ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Το τσίπουρο Αγιονέρι απογειώνει το εθνικό μας απόσταγμα

Το Αγιονέρι της εταιρείας Τσιλιλή έρχεται σε δύο εκδοχές: καπνιστό και παλαιωμένο.  

16.12.2021
Το τσίπουρο Αγιονέρι απογειώνει το εθνικό μας απόσταγμα

Καπνιστά μύδια, φιλέτο καπνιστού ξιφία ή πέστροφας, καπνιστή μορταδέλα και βουτυράτο κασέρι, ντολμαδάκια γιαλαντζί με μπόλικο κρεμμύδι, ταραμάς, παστουρμάς από βοδινό, πιπεριές καυτερές τουρσί, κεφτέδες με ανάμεικτο κιμά, παστουρμαδόπιτα και, βέβαια, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εδέσματα που μου είχαν ετοιμάσει σε ένα σπίτι στο Πέρα πριν από μια δεκαετία, για το ρεπορτάζ που έκανα στην πολίτικη κουζίνα. Η Ρωμιά οικοδέσποινα, όσο έστρωνε το τραπέζι απαριθμούσε την ποικιλία των παλατιανών μεζέδων που περιλάμβαναν τα καλέσματα πριν από σαράντα χρόνια στην Πόλη, ειδικά τις μέρες των γιορτών. Από το τραπέζι δεν έλειπε τίποτα, αρκετά πιάτα μάλιστα, με αλλαντικά και ψαρικά, ήταν καπνιστά.

Αυτά μου ήρθαν στον νου όταν άνοιξα τη φιάλη Αγιονέρι Islay Cask Finish, το πρώτο καπνιστό τσίπουρο της εταιρείας Τσιλιλή, το οποίο, αφού ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια, ολοκληρώνεται σε έτερο βαρέλι που έχει φιλοξενήσει single malt ουίσκι από το Islay, το νοτιότερο νησί της Σκωτίας. Εκεί όπου φτιάχνονται μερικά από τα ξακουστά καπνιστά ουίσκι, τα οποία χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη κατηγορία.

Η ιδέα να «καπνίσει» κάποιος το απόσταγμα του σταφυλιού φαίνεται πως πέτυχε. Το καπνιστό Αγιονέρι διατηρεί αρχικά στο στόμα τα ζεστά μπαχαρικά και τη θερμότητα του γνώριμου προϊόντος, όπως και τις βοτανικές νότες. Μέχρι την επίγευση έχει ήδη μεταλλαχθεί, τυλιγμένο ελαφρά με έναν μανδύα καπνού που δίνει extra πόντους στη γεύση. Άρτια απόσταξη με μια αναζωογονητική φρεσκάδα στο τελείωμα, ακριβώς πριν η επίγευση σβήσει.

Εκτός από ένα ενδιαφέρον project, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι και εξαιρετικά ελπιδοφόρα για το «τσιπουράκι», ώστε το εθνικό μας απόσταγμα να γίνεται αφορμή πετυχημένων πειραματισμών που αναδεικνύουν τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα του. Ταιριάζει απίθανα με όλα τα καπνιστά λιπαρά ψάρια και αλλαντικά, όπως και με πλούσια τυριά, όπου προτείνεται παγωμένο, ως απεριτίφ.

Το απόλαυσα εξίσου με μια παγωμένη πέτρα αντί πάγου, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Εξαιρετικό αποδείχθηκε παρέα με πούρο, αλλά και μ’ ένα στιβαρό επιδόρπιο πικρής και όξινης σοκολάτας. Το περί ου ο λόγος ποτό αποτελεί μέρος της σειράς The Cask Series, που αφορά συλλεκτικές και ειδικές εμφιαλώσεις. Όμως, πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε άλλη μία εκδοχή του τσίπουρου Αγιονέρι: Το Αγιονέρι – The Last Barrel, προϊόν παλαίωσης τουλάχιστον 12 μηνών, που ακολουθεί την παράδοση του ανοίγματος του τελευταίου βαρελιού με το τσίπουρο της χρονιάς. «Με μεγάλη χαρά συνεχίζουμε την παράδοση του The Last Barrel, της δημιουργίας μιας συλλεκτικής φιάλης ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας και σημασίας για εμάς. Στο πέρασμα των χρόνων το τελευταίο βαρέλι με Αγιονέρι που αποσφραγιζόταν το απολαμβάναμε με φίλους και γνωστούς. Με ενθουσιασμό και συγκίνηση βλέπουμε αυτή την παρέα να μεγαλώνει και γι’ αυτό δημιουργήσαμε και φέτος την ειδική συλλεκτική έκδοση The Last Barrel», δήλωσε ο Κώστας Τσιλιλής.

Μόλις σε 645 χειρόγραφα αριθμημένες φιάλες, το απόσταγμα της αμπελουργικής ζώνης των Μετεώρων κυκλοφορεί σε εορταστική συσκευασία, στην οποία περιλαμβάνεται κι ένα νόμισμα!

Το Αγιονέρι Islay Cask Finish όπως και το Last Barrel κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό φιαλών από την εταιρεία Καρούλιας και διατίθενται σε κάβες και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών