ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Μονεμβασιά

Ανθεκτική και αρωματική λευκή ποικιλία, σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην Πάρο, τα τελευταία χρόνια όμως «επιστρέφει» στη Μονεμβασιά, απ’ όπου ξεκίνησε. Καλλιεργείται στις Κυκλάδες, κυρίως στο …

12.02.2013
  • Ανθεκτική και αρωματική λευκή ποικιλία, σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην Πάρο, τα τελευταία χρόνια όμως «επιστρέφει» στη Μονεμβασιά, απ’ όπου ξεκίνησε.
  • Καλλιεργείται στις Κυκλάδες, κυρίως στο νησί της Πάρου, σε έκταση 5.000 στρεμμάτων και σιγά-σιγά επανέρχεται στην περιοχή της Μονεμβασιάς.
  • Ποικιλία ανθεκτική σε όλες τις ασθένειες της αμπέλου, αγαπάει τα ελαφρά ορεινά εδάφη.
  • Φυτό εύρωστο και ζωηρό, ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου. Κάνει αραιά μεγάλα τσαμπιά με ρώγες μεγάλες, γλυκές και χυμώδεις, με χρυσοκίτρινο χρώμα.
  • Από Μονεμβασιά παράγονται οι λευκοί ξηροί Ο.Π.Α.Π. οίνοι Πάρου, όπου συμμετέχει μαζί με τη Μαντηλαριά και τους ερυθρούς ξηρούς της ίδιας ονομασίας. Τα λευκά κρασιά από Μονεμβασιά είναι συνήθως υψηλόβαθμα, με καλή οξύτητα και έντονο χαρακτηριστικό άρωμα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών