ΟΙΝΟΣ

Η Λημνιώνα είναι το ανερχόμενο αστέρι των ερυθρών

Δοκιμάζουμε και σας προτείνουμε 13 μονοποικιλιακές εκδοχές της Λημνιώνας, της άγνωστης ελληνικής ερυθρής ποικιλίας που δεν είναι τελικώς και τόσο άγνωστη.

23.06.2022
Στέφανος Κόγιας
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Λημνιώνα

Ίσως να μην υπάρχει παρόμοιο παράδειγμα. Από το 2009, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η Λημνιώνα του Κτήματος Ζαφειράκη, αυτή η άγνωστη ελληνική ποικιλία εμφιαλώνεται ως μονοποικιλιακή ερυθρή σε δεκαπέντε διαφορετικά οινοποιεία, χωρίς να λάβουμε υπόψη τις ροζέ και τις αφρώδεις εκφράσεις της, αλλά και τα κρασιά που κυκλοφορούν σε χαρμάνι με άλλες ποικιλίες.

Λημνιώνα

Πιστεύεται πως η Λημνιώνα προέρχεται από τη Θεσσαλία και ειδικότερα από τις περιοχές της Καρδίτσας και του Τυρνάβου. Σήμερα, λόγω του πολυδύναμου χαρακτήρα της και των ποιοτικών κρασιών που δίνει, έχει εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές, κυρίως της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας.

Τι μας είπαν οι ειδικοί για τη Λημνιώνα

Για την Ελένη Κεχρή, η Λημνιώνα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. «Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τον ξεχωριστό, αλλά ταυτόχρονα ξεκάθαρο χαρακτήρα της, καθώς στις περισσότερες εκφράσεις της αυτό που συνάντησα ήταν φρέσκα κόκκινα φρούτα και στιβαρό στόμα, που φανερώνει ωραία ωρίμανση στο αμπέλι. Ιδιαίτερα θετικό είναι το ότι αυτή η στιβαρότητα προέρχεται από καλοσμιλεμένες τανίνες, δείγμα επιδεκτικότητας στην εκχυλισιμότητα της ποικιλίας κατά την οινοποίηση στη δεξαμενή. Το χαρακτηριστικό αυτό δίνει στα κρασιά τη δυνατότητα να παλαιώσουν όμορφα και για πολλά χρόνια. Γοητεύτηκα επίσης από το πορφυρό χρώμα της ποικιλίας και τη νόστιμη, τραγανή της οξύτητα».

Λημνιώνα Λημνιώνα

Σύμφωνα με τον Βασίλη Γαλανό, «στα περισσότερα δείγματα οι ώριμες (ή σχεδόν ώριμες) τανίνες, η συμπύκνωση χωρίς υπερβολές και το ικανοποιητικό εκχύλισμα αποτυπώνουν το δυναμικό της ποικιλίας, που μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο σε μονοποικιλιακές οινοποιήσεις όσο και σε χαρμάνια».

O Αλέξανδρος Μπουζίκας επισήμανε ότι «η Λημνιώνα δίνει κρασιά με κομψότητα και προσωπικότητα, ενώ μπορεί και αποτυπώνει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τις κλιματικές συνθήκες της κάθε σοδειάς, αλλά και να ενσωματώνει τις οινολογικές τεχνικές και τη χρήση της δρυός με εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Για την Κυριακή Παναγιώτου, «τα περισσότερα από τα δείγματα που δοκιμάστηκαν ήταν έτοιμα για κατανάλωση». Τόνισε όμως πως «θα μπορούσαν να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο από την παλαίωση, παραμένοντας για λίγα χρόνια στη φιάλη». Στέφανος Κόγιας DipWSET.

Λημνιώνα

Οι Λημνιώνες που σας προτείνουμε

Moi Je M’en Fous Λημνιώνα 2020, Domaine Messenicolas 13,5% abv ΠΓΕ Καρδίτσα

Κομψά αρώματα κόκκινων φρούτων σε ωραία ισορροπία με το βαρέλι. Η τραγανή οξύτητα του δίνει έναν χαρακτήρα φρεσκάδας. Θα ταίριαζε με μοσχαράκι και μελιτζάνες στον φούρνο. Κ.Π.

Λημνιώνα 2020, Oenops Wines 12,8% abv Ποικιλιακός Οίνος

Έντονα αρώματα κερασιών και φράουλας με νότες πράσινης πιπεριάς, που του προσφέρουν έξτρα πολυπλοκότητα. Αρκετά νεαρό ακόμη. Θα συνδυαζόταν ιδανικά με γεμιστές πιπεριές. Ε.Κ.

Μεθ’ Υμών L Λημνιώνα 2020, Οινοποιείο Ντούγκος 13,0% abv Ποικιλιακός Οίνος

Πολύπλοκο στη μύτη, με αρώματα βατόμουρων, βοτάνων, δέρματος και γλυκών μπαχαρικών. Πλούσιο και στιβαρό στο στόμα, με μακρά διάρκεια. Θα του ταίριαζαν κάθε λογής λιπαρά κρέατα ψημένα στα κάρβουνα. Β.Γ.

Λημνιώνα 2019, Domaine Sabanis 13,0% abv Ποικιλιακός Οίνος

Έντονος χαρακτήρας ώριμων μαύρων φρούτων και μαρμελάδας, με νότες από μαύρο τσάι. Στρογγυλό στο στόμα, έτοιμο για κατανάλωση με ώριμα κίτρινα τυριά και αποξηραμένα σύκα. Α.Μ.

Λημνιώνα 2019, Κτήμα Ζαφειράκη 13,0% abv ΠΓΕ Τύρναβος

Πολύπλοκο στη μύτη, με ξεκάθαρα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, βανίλιας, γλυκών μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων. Καλοδομημένο, με εξαιρετική ισορροπία τανινών, οξύτητας και φρούτου. Ένα κρασί για μακρά παλαίωση, που θα ταίριαζε με ψητά ορτύκια και σάλτσα σμέουρων. Σ.Κ

Αναφορά Λημνιώνα 2019, Κτήμα Τέχνη Οίνου 13,5% abv Ποικιλιακός Οίνος

Έντονο πορφυρό χρώμα με ευχάριστα αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, φασκόμηλου, δρυός, σοκολάτας και κάρδαμου. Οι υψηλές τανίνες και το ώριμο φρούτο που κυριαρχεί στο στόμα θα ταίριαζαν ιδανικά με σιγομαγειρεμένο αγριογούρουνο και δαμάσκηνα στη γάστρα. Β.Γ.

Archegonos Λημνιώνα 2019, ΑρλεκΟίνων Χώρα 13,5% abv Ποικιλιακός Οίνος

Ο συνδυασμός σμέουρων και βύσσινων με πράσινα φρούτα, όπως τα ακτινίδια και η πράσινη πιπεριά, στο άρωμα του δίνουν έναν χαρακτήρα φρεσκάδας. Στο στόμα εκφράζεται με υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Θα του πήγαινε τέλεια ένα κλέφτικο γκιούλμπασι στη λαδόκολλα. Κ.Π

Λημνιώνα 2019, Κτήμα Δ. Μίγας 13,0% abv ΠΓΕ Τύρναβος

Ο συνδυασμός των γήινων και των φρουτωδών του αρωμάτων, σε συνδυασμό με τις νότες μπαχαρικών από την ωρίμανσή του σε δρυ, δημιουργούν ένα πολυσύνθετο σύνολο. Αρκετά συμπυκνωμένο, με καλή διάρκεια. Θα ταίριαζε τέλεια με έναν λαγό στιφάδο. Ε.Κ.

Λημνιώνα 2018, Κτήμα Θεόπετρα 13,0% abv ΠΓΕ Μετέωρα

Ξεκάθαρος και ντελικάτος χαρακτήρας των ώριμων μαύρων φρούτων, νύξεις βιολέτας, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά. Καθαρό φρούτο στο στόμα, τραγανή οξύτητα και άριστα ενσωματωμένη αλκοόλη. Ιδανικός συνδυασμός ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ αγκινάρας Ιερουσαλήμ. Α.Μ.

Λημνιώνα

Λημνιώνα 2018, Κτήμα Καρανίκα 12,5% abv ΠΓΕ Φλώρινα

Ντελικάτα αρώματα μαύρων φρούτων, μύρτιλων και βατόμουρων, νυχτολούλουδων και βιολέτας, με νότες δάφνης και κέδρου. Πολύπλοκο και στιβαρό στο στόμα, με μεταξένιες τανίνες και εξαιρετικά μακρά διάρκεια. Θα συνόδευε στήθος πάπιας με καψαλισμένα σικορέ. Σ.Κ.

Λημνιώνα 2018, Vinifera Winery 13,5% abv Ποικιλιακός Οίνος

Κομψά αρώματα ζουμερών κόκκινων φρούτων με νότες βουτύρου, καπνού και αρωματικών βοτάνων. Αρκετά νεαρό ακόμη στο στόμα, με υψηλές τανίνες, υψηλή οξύτητα αλλά και αρκετό φρούτο. Το οσομπούκο με μια ποικιλία σοταρισμένων μανιταριών θα ήταν ένας πολύ ευχάριστος συνδυασμός. Κ.Π.

Λημνιώνα 2018, Κοντοζήσης Organic Vineyards 13,7% abv ΠΓΕ Καρδίτσα

Αιθέρια αρώματα Μοσχάτου σταφυλιού και φρούτων όπως ρόδι και φράουλα, σε συνδυασμό με αποξηραμένη λεβάντα, φύλλα δάφνης, μοσχοκάρυδο και κανέλα. Υψηλή οξύτητα και βελούδινες τανίνες στο στόμα, με μακρά φρουτώδη επίγευση. Θα συνδυαζόταν αρμονικά με μια μπαλοτίνα ελαφιού σε γλυκιά σάλτσα Vinsanto. Β.Γ.

Λημνιώνα

Λημνιώνα 2017, Φίλια Γη 12,5% abv ΠΓΕ Καρδίτσα

Πολύπλοκος αρωματικός χαρακτήρας ώριμων φρούτων, όπως δαμάσκηνα, κεράσια και βατόμουρα, σε αρμονία με το γαρίφαλο και τη βανίλια που παίρνει από το πέρασμά του σε δρύινο βαρέλι. Ο συνδυασμός οξύτητας και φρέσκου φρούτου αναδίδει εντυπωσιακή φρεσκάδα στο στόμα, ενώ η διάρκειά του είναι αρκετά μακρά. Θα ταίριαζε με καρέ αρνιού σε κρούστα ξηρών καρπών. Ε.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαντορίνη: Πρώτη γευσιγνωσία κρασιών στο νέο οινοποιείο του Πάρι ΣιγάλαΣαντορίνη: Πρώτη γευσιγνωσία κρασιών στο νέο οινοποιείο του Πάρι Σιγάλα

 

Τα κρασιά δοκιμάστηκαν από τους γευσιγνώστες:

Στέφανος Κόγιας, DipWSET, Wine Entertainer

Βασίλης Γαλανός, Δημοσιογράφος, σύμβουλος γεύσης και οίνου

Κική Παναγιώτου, Αρθρογράφος οίνου και Digital Storyteller

Ελένη Κεχρή, Οινολόγος – οινοποιός

Αλέξανδρος Μπουζίκας, Sommelier

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 62.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών