ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό κυδωνάτο με κρασίΧοιρινό κυδωνάτο με κρασί βήμα βήμα απο τον Χριστόφορο Πέσκια
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό με μανιτάρια και κρασί Μαρσάλα, ξεκινάμε και βάζουμε τους κύβους χοιρινού σε ένα μεγάλο μπολ, περιχύνουμε με το βαλσαμικό ξίδι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και τα μανιτάρια για 4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
  3. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και το λιωμένο σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, προσέχοντας να μη ροδίσει το σκόρδο, γιατί θα πικρίσει.
  4. Αδειάζουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα βαθύ μπολ, το κρατάμε στην άκρη, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  5. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τους κύβους του χοιρινού, στραγγισμένους από το ξίδι, και τους σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα κεδροκούκουτσα και ανακατεύουμε.
  7. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 1 - 1½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό ή τόσο ώστε να καλυφθεί ίσα-ίσα το κρέας. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, με ανοιχτή την κατσαρόλα. Στη συνέχεια, τη σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30 - 40 λεπτά ή ώσπου το κρέας να μαλακώσει.
  9. Προσθέτουμε το μείγμα πράσου - μανιταριών, που έχουμε σοτάρει νωρίτερα, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε.
  10. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

Μυστικά

Το Μαρσάλα είναι γλυκό κρασί από τη Σικελία. Θα το βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε όλες σχεδόν τις κάβες. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε Μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί, ακόμα και λευκό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών