωσης τουλάχιστον 5 ετών.

Sauvignon Blanc ΠΓΕ, Πλαγιές Πάικου
Από τους αμπελώνες της ζώνης ένας ξένος επισκέπτης δίνει μία από τις πιο ευχάριστες εκφράσεις του. Με την ελεγχόμενη ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες ελευθερώνονται αρώματα εξωτικών φρούτων, που ισορροπούν με μια καλή οξύτητα. Λευκά κρέατα και ψάρια το περιμένουν.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών