PROMO

Ο Γαστρονόμος Απριλίου γιορτάζει το Πάσχα στην ελληνική ύπαιθρο!

5 πασχαλινές εμπειρίες! 5 ταξίδια στην ελληνική εξοχή, από τη Ρούμελη και την Ανδρο, μέχρι την Ήπειρο και την Κρήτη αλλά και τις αθηναϊκές βεράντες και μπαλκόνια!

05.04.2022| Updated: 06.04.2022
Ο Γαστρονόμος Απριλίου γιορτάζει το Πάσχα στην ελληνική ύπαιθρο!

Τι είναι το ελληνικό Πάσχα;

Μην είναι τσουγκρίσματα, τραγούδια και χοροί γύρω από ένα αρνάκι που σιγοψήνεται στη σούβλα όσο το περιμένουμε τσιμπολογώντας ζυμωτές πίτες;

Μην είναι γλέντι στην πλατεία του χωριού με μικρούς και μεγάλους γύρω από ένα καλοστρωμένο γεμάτο τραπέζι;

Μην είναι μια γιορτή της τροφοσυλλογής, ένας ύμνος στις ανοιξιάτικες νόστιμες πρασινάδες όσο σιγοψήνεται το αντικριστό;

Μην είναι λευκά τραπεζομάντηλα που τα ανεμίζει ο ανοιξιάτικος αέρας των Κυκλάδων, σε τραπέζια με νησιώτικες νοστιμιές και τα πιο αρχοντικά γλυκά τους;

Μην είναι πάλι αυτοσχέδια γλέντια με μοντέρνους, κεφάτους μεζέδες στην καρδιά της πόλης, στο μπαλκόνι και την ταράτσα της πολυκατοικίας, με όλη την παρέα;

Στον Γαστρονόμο Απριλίου γιορτάζουμε το ελληνικό Πάσχα εκεί που του πρέπει: Εκτός σπιτιού! Η μεγαλύτερη ελληνική γιορτή είναι ένας ύμνος στη φύση και την ύπαιθρο.

Ταξιδέψαμε στην Άνδρο την ανεμοδαρμένη και στήσαμε μεγάλο τραπέζι με κυκλαδίτικες γεύσεις που ετοίμασαν οι Αντρειώτες μάγειρες Κίμωνας  Κατενίδης, Κατερίνα Ρεμούνδου και Δημήτρης Γιγίνης με τα διαλεχτά προϊόντα του τόπου τους, από τάρτα με τη γέμιση του περίφημου Λαμπριάτη και τηγανητά αρνίσια γλυκάδια με μανιτάρια, μέχρι σαλάτα με κρίταμα και κάππαρη, πρόβατο με τραχανά, τυροκαροτόπιτα, αρνάκι με άγρια χόρτα, αυγά τουρσί και πανέ και ανοιξιάτικους χορτοκεφτέδες.

Στο νησί των καπεταναίων, τα ανοιξιάτικα γλυκά έχουν γαλλικό άρωμα και στο πασχαλινό τραπέζι θα μπουν πουτίγκες γαλλικής έμπνευσης αλλά με ανδρειώτικο χρώμα, πάστες νουγκατίνας και γλυκό του κουταλιού παμπιλόνι, ενώ το παντεσπάνι του γάμου θα σερβιριστεί πλάι σε εκμέκ κανταΐφι και σε κεράσματα με καρυδάτα.

Σκαρφαλώσαμε στα βουνά της Κρήτης και μάθαμε ότι οι Κρήτες γιορτάζουν το Πάσχα μαγειρεύοντας όχι αρνάκι με χόρτα αλλά χόρτα με αρνάκι! Οι άγριες πρασινάδες, τα άγρια σπαράγγια και τα μικρά αγκαθωτά αγκιναράκια περατζούνια, τα αγριομάρουλα, οι ζωχοί, οι γαλατσίδες και τα ραδίκια δεν είναι μόνο για τις σαλάτες αλλά γίνονται το κύριο συστατικό στα πιάτα με πασχαλινό αρνάκι! Ο Παναγιώτης Μαγγανάς με την ομάδα του μας φιλοξένησαν στο αγρόκτημά του και μας έπλεξαν την αντεριά βελονάκι για να στολίσουν τα γαρδουμάκια, τσούδισαν τα αρνίσια ποδαράκια στη φωτιά από ξύλα, μάζεψαν μια αγκαλιά αγριοσπάραγγα για μεζέ στο τηγάνι με αυγά, ζύμωσαν γαλατερά τσουρέκια, τηγάνισαν πιτάκια γεμιστά με τυρομάλαμα και μας έδειξαν βήμα-βήμα την πιο παλιά τεχνική της Κρήτης, το ψήσιμο του αντικριστού.

Ανεβήκαμε στην Ήπειρο και στήσαμε μασίνες και γάστρες στην πλατεία της Βίτσας και με τους σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, Παναγιώτη Σιαφάκα, Γιώργο Μισιρλή και Ιορδάνη Τσενεκλίδη ετοιμάσαμε τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες σε αρνίσιο λίπος, φτιάξαμε συκωταριά με αρνάκι και αγκινάρες, ψήσαμε μπλατσαριά με ανοιξιάτικα μανιτάρια, βάλαμε το κοκορέτσι στο τηγάνι αντί για τη σούβλα και ενθουσιαστήκαμε με τη νοστιμιά του, ψήσαμε αρνάκι στον νταβά και αρνίσια μπουτάκια τυλιγμένα σε τραγανή μπόλια και κλείσαμε το υπαίθριο γλέντι μας με κλαρίνα, λαγούτα και βιολιά, κερνώντας γαλατόπιτα, γλυκιά ρυζόπιτα με σταφίδες και ψητές φράουλες με ξινομυζήθρα, μέλι και αμύγδαλα.

Γνωρίσαμε ξανά τη Ρούμελη λίγα λεπτά μακριά από την Αθήνα, στα παλιά μεσογείτικα βοσκοτόπια και στήσαμε ένα αυθεντικό ρουμελιώτικο γλέντι με ντόπια ρετσίνα και αρνί στη σούβλα με όλα τα μυστικά του από τον μάστορα ψήστη Κώστα Ιωάννου και τους τελευταίους Σαρακατσάνους κτηνοτρόφους της Αττικής. Φάγαμε ντόπια φέτα, ψήσαμε αρβανίτικη μουσούντα, ζυμώσαμε βλαχόπιτα με τραχανά και σταφίδες, τυλίξαμε ζυμωτά «τσιγαράκια» με φρέσκο ανοιξιάτικο σπανάκι και δοκιμάσαμε απίθανη γαλατόπιτα με τραγανή καραμελένια κρούστα που βάζει κάτω τις γαλλικές κρεμ μπριλέ.

Γιορτάσαμε όμως το Πάσχα και στην πόλη, έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, στην ταράτσα του σεφ Βασίλη Καλλίδη, στην καρδιά της πόλης και αποδείξαμε ότι το Πάσχα γιορτάζεται εξίσου… εξοχικά κάτω από την αθηναϊκό ουρανό, σε αυλές, ταράτσες, μπαλκόνια και πυλωτές. Καλέσαμε την παρέα, βάλαμε κάτω όλες τις παραδοσιακές πασχαλινές νοστιμιές και τους δώσαμε την πιο μοντέρνα, απενοχοποιημένη τους μορφή! Αφήσαμε να σιγοψήνεται αρνάκι καπακωτό με λεμονάτο πιλάφι όσο τσουγκρίζαμε κοκτέιλ με τζιν, λεμόνι και δυόσμο, τσιμπολογούσαμε λαγάνες της στιγμής με σπαράγγια, πουρέ αρακά και κοκκινιστά γαρδουμπάκια, μάθαμε το γλυκό «μπανανά» για να το φτιάχνουμε όλη την άνοιξη και δροσίσαμε ουρανίσκους με ζελέ φράουλα!

Τσουρέκια, buns και μπριός: Τα φετινά πασχαλινά μας ζυμώματα!

Φέτος σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε όλα τα τσουρεκοζυμώματα! Η Νένα Ισμυρνόγλου μάς έμαθε το τέλειο, πανεύκολο κόλπο για απολαυστικές ίνες στο παραδοσιακό μας τσουρέκι, ζύμωσε μπριός γεμιστά με πραλίνα φιστικιού, σιροπιαστά τσουρεκάκια γεμιστά με σοκολάτα, buns γεμιστά με πλούσια κρέμα και κομματάκια σοκολάτας αλλά και το πιο αρωματικό τσουρέκι με πορτοκάλι και κακουλέ!

Τα ανοιξιάτικα γαλακτομπούρεκα είναι απόλαυση!

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει τις καλύτερες εμπνεύσεις του για γαλακτομπούρεκο, να μην ξέρουμε ποιο να πρωτοδιαλέξουμε! Κλασικό με σιμιγδάλι ή με φύλλο κανταΐφι και γάλα αμυγδάλου; Ατομικά γαλακτομπουρεκάκια με πλούσια μυρωδάτη κρέμα ή συνδυασμό του κλασικού γαλακτομπούρεκου με cheesecake;

Ό,τι κι αν επιλέξουμε να ετοιμάσουμε για το πασχαλινό μας τραπέζι, το βέβαιο είναι ότι θα το γιορτάσουμε έξω, στην ανοιξιάτικη ελληνική φύση, το μόνο μέρος που το Πάσχα βρίσκει την αληθινή του έκφραση!

Ο Γαστρονόμος Απριλίου κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Απριλίου με την «Καθημερινή της Κυριακής»!

Καλό Πάσχα!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών