ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Μπεγλέρι

Μια άγνωστη αλλά ενδιαφέρουσα ποικιλία, που μπορεί να δώσει αρωματικά και πλούσια κρασιά. Καλλιεργείται κυρίως στην Ικαρία -εκεί βρίσκεται, βέβαια, στη σκιά του Φωκιανού- αλλά …

12.02.2013
  • Μια άγνωστη αλλά ενδιαφέρουσα ποικιλία, που μπορεί να δώσει αρωματικά και πλούσια κρασιά.
  • Καλλιεργείται κυρίως στην Ικαρία -εκεί βρίσκεται, βέβαια, στη σκιά του Φωκιανού- αλλά και στη Χίο και τη Μυτιλήνη.
  • Αγαπά τα σχιστολιθικά εδάφη και είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Αντίθετα, είναι ευαίσθητη στο βοτρύτη και στην ευδεμίδα.
  • Αγαπά το χαμηλό υψόμετρο και «ζαλίζεται» στα ύψη.
  • Έχει μεγάλο, αραιόρραγο τσαμπί, κωνικού σχήματος. Η ρώγα του σταφυλιού της είναι μεσαίου μεγέθους, σφαιρική, με κιτρινοπράσινο φλοιό.
  • Ανθίζει στα μέσα Μαΐου, η ωρίμαση ξεκινά στα μέσα Αυγούστου, ενώ ο τρύγος γίνεται από τα μέσα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Από το Μπεγλέρι παράγεται ο λευκός Τοπικός Οίνος Ικαρίας.
  • Με σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης δίνει φρέσκα αρωματικά κρασιά με υψηλή οξύτητα που θυμίζουν έντονα το Sauvignon Blanc!

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών