ΠΡΟΪOΝΤΑ

H εξέλιξη τηs παράδοσηs

Στην Κρήτη ξέρουν από παξιμάδι, ντάκο, κριτσίνια - νόστιμα, «χρήσιμα» και υγιεινά. Τις κρητικές συνταγές ακολουθεί και η «Κρητών Αρτος» και μας δίνει ένα σωρό καλά προϊόντα.

12.04.2016| Updated: 06.10.2021
Φωτογραφία: Έφη Παρούτσα
H εξέλιξη τηs παράδοσηs

Στην Κρήτη ξέρουν από παξιμάδι, ντάκο, κριτσίνια – νόστιμα, «χρήσιμα» και υγιεινά. Τις κρητικές συνταγές ακολουθεί και η «Κρητών Αρτος» και μας δίνει ένα σωρό καλά προϊόντα.

Στη Νίβρυτο, στις υπώρειες του Ψηλορείτη, μεγάλωσε ο Μανώλης Δαμιανάκης. Σπούδασε Οικονομικά και θέλησε να μπει «στην παραγωγή, στην πραγματική οικονομία» με ένα προϊόν του τόπου του. Οι αναμνήσεις τον οδήγησαν στο παξιμάδι. Μικρό παιδί, έμπαινε στον μεγάλο ξυλόφουρνο του χωριού του για να «ξεφουρνίσει». Και είχε πάντα το ρεγάλο του. Eτσι ξεκίνησε την εταιρεία «Κρητών Αρτος» το 2005.

Λίγο έξω από το Ηράκλειο, στη βιομηχανική ζώνη, βρίσκεται το μικρό αλλά σύγχρονο εργοστάσιο. Το επισκεφτήκαμε και μιλήσαμε με τον διευθυντή του, κ. Πρασανάκη. Πενήντα κωδικοί προϊόντων και τρεις γραμμές παραγωγής δεν είναι και λίγα. Κριθαροκουλούρες, ντάκοι, κριτσίνια σε διάφορες παραλλαγές και συσκευασίες, εξ ων και το «μικιό» (μικρό κριτσινάκι που έχει μεγάλη επιτυχία στην αγορά και εξάγεται σε πολλές χώρες). Μια άλλη επιτυχία τους είναι τα βιολογικά παξιμάδια, ενώ τώρα ξεκινούν μια νέα σειρά προϊόντων χωρίς ζάχαρη, που ως γλυκαντικές ουσίες θα έχουν το χαρούπι και το μέλι. Αλεύρι αγοράζουν κυρίως από τους Μύλους Κρήτης. Πρόκειται είτε για αλεύρι ζαχαροπλαστικής απλό, είτε για ειδικά άλευρα, όπως αυτά της σίκαλης και της βρώμης που χρησιμοποιούνται στους ντάκους, είτε για χαρουπάλευρο.

image

Τα προϊόντα τους βρίσκονται στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε αρκετά ακόμη σημεία πώλησης. Συνεπάγεται ότι παράγουν καλή ποιότητα και ικανή ποσότητα. «Δεκαπέντε με είκοσι τόνους ημερησίως», διευκρινίζει ο κ. Πρασανάκης. Στην επίσκεψη στο εργοστάσιο με ξεναγεί ο κ. Μιχάλης Φακουκάκης, υπεύθυνος παραγωγής, ο οποίος έχει την ευγένεια να μου εξηγεί καθετί που βλέπω και για το οποίο απορώ. Ενα τσουβάλι με καφέ αλεύρι τι είναι; «Βύνη, δίνει χρώμα αλλά και μια γεύση υπόξινη, λίγο σαν της μπίρας». Σε ένα ζυμωτήριο βλέπω μια ζύμη πορτοκαλιά. «Είναι η ζύμη των παξιμαδιών που περιέχουν τυρί (γραβιέρα εννοείται) και ντομάτα».

Μαθαίνω ότι, εκτός από το δικό τους brand, που το βρίσκουμε σχεδόν παντού, μεγάλο μέρος των πωλήσεών τους αφορά ιδιωτικές ετικέτες. Μάλιστα, ξένο σούπερ μάρκετ που είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα δίνει στην «Κρητών Αρτος» το 35-40% του τζίρου της. Τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται και με τη δική τους ετικέτα, αλλά και με ιδιωτικές ετικέτες. Κλείνοντας, τους ευχαριστώ για τη φιλοξενία τους. Ευτυχώς που έφευγα με αεροπλάνο και είχα δικαιολογία, γιατί αλλιώς θα μου είχαν προσφέρει το μισό εργοστάσιο σε προϊόντα.


Τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Τηλ. 210-24.82.698.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών