ΟΙΝΟΣ

Ποιος είναι ο καλύτερος σομελιέ σε Ευρώπη και Αφρική;

Ο διαγωνισμός Best Sommelier of Europe & Africa 2021 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Διαβάστε τις απίθανες δοκιμασίες των υποψηφίων και ποιος στέφθηκε νικητής.

13.01.2022
Ποιος είναι ο καλύτερος σομελιέ σε Ευρώπη και Αφρική;

Μετά από δύο αναβολές, ο διαγωνισμός για τον καλύτερο Οινοχόο Ευρώπης και Αφρικής έλαβε χώρα στη μαγευτική και ανέλπιστα θερινή Κύπρο, η οποία αν και βρισκόμασταν στα μέσα Νοεμβρίου θύμιζε αρχές καλοκαιριού.

Ένα από τα πολλά πράγματα που αγαπώ στους Διαγωνισμούς Οινοχόων είναι η γνώση που αποκτάς για τα κρασιά της χώρας που φιλοξενεί κάθε φορά τη διοργάνωση αλλά και για τα κρασιά τον υπολοίπων υποστηρικτών. Να σημειώσω πως, εδώ και αρκετό καιρό, έχει θεσπιστεί κατά τη διάρκεια του event να υπάρχει το bar de Sommelier, όπου κάθε μέρα υπάρχουν διαφορετικά κρασιά από τους υποστηρικτές και χορηγούς από τις 17:00 το απόγευμα έως τη 1:00 το βράδυ, με σκοπό οι διαγωνιζόμενοι αλλά και όλοι οι παρευρισκόμενοι να εξερευνούν και να δοκιμάζουν συνέχεια διαφορετικά και σπάνια κρασιά, παλιές χρονιές ή φιάλες μεγάλων format. Αυτή τη χρονιά το bar de Sommelier είχε και μια επιπλέον έκπληξη, ένα από τα περίπτερα είχε κάθε βράδυ διαφορετικά στιλ Sake!

Στο κέντρο (καθιστός) ο Έλληνας υποψήφιος Αλέξανδρος Μπουζίκας με την αρραβωνιαστικιά του και τον προπονητή της Ελληνικής Ομάδας Οινοχόων Γιώργο Λούκα. Ακριβώς από πίσω του, ο οινοχόος και αρθογράφος για θέματα οίνου και ποτών, Άρης Σκλαβενίτης, ο Κύπριος υποψήφιος Ανδρέας Κυπριανού (τελευταίος δεξιά) και διάφοροι παραγωγοί κρασιών από την Πορτογαλία και την Champagne.

Αυτή τη φορά ήμουν από την απέναντι πλευρά, αυτή του δημοσιογράφου και όχι αυτή του Οινοχόου, αλλά μπορώ να καταλάβω πολύ καλά την αγωνία, το άγχος, τον φόβο και την προσμονή όλων των υποψηφίων. Αν και ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 41, λόγω της πανδημίας κατάφεραν μόλις 33 να διαγωνιστούν, μεταξύ αυτών ο δικός μας Αλέξανδρος Μπουζίκας (καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2017), ο οποίος μόλις λίγες ημέρες πριν τον διαγωνισμό είχε κατακτήσει και τον τίτλο του Advanced Sommelier από το Court Master Sommelier. Η προετοιμασία του Αλέξανδρου ατομικά αλλά και μέσα από την Εθνική ομάδα της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων ήταν συνεχής και σε πολύ υψηλό επίπεδο από τον προπονητή της ομάδας Γιώργο Λούκα.

Κουμανταρίες, ορεινοί αμπελώνες και τοπικές κυπριακές ποικιλίες

Δοκιμή κρασιών των οινοποιείων της Πάφου

Από την πρώτη κιόλας μέρα παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τα διαφορετικά στιλ του γνωστού γλυκού κρασιού της Κύπρου, της Κουμανταρίας, δοκιμάζοντας 6 διαφορετικά κρασιά. Η συνέχεια ήταν το ίδιο εντυπωσιακή, με μονοήμερη εκδρομή στην Πάφο, με βόλτα στους ορεινούς αμπελώνες και γευστική δοκιμή όλων των οινοποιείων της περιοχής και τοπικών ποικιλιών όπως το Ξυνιστέρι, το Μαραθεύτικο, η Μωροκανέλλα, το Σπούρτικο, η Λευκάδα και το Γιαννούδι. Την επόμενη ημέρα, άλλη μια εκδρομή έλαβε χώρα στους αμπελώνες της Λεμεσού και στο γραφικό χωριό Όμοδος, δοκιμάζοντας κρασιά των οινοποιείων της Λεμεσού.

Οι δοκιμασίες που πέρασαν οι διαγωνιζόμενοι

Ο Αυστριακός υποψήφιος δοκιμάζει τυφλά κρασιά σε μία από τις δοκιμασίες του τελικού

Παράλληλα με τις εκδρομές μας, οι 33 οινοχόοι κάθισαν στα θρανία του πολυτελούς ξενοδοχείου Four Season όπου έλαβε χώρα ο προημιτελικός και ο ημιτελικός, και δοκίμασαν τυφλά 1 κρασί, το οποίο κλήθηκαν να περιγράψουν εντός 5 λεπτών (μέχρι τον προηγούμενο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ο χρόνος ήταν 10 λεπτά), ενώ τους ζητήθηκε επίσης να αναγνωρίσουν 3 αποστάγματα σε 3 λεπτά.

Την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού, στη φάση των προκριματικών, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν και στη θεωρία

Στη συνέχεια υπήρχε ένα ερωτηματολόγιο 100 ερωτήσεων για δυνατούς λύτες με πράγματα που ίσως για πρώτη φορά έβλεπε κάποιος στην ζωή του και η ημέρα ολοκληρώθηκε με το πρακτικό κομμάτι του σέρβις, κατά το οποίο οι διαγωνιζόμενοι σε ένα task τρικ, έπρεπε να τσεκάρουν την προετοιμασία του βοηθού τους για τη διαδικασία της μετάγγισης ενός κρασιού και στη συνέχεια να σερβίρουν μια μικρή φιάλη 375 ml Champagne Deutz στους 3 κριτές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας στο δείπνο ανακοινώθηκαν οι 10 προκριθέντες που θα συνέχιζαν στην επόμενη φάση, οι οποίοι ήταν οι εξής:

  • Roman Sosnovskiy, Ρωσία
  • Eric Zwiebel, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Nina Jensen, Δανία
  • Suvad Zlatic, Αυστρία
  • Jakub Přibyl, Τσεχία
  • Ketri Leis, Εσθονία
  • Salvatore Castano, Ιταλία
  • Jo Wessel, Νότια Αφρική
  • Réza Nahaboo, Ελβετία
  • Maximilian Wilm, Γερμανία

Ο ημιτελικός και τα workshops

Ένα από τα task του ημιτελικού ήταν η τυφλή δοκιμή τεσσάρων διαφορετικών αφρωδών κρασιών, η αναγνώρισή τους και η αναγνώριση του τρόπου παραγωγής τους

Πολύ νωρίς το πρωί ξεκίνησε ο ημιτελικός με τους 10 οινοχόους να διαγωνίζονται σε μια πληθώρα task: σε ένα από αυτά οι κριτές ζήτησαν μια φιάλη κρασιού που δεν υπήρχε, ένα άλλο ήταν η τυφλή γευσιγνωσία ενός ερυθρού κρασιού και στη συνέχεια η πώλησή του, ένα τρίτο ήταν η αναγνώριση αποσταγμάτων και ένα τέταρτο η αναγνώριση 4 αφρωδών κρασιών και του τρόπου παραγωγής τους και στη συνέχεια ο συνδυασμός τους με φαγητό.

Η ημέρα μετά τους ημιτελικούς ήταν αφιερωμένη σε workshop. Το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την παρουσίαση του Ρουμάνικου αμπελώνα και του οινοποιείου The Iconic Estate, από την παγκοσμίου φήμης Ρουμάνα sommelier Julia Scavo. Το αμέσως επόμενο masterclass έγινε από το Wines of Austria και τον εκπρόσωπό τους Michael Moosbrugger και ήταν μια πραγματικά καταπληκτική παρουσίαση του αυστριακού αμπελώνα, η οποία έδειχνε το βάθος και την ποιότητα της δουλειάς που έχουν κάνει οι Αυστριακοί σε επίπεδο διαχωρισμού αμπελώνων σε Premier Cru και σε Grand Cru στο άμεσο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης, δοκιμάσαμε και αρκετές παλιές χρονιές ώστε να αντιληφθούμε το δυναμικό παλαίωσης των κρασιών αυτών.

Η επόμενη παρουσίαση έγινε από τον καλύτερο Ευρωπαίο Οινοχόο για το 2017, τον Raimonds Tomsons, σε συνεργασία με το Japanese Saké and Shochu Μakers Association, μια άκρως διαφωτιστική παρουσίαση για τα στιλ των Saké και τους συνδυασμούς τους με φαγητό. Το τελευταίο workshop της ημέρας ήταν από το California Wines με παρουσιάστρια την Elaine Chucan Brown, με θέμα τα κρασιά της Sonoma, κατά την οποία δοκιμάσαμε διαφορετικά Chardonnay και Pinot Noir από πολλά σπάνια και cult οινοποιεία της περιοχής.

Ο μεγάλος τελικός

Από τα αριστερά η Δανή Nina Jensen που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, δίπλα της ο νικήτης Salvatore Castano και ο Suvad Slatic που πήρε την τρίτη θέση

Η ημέρα του τελικού ξεκίνησε από νωρίς για τους διαγωνιζόμενους αλλά και τους επισκέπτες με δύο ακόμα παρουσιάσεις: η πρώτη είχε να κάνει με την ποικιλία Alvarinho και τις διαφορετικές εκφράσεις της από το οινοποιείο Soalheiro και των ιδιοκτήτη Luis Cerdeira και η δεύτερη αφορούσε τα νέα όρια της ποικιλίας Ξυνιστέρι και την εξέλιξη της.

Ο τελικός έγινε στο επιβλητικό θέατρο Ριάλτο στο κέντρο της Λεμεσού και περιλάμβανε διάφορες δοκιμασίες, ξεκινώντας με τη δημιουργία ενός cocktail από μια λίστα που δόθηκε στους διαγωνιζόμενους. Η επόμενη δοκιμασία ήταν η πλήρης οργανοληπτική περιγραφή ενός ερυθρού κρασιού, στη συνέχεια η μετάγγιση ενός κρασιού σε 6 άτομα και ίσως ένα από τα πιο δύσκολα task, η τυφλή αναγνώριση 5 γλυκών κρασιών, η κατάταξη τους από το πιο ξηρό στο πιο γλυκό και η δημιουργία ενός μενού με 4 από αυτά. Φυσικά δεν έλειπε η αναγνώριση αποσταγμάτων και πιο συγκεκριμένα τριών διαφορετικών Chartreuse, με μια ερώτηση γνώσεων για τα αποστάγματα να ακολουθεί και τέλος η διόρθωση μιας αρκετά δύσκολης λίστας κρασιών. Νικητής αναδείχθηκε ο Ιταλός Salvatore Castano, με τη Δανή Nina Jensen να ακολουθεί δεύτερη και τον Αυστριακό Suvad Slatic να παίρνει την τρίτη θέση.

Θα ήθελα να αναφέρω για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, πως σε έναν τέτοιο διαγωνισμό εκτός από την σκληρή προετοιμασία παίζει ρόλο και η τύχη αλλά και η ημέρα που θα έχει κάθε διαγωνιζόμενος, όπως συμβαίνει και με τους αθλητές. Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την τρομερή εξέλιξη των Κυπριακών κρασιών τα τελευταία χρόνια αλλά και την καταπληκτική οργάνωση και φιλοξενία της Κυπριακής Ένωσης Οινοχόων με πρωτοπόρο τον πρόεδρο της Γιώργο Κασσιανό.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών