PROMO

Τα λαδερά είναι κουλ: Η νέα συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 25/7

Μια τεράστια γαστρονομική κατηγορία, μοναδική, ευφάνταστη και απίθανα νόστιμη είναι τα λαδερά μας. Βαθιά ριζωμένα στη γαστρονομική μνήμη μας, ένα από τα σύμβολα του ελληνικού …

23.07.2021| Updated: 29.09.2023
Τα λαδερά είναι κουλ: Η νέα συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 25/7

Μια τεράστια γαστρονομική κατηγορία, μοναδική, ευφάνταστη και απίθανα νόστιμη είναι τα λαδερά μας. Βαθιά ριζωμένα στη γαστρονομική μνήμη μας, ένα από τα σύμβολα του ελληνικού καλοκαιριού μαζί με τη θάλασσα και τις ασβεστωμένες πεζούλες με τις γαλάζιες γλάστρες με βασιλικούς. Πολύ πριν γεννηθεί το κίνημα του veganism, στην Ελλάδα είχαμε τα λαδερά, αυτή την ολοδική μας κουζίνα, που ανάλογα τις συνταγές και τις υποκατηγορίες της είναι vegan, χορτοφαγική ή νηστίσιμη. Πάντα όμως είναι εποχική, τοπική και απίστευτα γενναιόδωρη, από αυτές που με το λίγο κάνεις το πολύ και ταΐζεις πολυπληθείς οικογένειες.

Poke bowl α λα ελληνικά και vegan

Γεμιστά πολίτικα, λαδερά

Ένα πέρασμα από το μποστάνι νωρίς το πρωί και μαζεύεις ό,τι έχει ωριμάσει, τρυφερό και ολόδροσο. Το μποστάνι της κάθε οικογένειας, ο βασικός προμηθευτής αγαθών, και η αξιοποίηση των ολόφρεσκων πρώτων υλών είναι το βασικό ζητούμενο. Στα αστικά κέντρα το μποστάνι έγινε ο πάγκος της λαϊκής, το μανάβικο, το σούπερ μάρκετ, η ουσία όμως έμεινε η ίδια. Τρυφερά φασολάκια, ζουμερές ντομάτες, φίνα κολοκυθάκια και ολόδροσοι κολοκυθοανθοί, μπάμιες, μελιτζάνες και πιπεριές μαζί με εξαιρετικό ελαιολάδο, αποτελούν τη βάση για λιχούδικα μπριάμ, τουρλού, μαγειριές με χόρτα, φουρνιστά, μελωμένα λαχανικά, αρωματικά γεμιστά.

Μελιτζάνες ιμάμ, γεμιστές με κρεμμύδι, ντομάτα και μυρωδικά

Φασολάκια με φουρνιστές ντομάτες και πέστο δυόσμου-αμυγδάλου

Πενήντα περίπου συνταγές συνθέτουν το νέο βιβλίο της Καθημερινής για να τις απολαύσουμε σε ένα στρωμένο τραπέζι κάτω από τον παχύ ίσκιο ενός δέντρου με αγαπημένους συνδαιτυμόνες, αυτό το καλοκαίρι αλλά και όλα τα επόμενα.

Αυτή την Κυριακή 25/7 στα περίπτερα με την «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών