ΟΙΝΟΣ

Βιδιανό: Είναι η επόμενη σημαντική λευκή ποικιλία;

Δοκιμάσαμε 16 μονοποικιλιακές εκδοχές του Βιδιανού -κι όχι μόνο από την πατρίδα του την Κρήτη- που δείχνουν ότι έχει όλα τα προσόντα.

Στέφανος Κόγιας
Φωτογραφίες: Γιάννης Παπανίκας
Βιδιανό: Είναι η επόμενη σημαντική λευκή ποικιλία;

Λέγεται πως η κοιτίδα του βιδιανού είναι ο Μυλοπόταμος Ρεθύμνου (και άλλα χωριά στην περιοχή του Αμαρίου), αν και σήμερα το συναντάμε σε όλη την Κρήτη και κυρίως στον Νομό Ηρακλείου. Μόνο στη Μεγαλόνησο καλύπτει λίγο περισσότερα από 1.000 στρέμματα, ενώ ήδη έχει φυτευτεί –με αξιόλογα αποτελέσματα– και σε περιοχές της Bόρειας Ελλάδας, όπως στην Καβάλα και στην Πιερία. Τα κρασιά από Βιδιανό, όπως σημειώνει η Κική Παναγιώτου, έχουν έντονα αρώματα, που θυμίζουν λευκά άνθη, ώριμα ροδάκινα και βερίκοκα, αρωματικά βότανα και σε μερικές περιπτώσεις νύξεις ορυκτότητας. Δομικά, όπως παρατήρησε ο Αργύρης Γεροβασιλείου, είναι πληθωρικά, έχουν μέτρια οξύτητα και μια αμυδρή αίσθηση τανινών με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα, ενώ το αλκοόλ τους είναι μέτριο και, μόνο σε μερικές περιπτώσεις, υψηλό. Αγαπάει το βαρέλι; Προφανώς ναι, απεφάνθη ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, προσθέτοντας ότι η δρυς προσδίδει στον πλούτο του Βιδιανού μερικά επιπλέον δομικά στοιχεία και αρωματική πολυπλοκότητα. Και από δυναμικό παλαίωσης πώς είναι; Είναι μια ποικιλία με στιβαρή δομή, και αυτό είναι το βασικότερο στοιχείο για ένα κρασί, ώστε να ευεργετηθεί με το πέρασμα του χρόνου, όπως τόνισε ο Δημήτρης Μότσος μετά το τέλος της δοκιμής. Σήμερα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά πάνω από τριάντα μονοποικιλιακές εκδοχές του Βιδιανού αλλά και μερικά υπέροχα χαρμάνια.

Στη δοκιμή συμμετείχαν οι (από αριστερά και δεξιόστροφα): Στέφανος Κόγιας (DipWSET, αρθρογράφος οίνου), Αλέξανδρος Μπουζίκας (Certified Advanced Sommelier), Κική Παναγιώτου (αρθρογράφος οίνου και Digital Storyteller), Αργύρης Γεροβασιλείου (οινολόγος-οινοποιός) και Δημήτρης Μότσος (DipWSET Marketing Manager)

Oenops 13,8% abv (Κρήτη)

Ξεκάθαρα και πολύπλοκα αρώματα φρέσκων φρούτων, όπως νεκταρίνια, μάνγκο και γκρέιπφρουτ, με νότες βοτάνων, χαμομηλιού και βανίλιας. Εντυπωσιακή είναι η συμπύκνωση φρούτου στο στόμα, σε ισορροπία με την τραγανή του οξύτητα και τους σχεδόν 14 αλκοολικούς του βαθμούς. Η διάρκειά του είναι μακρά και πολυεπίπεδη. Σ.Κ.

Τιμή: 16€

Οινοποιείο Λουλούδης 13,5% abv (Κρήτη)

Εντυπωσιακή φρεσκάδα στη μύτη χάρη στα λεμονάτα και βοτανικά του αρώματα, που είναι έντονα και ξεκάθαρα. Στο στόμα έχει καλή ισορροπία φρούτου, αλκοόλης και οξύτητας με νεύρο και μακρά, ευχάριστη διάρκεια. Κ.Π.

Τιμή: 9€

Διαμαντάκης 13,0% abv (Κρήτη)

Πολύπλοκο στη μύτη με έντονα αρώματα λεμονιών και κίτρων, ώριμου ροδάκινου και βοτάνων όπως ο δυόσμος. Η λεμονάτη του οξύτητα βρίσκεται σε καλή ισορροπία με τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα του. Καλή διάρκεια. Α.Μ.

Τιμή: 7€

Ο Δημήτρης Μότσος στην διάρκεια της γευσιγνωσίας

Αποστολίδης Vidi Ano 13,0% abv (Καβάλα)

Ώριμα βερίκοκα, ξύσμα κίτρου και αχλαδιών στη μύτη, με μια νύξη ορυκτότητας και καπνού. Στο στόμα η παρουσία της βανίλιας είναι πιο εμφανής. Η υψηλή οξύτητα, το νεύρο και η συμπύκνωση του δίνουν φρεσκάδα και χαρακτήρα. Σ.Κ.

Τιμή: 17€

Κτήμα Βιβλία Χώρα, Sole 13,5% abv (Καβάλα)

Στη μύτη κυριαρχούν τα λευκά άνθη με τα αρώματα του κίτρου, του λεμονιού και του λευκόσαρκου ροδάκινου. Πολύπλοκο, ισορροπημένο, με εντυπωσιακή καθαρότητα και ένταση φρούτου στο στόμα. Σ.Κ.

Τιμή: 17€

Οινοποιείο Ντουράκη, Λύχνος 14,0% abv (Κρήτη)

Ευχάριστο και πολύπλοκο στη μύτη, με τα χαρακτηριστικά αρώματα των πυρηνόκαρπων φρούτων του Βιδιανού σε αρμονία με τις νότες της δρυός. Ένα κρασί με βάθος, συμπύκνωση και καλή διάρκεια. Α.Γ.

Τιμή: 12€

Πολύ πετυχημένες οινοποιήσεις του βιδιανού δεν βρίσκουμε μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην Καβάλα ή στην Πιερία

Δουλουφάκης Άσπρος Λαγός 14,0% abv (Κρήτη)

Τυπικά αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων σε συνδυασμό με νότες μελιού, ξηρών καρπών και χαμομηλιού. Συμπυκνωμένο και καλοδομημένο, με νεύρο και ένταση στο στόμα, ενώ μακρά είναι και η διάρκειά του. Α.Μ.

Τιμή: 17€

Λυραράκης Ιππόδρομος 14,0% abv (Κρήτη)

Ώριμα βερίκοκα και τροπικά φρούτα στη μύτη, σε ισορροπία με τη διακριτική παρουσία του ινδοκάρυδου. Έντονο φρούτο και στο στόμα, ενσωματώνει άριστα το αλκοόλ. Α.Γ.

Τιμή: 20€

Οινοποιείο Γαβαλάς 13,0% abv (Κρήτη).

Αρώματα μαρμελάδας ροδάκινο με νότες από πράσινο τσάι, μέλι και βανίλια. Η οξύτητά του υψηλή και ισορροπημένη με το φρούτο. Η επαφή του με το βαρέλι εμφανίζεται ελαφρώς πιο έντονη στο στόμα. Κ.Π.

Τιμή: 11€

Ο Στέφανος Κόγιας, που διοργάνωσε την δοκιμή.

Κτήμα Κούρτη, Νύχτα 14,0% abv (Πιερία)

Η έντονη παρουσία της βανίλιας και του κέδρου είναι εναρμονισμένη με αρώματα φλούδας πορτοκαλιού και κόρας ψωμιού. Πληθωρικό στο στόμα, με υψηλή οξύτητα, ισορροπημένο. Κ.Π.

Τιμή: 13€

Αμπελώνες Καραβιτάκη, Ελιά 13,0% abv (Κρήτη)

Ντελικάτα αρώματα λευκών λουλουδιών και στοιχεία από τάρτα λεμονιού. Τραγανή οξύτητα με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και νύξεις βανίλιας στο στόμα. Ωραία δομή και ευχάριστη επίγευση. Δ.Μ.

Τιμή: 16€

Ηλιάνα Μαλίχιν, Young Vines 13,5% abv (Κρήτη)

Ξεδιπλώνει αργά τον αρωματικό του χαρακτήρα, στο στόμα έχουμε αρώματα φρέσκων βερίκοκων, φλούδας περγαμόντου και νότες ορυκτότητας, που του προσθέτουν πολυπλοκότητα. Δ.Μ.

Τιμή: 18€

Δοκιμάστηκαν 16 μονοποικιλιακά Βιδιανά

Οινοποιείο Μηλιαράκη 12,5% abv (Κρήτη)

Έντονα αρώματα υπερώριμων ροδάκινων, βερίκοκων και μαρμελάδας πορτοκάλι. Ισορροπημένο στο στόμα, με μέτρια οξύτητα και φρουτένια, ευχάριστη επίγευση. Σ.Κ.

Τιμή: 10€

Κτήμα Πατεριανάκη, 3.14 12,0% abv (Κρήτη)

Ντελικάτα αρώματα από λευκά άνθη και φρέσκα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, βρίσκονται σε αυτό το κρασί. Έχει τραγανή οξύτητα με καλή δομή στο στόμα και εντονότερα γευστικά αρωματικά χαρακτηριστικά. Α.Μ.

Τιμή: 17€

Οινοποιείο Στραταριδάκη, Άσπρα Χαράκια 13,5% abv (Κρήτη) Αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων στη μύτη, με αμυδρές νύξεις ορυκτότητας. Φρουτώδης και ευχάριστη η αίσθηση στο στόμα, με βελούδινη υφή. Α.Γ.

Τιμή: 9€

Ιδαία Οινοποιητική 13,0% abv (Κρήτη)

Αρώματα μαρμελάδας από κίτρινα φρούτα στη μύτη, με κάποιες νύξεις φυτικότητας. Κ.Π.

Τιμή: 10€

Η Κική Παναγιώτου μελετά την μύτη του Βιδιανού

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών