PROMO

Γαστρονόμος 12/3: Τεύχος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

O Γαστρονόμος Μαρτίου που κυκλοφορεί στις 12 του μήνα είναι ένα love letter στη Θεσσαλονίκη. Από την Πυλαία και την Τούμπα μέχρι την Πολίχνη, το Κορδελιό και το Καλοχώρι, όλη η πόλη στο πιάτο μας.

06.03.2023| Updated: 10.03.2023
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Γαστρονόμος 12/3: Τεύχος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένας πλήρης οδηγός εξερεύνησης της Θεσσαλονίκης και της κουζίνας της μέσα από το ιδιαίτερο δημοσιογραφικό πρίσμα του Γαστρονόμου. Οι γειτονιές της, τα στέκια της, οι κρυφές γωνιές, τα καλτ μαγειρεία, τα ρετρό ζαχαροπλαστεία, οι εμβληματικές συνταγές της, οι άνθρωποι που διαμορφώνουν τη γαστρονομική της ταυτότητα. Μια πόλη διαρκώς σε κίνηση, διαρκώς εξελισσόμενη, ζωηρή και πολυπολιτισμική κι ένα τεύχος που θέλει να βουτήξει στα βαθιά και να γνωρίσει την ιστορία και την ψυχή της Θεσσαλονίκης μέσα από την κουζίνα της.

10 δημοσιογράφοι, 10 φωτογράφοι & videographers, 25 ξημερώματα και 25 ηλιοβασιλέματα, 600 χιλιόμετρα πηγαινέλα εντός πόλεως, πάνω από 200 δοκιμές σε ισάριθμα μαγαζιά. Μπήκαμε σε σπίτια ντόπιων, συναντήσαμε τους μαγείρους της πόλης, φάγαμε στα εστιατόριά της και καταγράψαμε συνταγές, ιστορίες και ό,τι αξίζει να δοκιμάσει κανείς στην πόλη.

Όλες οι θρυλικές σπεσιαλιτέ της Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται χωρίς μυστικά από τους εξπέρ, για να τις φτιάξουμε στο σπίτι: Πώς θα κάνουμε το τέλειο μείγμα για ζουμερά ψητά σουτζουκάκια; Ποιο είναι το μυστικό για μελάτο αρωματικό μυδοπίλαφο; Πώς θα πετύχουμε το «δύσκολο» φύλλο για μπουγάτσα; Μαζί, 3 ιδέες για γέμιση αλμυρή και γλυκιά. Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για μπουγιουρντί, τυροκαυτερή, σαγανάκια θαλασσινών και άλλους εμβληματικούς σαλονικιώτικους μεζέδες; Μαζί, συνταγές με τους θαλασσινούς θησαυρούς του Θερμαϊκού, λιχουδιές… κασεράτες, μαστιχωτές, που λιώνουν στο στόμα, και ποντιακές και αρμένικες σπεσιαλιτέ με μακρά ιστορία. Αλλά και οι καλύτερες συνταγές για τουλουμπάκια, αρμενοβίλ, κουρκουμπίνια, τρίγωνα Πανοράματος και πόσα άλλα.

212 σελίδες γεμάτες με Θεσσαλονίκη και τις νοστιμιές της, ο πιο έγκυρος οδηγός που έγινε ποτέ για τη γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας, με δεκάδες προτάσεις για έξοδο και αγορές:
Ποια είναι τα καλύτερα τρίγωνα της πόλης; Δοκιμάσαμε σε τυφλή γευσιγνωσία όλα όσα μας πρότειναν και ξεχωρίσαμε τα τρία καλύτερα. Πού θα φάμε τις πιο ωραίες μπουγάτσες και πού θα βρούμε το κουλούρι το σωστό; Τι είναι το αρμενοβίλ και πού το φτιάχνουν καλύτερα; Πώς μαγειρεύουν τα σουτζουκάκια οι Θεσσαλονικείς και ποια στέκια απογειώνουν το πιάτο; Ποια είναι τα τοπ σημεία για street food και ποια τα αγαπημένα μπαρ και καφέ των ντόπιων;

Σε ωραίες γειτονιές, όπως στον Φραγκομαχαλά, στο Ντεπώ και στην οδό Ολύμπου στη Ρωμαϊκή Αγορά περιηγηθήκαμε και φάγαμε από πατσά μέχρι μπουγάτσα ορφανή κι από νέα ελληνική κουζίνα μέχρι ουζομεζέδες και γεωργιανό φαγητό. Ευχαριστηθήκαμε δείπνα περιωπής για τα οποία γράφουμε αναλυτικές εντυπώσεις, και καταρτίσαμε λίστες με τα πιο περιζήτητα εστιατόρια της πόλης: νέες αφίξεις και στέκια κλασικά που μας κάνουν και παραμιλάμε με το φαγητό τους. Η τάση με τη μαγειρική στα ξύλα έχει κατακτήσει και τη Θεσσαλονίκη, η ψαροφαγία καλά κρατεί, οι μεζέδες σερβίρονται με τρόπους μοντέρνους και παραδοσιακούς και στα ποτήρια ρέει άφθονο τσίπουρο και ρετσίνα.

Και τα γλυκά της; Αχ αυτά τα γλυκά της. Κάναμε στάση για old school γλυκάκια στα παλιά ζαχαροπλαστεία της που κρατούν ψηλά τον πήχη της ποιότητας, απολαύσαμε εργολάβους, εκμέκ και λουκουμάκια, και πήγαμε για τα ψώνια μας στις τρεις μεγάλες αγορές γύρω από την πλατεία Αριστοτέλους, τη Μοδιάνο, την Άθωνος και το Καπάνι.

Γαστρονόμος Μαρτίου, ένα love letter στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σαλονικιώτικος Γαστρονόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 12/03 με την «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών