ΟΙΝΟΣ

Kτήμα Γεροβασιλείου: Χαρμάνια που μαγεύουν

Το κτήμα που σημάδεψε τη νέα εποχή της ιστορίας του ελληνικού κρασιού φτιάχνει αριστοτεχνικά blends, ιδανικά για το γιορτινό τραπέζι.

09.01.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: heinz troll, κ. Αμοιρίδης/Αρχειο κτήματος Γεροβασιλειου
Kτήμα Γεροβασιλείου: Χαρμάνια που μαγεύουν

Το κτήμα που σημάδεψε τη νέα εποχή της ιστορίας του ελληνικού κρασιού φτιάχνει αριστοτεχνικά blends, ιδανικά για το γιορτινό τραπέζι.

Η Επανομή είναι μια ήσυχη μικρή κωμόπολη σε απόσταση 30 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, δίπλα στη θάλασσα. Είναι γνωστή για τα καλά ψάρια της και για τις παραλίες της, τον Πάλιουρα και τον Ποταμό.

Τα πράγματα θα είχαν μείνει εκεί αν στην Επανομή δεν ζούσε η οικογένεια Γεροβασιλείου. Αλλά και πάλι δεν θα είχαμε κάτι σημαντικό να πούμε για τον τόπο αν ο γιος Γεροβασιλείου, ο Βαγγέλης, που σπουδάζει στη Γεωπονική (γιατί εξαιτίας ενός ατυχήματος στον μηνίσκο δεν μπόρεσε να γίνει ποδοσφαιριστής!), δεν ήταν ένα φιλοπερίεργο και ανήσυχο παιδί.

Η αρχή

Διηγείται ο ίδιος σε παλιότερη κουβέντα μας: «Ήμουν στο δεύτερο έτος των σπουδών μου στη γεωπονία και, θέλοντας να μάθω γιατί το κρασί που έφτιαχνε ο πατέρας μου οξειδωνόταν, πήγα ένα δείγμα από τον μούστο σε έναν χημικό – δεν υπήρχαν ακόμα οινολόγοι τότε. Σε ένα υπόγειο που μύριζε περίεργα, ένας γραφικός τύπος, αδύνατος, με γυαλάκια και άσπρη μπλούζα, μου είπε να αφήσω το δείγμα και να περάσω την επομένη. Πράγματι ξαναπήγα και μου έδωσε κάτι φακελάκια με οδηγίες. «Τι είναι αυτά;» τον ρώτησα. «Θα το βοηθήσουν το κρασί», μου απάντησε. «Ναι, αλλά τι είναι;» Στην επιμονή μου να μάθω, πήρα την τελική, αμετάκλητη απάντηση: «Αυτό είναι μυστικό». Νευρίασα και αποφάσισα να μάθω μόνος μου! Αυτή ήταν η άκρη του νήματος. Έμαθα ότι υπήρχε μια σχολή οινολογίας στο Μπορντό, έκανα μερικά μαθήματα γαλλικών στο Lycée κι έβαλα πλώρη για την οινολογία».

Τα πρώτα χρόνια

Δώδεκα στρέμματα ήταν η πατρική κληρονομιά, η μαγιά για τα 630 σημερινά ενιαία στρέμματα του Κτήματος Γεροβασιλείου. «Τα πρώτα 145 στρέμματα τα έχω φυτέψει με τα χέρια μου», αναπολεί ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. «Πάνω από 12 χρόνια το κτήμα το καλλιεργούσα μόνος μου, με μοναδική βοήθεια τη μητέρα μου, που ήταν καθημερινά στο αμπέλι. Εγώ τότε δούλευα ως οινολόγος στον Καρρά και κάθε Παρασκευή, μόλις τελείωνα, ερχόμουν, έπιανα το τρακτέρ και κάναμε ό,τι κάναμε… Έτσι προχωρήσαμε».

Στο εκπληκτικό Κτήμα Καρρά της Χαλκιδικής ο νεαρός οινολόγος ανακαλύπτει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Μαλαγουζιάς –της μεγάλης αγάπης του–, φτιάχνει το πρώτο δικό του λευκό κρασί από Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και στις αρχές του 1990 κυκλοφορεί η ετικέτα Κτήμα Γεροβασιλείου, που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κρασιού. Στη συνέχεια έρχονται τα κόκκινα κρασιά και ύστερα τα Chardonnay, Sauvignon blanc, Viognier, για να ακολουθήσουν οι «πειραματισμοί» με άγνωστες τότε ελληνικές ερυθρές ποικιλίες, όπως το Μαυρούδι, το Μαυροτράγανο, το Λημνιό, που θα οδηγήσουν σε μαγικά blends, όπως τα Evangelo και Museum collection.

Το σήμερα

Ο Βαγγέλης και η Σόνια Γεροβασιλείου μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά, τον –οινολόγο πια– Αργύρη, τη Μαριάνθη και τη Χρυσάνθη, και παράλληλα μεγαλώνουν σιγά σιγά το οινοποιείο, που σήμερα αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για τον ελληνικό, αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο. Ένα επισκέψιμο οινοποιείο, η καρδιά του οποίου χτυπάει στο μοναδικό Μουσείο Οίνου. Συλλέκτης αντικειμένων σχετικών με την αμπελουργία και την οινοποίηση, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παγκοσμίως συλλέκτες ανοιχτηριών. Η προσωπική συλλογή του ξεπερνάει τα 2.600 κομμάτια, τα οποία εκτίθενται στο σύγχρονα σχεδιασμένο μουσείο, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες. Εκτός από το μουσείο, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στους αμπελώνες, θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, θα συμμετάσχουν σε γευστική δοκιμή και θα απολαύσουν ένα μικρό γεύμα στο οινικό μπιστρό, που μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον αμπελώνα.

Τρία κόκκινα κρασιά

Avaton ΠΓΕ Επανομή
Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο δίνουν ένα στιβαρό χειμωνιάτικο κρασί για τα κυνήγια και τις πλούσιες σάλτσες.

Evangelo οίνος ποικιλιακός
Syrah και Viognier για ένα φινετσάτο κρασί που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους τόσο με λευκά, όσο και με κόκκινα κρέατα, ψητά ή με κρασάτες σάλτσες.

Museum Collection ερυθρό ΠΓΕ
Επανομή Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο, Syrah και Merlot σε ένα μοναδικό χαρμάνι που μετά από αριστοτεχνικό παιχνίδι με τα βαρέλια δίνει ένα πραγματικά συλλεκτικό κρασί που θα κάνει τις γιορτές ακόμα καλύτερες!


Κτήμα Γεροβασιλείου,
Επανομή Θεσσαλονίκης,
Τηλ. 23920-44.567
e-mail: [email protected]www.gerovassiliou.gr

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών