PROMO

Στις Γλυκές Αλχημείες Οκτωβρίου: Φθινόπωρο στο Παρίσι!

Το νέο τεύχος «Γλυκές Αλχημείες» είναι αφιερωμένο στη Γαλλία. Τα πιο διάσημα γαλλικά γλυκά είναι όλα εδώ και θα μάθετε να τα φτιάχνετε μόνοι σας. Στις 24/10 με την Καθημερινή.

20.10.2021
Στις Γλυκές Αλχημείες Οκτωβρίου: Φθινόπωρο στο Παρίσι!

Η φημισμένη γαλλική ζαχαροπλαστική, που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο και έχει «βγάλει» τα πιο αγαπημένα γλυκά όλων των εποχών, πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος των «Γλυκών Αλχημειών», που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή. Σε αυτό θα βρούμε 45 συνταγές για τα κορυφαία γαλλικά επιδόρπια: Μιλφέιγ, Σεντ Ονορέ, Σαβαρέν ή αλλιώς Μπαμπάς με ρούμι, Παρί-Μπρεστ, Φλαν Παριζιέν, Φινανσιέ… Είναι όλα εδώ και θα μάθουμε να τα φτιάχνουμε εύκολα μόνοι μας.

Ο Στέλιος Παρλιάρος απλοποιεί τις δύσκολες τεχνικές των Γάλλων, μας μυεί στα κόλπα τους, μας αποκαλύπτει τα μυστικά τους και μας δίνει την πιο απλουστευμένη εκδοχή των γαλλικών συνταγών. Με αυτό το τεύχος θα μάθουμε να απολαμβάνουμε από την αρχή τη ζαχαροπλαστική στο σπίτι, θα φτιάξουμε μόνοι μας τα αγαπημένα μας γλυκά, θα εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας, θα απολαύσουμε θεσπέσιες γεύσεις, θα σκορπίσουμε στο σπίτι μας τις μυρωδιές της βανίλιας και της σφολιάτας.

Εκτός όμως από τις συνταγές, θα γνωρίσουμε και τις ιστορίες πίσω από αυτές. Ιστορίες στις οποίες πολλές φορές μπλέκουν βασιλιάδες και βασίλισσες, ευρηματικοί μάγειρες και παράξενα γαστρονομικά ατυχήματα. Ποια γλυκά «εφευρέθηκαν» στο Παρίσι; Ποια τάρτα με αχλάδια πήρε το όνομα της από τη διεύθυνση του ζαχαροπλαστείου όπου πρωτοφτιάχτηκε; Ποιο γλυκό έχει το όνομα του προστάτη Αγίου των Γάλλων αρτοποιών; Ποια κεκάκια αγάπησαν οι χρηματιστές του Παρισιού; Ποια μπισκότα λαμπυρίζουν σαν διαμάντια; Όλα αυτά θα τα μάθουμε στις σελίδες των Γλυκών Αλχημείων. Κάθε συνταγή είναι και ένα μάθημα γεύσης και απόλαυσης.

Αναλυτικά τα θέματα του τεύχους

5 γαλλικές μηλόπιτες

Πάνω σε αρωματικές τάρτες, μέσα σε βουτυράτες σφολιάτες, ακόμα και ανάποδα, όπως στην κλασική ταρτ τατέν, θα απολαύσουμε τα φρέσκα φθινοπωρινά μήλα. Ναι, μπήκαμε αισίως στη σεζόν της μηλόπιτας και σας παρουσιάζουμε πέντε γαλλικές συνταγές.

Από το Baba au rhum στο Savarin

Τι συμβαίνει όταν ένας έκπτωτος μονάρχης δυσκολεύεται να καταπιεί στεγνές μπουκιές από το babka του; Πώς εμπλέκονται οι Χίλιες και Μία Νύχτες, οι γιαγιάδες, ένας καλοφαγάς και η σύζυγος του Λουδοβίκου ΙΕ΄; Η ιστορία του πιο «μεθυσμένου» γαλλικού γλυκού έχει τις ρίζες του στην Πολωνία!

Τα αυθεντικά παριζιάνικα

Τα γλυκά που γεννήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα και έχουν συχνά ιστορία αιώνων, φήμες και θρύλους γύρω από το όνομά τους. Πασίγνωστα τα περισσότερα, άλλα εύκολα και άλλα μπελαλίδικα, δεν μπορούν να λείπουν από καμία συλλογή κλασικών γαλλικών γλυκών.

Τα ξεχασμένα γαλλικά γλυκά επιστρέφουν!

Τα παλιά, ξεχασμένα γλυκά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής επιστρέφουν και διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει. Σε πόσο καιρό λέτε να τα δούμε και στα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία;

Πού θα πάει (και τι θα φάει) ένας γκουρμέ στο Παρίσι;

Πού θα ψωνίσουμε γαλλικά τυριά και αλλαντικά, πού θα βρούμε το καλύτερο μακαρόν της πόλης, ποιο μπιστρό έχει την καλύτερη κουζίνα και ποιες είναι οι νέες ενδιαφέρουσες αφίξεις στον γαστρονομικό χάρτη του Παρισιού;

Οι σοκολατένιες συνταγές που αγάπησε ο Παρλιάρος

Έχει και ο Στέλιος Παρλιάρος τις αδυναμίες του. Αγαπά τη Γαλλία, έχει μαθητεύσει εκεί, έχει εκτιμήσει και θαυμάσει εξαίρετους Γάλλους ζαχαροπλάστες και έχει την προσωπική του λίστα με τις προτιμήσεις του. Ιδού πέντε αγαπημένες του σοκολατένιες συνταγές, περασμένες πάντα από το φίλτρο του, για τα μάτια μας μόνο.

Τα επαρχιακά που κατέκτησαν την πρωτεύουσα

Γλυκά από την επαρχία της Γαλλίας που δίνουν το «παρών» στα μεγαλύτερα ζαχαροπλαστεία του Παρισιού. Στον αντίποδα των αστικών επιδορπίων, αυτά δεν μας ξελογιάζουν με τη φινέτσα τους, αλλά με τη ρουστίκ, πλούσια γεύση τους και την ανεπιτήδευτη όψη τους.

Οι «Γλυκές Αλχημείες» κυκλοφορούν στις 24/10 με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών