ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ατραπός

Στην ορεινή Φθιώτιδα οι βιοκαλλιεργητές Μαρία Χαν και Δημήτρης Παπαϊωάννου παράγουν λάδι, ελιές και προϊόντα ελιάς που έχουν βραβευτεί και στο εξωτερικό για την ποιότητά τους.

12.01.2011| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Ατραπός

Στην ορεινή Φθιώτιδα οι βιοκαλλιεργητές Μαρία Χαν και Δημήτρης Παπαϊωάννου παράγουν λάδι, ελιές και προϊόντα ελιάς που έχουν βραβευτεί και στο εξωτερικό για την ποιότητά τους.

Στη Μενδενίτσα, στις πλαγιές του Καλλίδρομου όρους, η Ελληνογερμανίδα οικονομολόγος Μαρία Χαν και ο μηχανολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου βρήκαν το 2000 ένα κτήμα 40 στρεμμάτων με ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια αγόρασαν και το οικόπεδο μέσα στο χωριό, όπου χτίστηκε το σπίτι, η αποθήκη με το ελαιοτριβείο και το συσκευαστήριο. Με πολλή φροντίδα το κτήμα από «νεκρή φύση» μετατράπηκε σε ένα υγιές οικοσύστημα. Τα δέντρα άρχισαν να δίνουν καλό καρπό, τη μεγάλη και σαρκώδη ελιά Αμφίσσης, που από το 2003 το ζευγάρι διαθέτει απευθείας σε αλυσίδες και βιολογικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Ψηλότερα στο λόφο, διακρίνεται ένας μυρωδάτος φράχτης από ρίγανη, που χρησιμοποιείται σαν μυρωδικό στα βαζάκια με τις ελιές και στις πάστες ελιάς. 

Οι γερές αλλά μικρότερες ελιές οδηγούνται στο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης. Οι ανοξείδωτες δεξαμενές είναι γεμάτες με ευωδιαστό, φρουτώδες αγουρέλαιο και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ατραπός», οξύτητας 0,17 βαθμών. Δίπλα, δοχεία γεμάτα ελιές σε άρμη, μαύρες ώριμες και πράσινες αγουροελιές, που ξεπικρίζουν για 10 μήνες δίχως να τσακίζονται ή να χαράζονται. Η εγκατάσταση φιλοξενεί την ετήσια παραγωγή 20 τόνων, συνολικά, ελιάς και λαδιού. 

Δοκιμάστε: Βρώσιμες μαύρες φουρνιστές ελιές Αμφίσσης, τραγανές πράσινες ελιές Αμφίσσης στο βάζο, πικάντικη πάστα ελιάς, κονφίτο ελιάς-πορτοκαλιού, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγουρέλαιο. Ολα με πιστοποίηση ΒιοΕλλάς. 


 

Θα βρείτε τα προϊόντα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα. Ατραπός, Μενδενίτσα ορεινής Φθιώτιδας, τηλ.και φαξ: 22350-51.089.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών